Arie Bijl (foto Martine Berendsen)
Arie Bijl (foto Martine Berendsen)

5 vragen aan…Arie Bijl

Elke maand stelt Daan Vos voortaan Vijf Vragen aan een Bossche GroenLinkser. Daan kiest de personen die hij wil interviewen, omdat zij bijvoorbeeld net lid werden van GroenLinks, of juist al een hele tijd actief in de afdeling of daarbuiten, of het jongste lid blijken te zijn, of in Nuland of Vinkel wonen. Door de tijd heen krijg je zo een mooi beeld van de verscheidenheid binnen onze partij.

Daan trapt de serie af met Vijf Vragen aan Arie Bijl. Vorige maand reikte Arie als juryvoorzitter het Groene Lintje uit aan vrijwilligers van de Bossche Hoeve.

Door Daan Vos

Waarom bent u lid geworden van GroenLinks?

Mijn belangrijkste drijfveer is de opwarming van de aarde. Het mooie van GroenLinks vind ik de combinatie tussen duurzaam en sociaal. Ik heb meegewerkt aan het oprichten van een kringloopbedrijf in Vught. Daar kwam dit allebei heel mooi samen. Sociaal, voor de minder bedeelden. En duurzaam, omdat het uitgaat van de circulaire economie. Wanneer ik precies lid geworden ben? Ik heb echt geen idee.

Bent u actief voor GroenLinks in Den Bosch?

In het verleden ben ik wel actief geweest, maar niet op regelmatige basis. GroenLinks is er, en dat is goed. Maar je kunt je ook op andere manieren inzetten voor een duurzame stad. Er is genoeg te doen voor het klimaat, dat hoeft echt niet altijd met een GroenLinks-pet op.  Ik ben al heel lang betrokken bij de Bossche Milieugroep. Wij proberen op verschillende manieren invloed uit te oefenen op de lokale politiek. Bijvoorbeeld door vier keer per jaar het MINC-café te organiseren in de Verkadefabriek, een discussieavond over lokale duurzaamheid.

Wat vindt u het mooiste aan Den Bosch?

Het is een buitengewoon mooie historische stad, de Sint-Jan is geweldig. De Bossche Broek is ook geweldig. Als het gaat om De Bossche Broek merk je wel heel duidelijk dat hier economische krachten spelen. Het is erg verleidelijk om er allerlei commerciële evenementen te organiseren, en dat is natuurlijk doodzonde in een natuurgebied. Echt fantastisch is natuurgebied De Moerputten. Die brug, die is het einde! Dat uitzicht en dat pikzwarte water als je er op een vroege ochtend overheen wandelt!

Wat vindt u minder mooi aan de stad?

Den Bosch is eigenlijk een stad voor gesettelde, oude mensen. Alles is zo keurig aangeharkt. Dat komt misschien ook wel omdat we geen studenten hebben. De studenten die er zijn stappen iedere middag om vijf uur in de bus, de stad uit. En als ik iets moet noemen wat extreem lelijk is? Het Puthuis, dat is echt verschrikkelijk. Heel oubollig.

Wat vindt u ervan dat de formatie met GroenLinks mislukt is?

Ik vind dat informateur Tjeenk Willink zijn huiswerk niet goed gedaan heeft. Hij had nooit mogen willen rommelen met het VN Vluchtelingenverdrag uit 1951. Het is juist goed dat GroenLinks hier niet op toegegeven heeft! En ronduit schandalig dat de andere onderhandelaars dit verdrag van tafel wilden vegen.