5 vragen voor Antoon van Rosmalen

Waarom zet je je in voor GroenLinks?

Politiek ben ik actief geworden omdat niet iedereen dezelfde kansen krijgt. Ik ben in een achterstandswijk geboren en zag dat anderen minder kansen hadden. Als je het over generaties belangrijk vindt om iedereen gelijke kansen te geven, is milieu ook belangrijk. Ik ga echt voor resultaat en GroenLinks heeft goede standpunten, maar is ook bereid om met anderen samen te werken.

Wat is volgens jou de moeite waard in de gemeente ‘s-Hertogenbosch? En wat niet?

Ik vind de schaal van onze historische binnenstad in combinatie met het Bossche Broek echt de moeite waard. Ondanks alle stadsuitbreidingen, hebben we wel de Eendenkooi in de Maaspoort en de Heinis richting Rosmalen weten te bewaren. Als geboren Bosschenaar, vind ik alles van ’s-Hertogenbosch meer dan de moeite waard. Alles wat nog niet fantastisch is aan onze stad, kan fantastisch worden.

Voor welk onderwerp ga jij je inzetten in de raad?

Ik ga verder met het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een handicap. Daar heb ik me de afgelopen 4 jaar mee beziggehouden en er is een start gemaakt met het aannemen van een Bossche inclusieagenda. Iedereen mag meedoen, echter mensen met een handicap worden toch nog buitengesloten.

Als je in 2026 terugkijkt op je raadsperiode, op welke verandering ben jij dan het meest trots?

Als we als GroenLinks erin geslaagd zijn om windmolens te bouwen en daken vol te leggen met zonnepanelen, op een manier die voor iedereen betaalbaar is, dan ben ik trots als fractielid. Andere zaken zijn ook belangrijk, echter, vragen meer tijd en zijn minder tastbaar om als concreet resultaat in 4 jaar te beschrijven.

Kun je door middel van een spreekwoord, gezegde of quote uitleggen waar jij voor staat als mens?

“Pessimisme van het verstand, optimisme van de wil“

- Antonio Gramsci

Ik vind dat je gewoon door moet gaan, ook als de klimaatproblemen heel groot zijn en er veel dingen misgaan. De toekomst pak altijd anders uit dan je nu verwacht, dus het is de moeite waard om je in te zetten voor verandering. Daarbij is plezier houden in politieke activiteiten ook van belang.