5 vragen voor Ufuk Kâhya

Waarom zet je je in voor GroenLinks?

Omdat ik me graag tegen van alles wat er in de samenleving gebeurt aan bemoei. Bij GroenLinks gaat het over rechtvaardigheid, zowel sociaal, ecologisch als economisch. Het vrijzinnige, anders durven denken, van GroenLinks spreekt me aan. Wij stellen vragen en zorgen voor aandacht voor mensen en thema’s die anders niet gehoord zouden worden.

Wat is volgens jou de moeite waard in de gemeente ‘s-Hertogenbosch? En wat niet?

Een wandeling door verschillende wijken zoals Boschveld, de Muntel of het mooie groen zoals de Gement of het Bossche Broek is zeker de moeite waar. Niet de moeite waard zijn de industrieterreinen zoals ’t Ertveld.

Voor welk onderwerp ga jij je inzetten in de raad?

Dat wat de gemeente doet toegankelijk maken voor iedereen, of het nu gaat om de energietransitie, gezondheidsbeleid of werk. Hierbij is het belangrijk dat we oog hebben voor de diversiteit van de samenleving en ervoor zorgdragen dat iedereen mee kan doen. Een voorbeeld waar dit in de afgelopen raadsperiode succesvol doorgevoerd is het mobiliteitsbeleid: niet alleen schoon en slim, maar ook inclusief.

Als je in 2026 terugkijkt op je raadsperiode, op welke verandering ben jij dan het meest trots?

Dat de lusten en de lasten van de energietransitie eerlijk verdeeld zijn. Dat dit geen nieuwe kloof in de samenleving genereert, maar juist eerder dicht. Bijvoorbeeld dat sociale huurwoningen geïsoleerd en zonnepanelen op de daken hebben, zodat de mensen met de kleinste portemonnee niet de hoogste energielasten hebben.

Kun je door middel van een spreekwoord, gezegde of quote uitleggen waar jij voor staat als mens?

“Darkness cannot drive out darkness: only light can do that”
- Martin Luther King

De quote spreekt me erg aan omdat het gaat over het positieve, over het geloof in dat verandering wel kan, over mogelijk maken en je inzetten voor het goede.