De gemeente wil het oude Afvalstoffenplan herijken omdat er steeds minder restafval mag worden weggegooid. Een deel van de kunststofverpakkingen wordt nu nog apart opgehaald. Wat de gemeente betreft gaat dat straks gewoon weer in de grijze zak. Bewoners gaan vooraf minder afval scheiden, nascheiden  gebeurt straks in een nog te bouwen fabriek bij Eindhoven. GroenLinks  vindt bronscheiding belangrijk en stemde daarom niet in met de voorgestelde verandering. Voer het oude Afvalstoffenplan gewoon uit, blijf kunststof apart inzamelen en haal het restafval minder vaak op.  

Esther de Ruiter: "GroenLinks vindt afval scheiden bij de bron erg belangrijk. Grondstoffen raken op  maar nog steeds verspillen wij er ontzettend veel door ze als afval weg te gooien in plaats van opnieuw te gebruiken. GroenLinks wil verspilling tegengaan, bronscheiding maakt de  inwoners van onze gemeente bewust van de hoeveelheid afval die zij produceren."

Veel grote containers zijn een probleem stelt het college van B&W. Ruil die dan om tegen kleinere containers of verstrek anders minicontainers naast de containers die er al in de stad staan. Apart plastic  inzamelen gaat nu goed, dat kan zonder problemenuitgebreid worden. Dat bovengrondse containers het straatbeeld ontsieren is een kwestie van smaak, het argument verliest ook kracht omdat de aparte containers voor papier en glas blijven staan. Waar er twee staan, maakt een derde ook niet echt meer uit.

Er bestaat nog geen nascheidingsinstallatie, gemeenten rond Eindhoven schijnen er niet echt warm voor te lopen. Dat levert een risico op in tijd en geld. Het kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn straks zoveel mogelijk restafval en plastic te verzamelen om die nieuwe fabriek  rendabel te maken  en om financiële redenen minder aan de bron te scheiden.