’s-Hertogenbosch wil in 2050 een klimaatneutrale stad zijn, zo is in een breed gedragen  besluit in 2008 besloten. Naast een positief effect op de gezondheid van Bosschenaren, zorgt vergroening voor een economische impuls.  Sinds 2010  zijn  mede op initiatief van GroenLinks een aantal projecten gestart om klimaatneutraal te worden.

Esther de Ruiter (gemeenteraadslid)

Veel gedaan…

Zo is in 2010 het Bossche energieconvenant opgericht. Hierin werken bedrijven en instellingen samen op het gebied van energiebesparing en het opwekken van duurzame energie. Er is onder meer afgesproken om binnen drie jaar ten minste 10% energie te besparen en/of duurzaam op te wekken. Er zijn goede resultaten geboekt en in 2014 is besloten om de samenwerking nog tot ten minste eind 2015 voort te zetten. 

Verder is in 2011 aan de Treurenburg een windturbine geplaatst. De Heineken brouwerij neemt een groot deel van de stroom af.

Er zijn nog meer initiatieven, zoals Paleiskwartier Elektrisch, een elektrische autopool die door meerdere bedrijven wordt gedeeld. In Hintham zijn woningen energiezuiniger gemaakt en werden zonnepanelen geplaatst. Op de gemeentelijke klimaatkaart kun je deze en nog veel meer initiatieven terugvinden.

Nog veel meer te doen…

Maar om klimaatneutraal te worden moet er nog erg veel gebeuren. 

Op 27 januari is het bestuursakkoord  ‘Aan de slag’ gepresenteerd door de nieuwe coalitie van D66, Rosmalens Belang, VVD, CDA en Bosch Belang. De  woorden milieu, duurzaamheid en groen ontbreken nagenoeg in het akkoord.  Dan wordt het erg lastig om de doelstellingen voor 2050 te halen.  De nieuwe coalitie toont hierin weinig tot geen ambitie.

Daarom heeft GroenLinks tijdens de behandeling van het bestuursakkoord een motie ingediend waarin wij het college van burgemeester en wethouders verzoeken om met concrete plannen te komen op het gebied van biodiversiteit, groen, zonnepanelen en windenergie.  Deze motie is aangenomen. Wij zijn erg benieuwd naar de plannen van het college om dit uit te gaan voeren.  Als die uitblijven zal GroenLinks uiteraard met moties en initiatiefvoorstellen komen om speerpunten uit ons verkiezingsprogramma,  zoals meer windmolens, meer zonnepanelen op de daken en meer groen in de wijken, te realiseren.

Oproep

GroenLinks wil samen met inwoners, verenigingen, ondernemers aan de slag voor een duurzame economie.  Met de Groene werkgroep gaan wij onze speerpunten uitwerken. Wij laten zien dat ‘Groen Werkt!’ Heb je ideeën of wil je meehelpen om Den Bosch groener en duurzamer te maken? Neem dan contact op met Esther de Ruiter: deruiter.esther@gmail.com.