Bij de behandeling van de voorjaarsnota zette de GroenLinks fractie een aantal prioriteiten op een rijtje. Met maar liefst 10 moties, en nog een aantal moties die mee werden ingediend, was er een groot aandeel GroenLinks in de in totaal 40 moties die werden behandeld. Naast de voorjaarsnota werden ook de inkoopkader voor de zorg en het instellen van het sociaal en zorgfonds in deze vergadering besproken.
Sociaal en zorgfonds
Over de instellen van het sociaal en zorgfonds was een grote meerderheid het eens. Een aantal opgebouwde reserves binnen het sociaaldomein van de afgelopen jaren in één fonds. Geen slecht plan. Dat die reserves al snel weer afnemen is zorgelijk, maar logisch in het kader van de grote veranderingen die op dit moment plaatvinden. GroenLinks heeft dan ook zorgen over de voeding van het fonds in de toekomst.
Een voorstel om te onderzoeken of alle sociale fondsen gecombineerd kunnen worden, waarmee mogelijk succesvolle regelingen in naam en vorm worden afgeschaft, zag GroenLinks niet zitten.
Inkoopkader Basiszorg, jeugdzorg, en WMO
Op een tweetal punten weken de aangeboden kaders af van de verwachtingen. Niet al in 2016 wil het college de regie van de zorgteams overdragen, zoals de raad bij motie had bedongen, maar mogelijk pas later. Nadat wethouder Kagie nog eens had bevestigd dat het overdragen van die regie echt wel de bedoeling is, kon de raad leven met het aangekondigde uitstel.
Een ander zorgpunt was de rol van de basisprofessionals. Waar het raadsvoorstel nog kon worden gelezen als het onderbrengen van deze mensen onder gemeentelijke aansturing, werd dit beeld grotendeels weggenomen door een aanvullende brief die de wethouder aan de raad had gestuurd voorafgaand aan de raadsvergadering. Hij wil MET de organisaties werken aan het oplossen van de knelpunten zo gaf hij aan. Met dat gegeven kond de raad ook instemmen met de inkoopkaders.
Voorjaarsnota
6 minuten had iedere fractievoorzitter. 6 minuten om eigen moties toe te lichten en te reageren op anderen. Dat dit af en toe erg krap werd mag duidelijk zijn. Een tiental moties was namens GroenLinks ingediend. Op de gebieden biodiversiteit, fietsverbindingen, jeugdsportparticipatie en duurzaamheid vroeg GroenLinks opnieuw om meer ambitie en een andere inzet van middelen. Helaas werd door meerderheid van de raad vaak voor andere opties gekozen. Ook de GroenLinks motie die vroeg op zoek te gaan naar experimenteerruimte binnen de participatiewet (mogelijk zelfs experimenteren met een basisinkomen) haalde het niet.
Het vreemdste was misschien wel dat de motie ‘Begroting 2.0’ het niet haalde. De vraag om te gaan werken aan een leesbaarder begroting, voor zowel de raad als de overige inwoners van de stad, werd door de coalitiepartijen om onverklaarbare redenen niet gesteund.
Wel werd een GroenLinks motie aangenomen die het college nog eens nadrukkelijk verzocht zich in te spannen voor nieuwe windturbines op de Brand II en de Rietvelden.
De grootste winst van de avond zat hem misschien wel in de aangenomen motie ‘zonnepanelen op daken’. Al bij de algemene beschouwingen had GroenLinks fractievoorzitter Ufuk Kâhya het plan aangedragen om door het plaatsen van zonnepanelen op huurwoningen de woonlasten te drukken. Het enthousiasme over dit plan was groot in de raad. Zo groot dat er uiteindelijk een viertal moties lagen met vergelijkbare strekking. Natuurlijk konden deze gecombineerd worden. Op deze manier werd dit idee verder uitgewerkt tot een motie die verder ging dan alleen huurwoningen en ook al een voorzet deed op de (voor)financiering van de panelen. Een motie die op deze manier door zo’n beetje de hele raad mede werd ingediend. Een mooie stap op weg naar lagere woonlasten en een duurzamer en groener ’s-Hertogenbosch!