Voor Antoon van Rosmalen zit het erop, 34 jaar Groenlinks! In al die jaren heeft hij diverse functies mogen bekleden voor GroenLinks Den Bosch. Zo was hij bestuurslid, campagneleider, communicatiemedewerker, fractiemedewerker, commissielid, raadslid én fractievoorzitter. Nu, op deze zonnige middag heb ik de eer om hem te mogen interviewen over zijn GroenLinks carrière. 

Een tijdlijn:

  • Halverwege de jaren 80 raakte Antoon vanuit de CPN betrokken bij de Linkse Samenwerking in Den Bosch.
  • In 1986 was hij een van de bestuursleden van het eerste bestuur van GroenLinks in Den Bosch, samen met Peter van Doremalen, Jan Kleyne en Marc Eysink Smeets. Later werd dat bestuur uitgebreid met Harriet van den Eerenbeemt. Hij is tot 2000 bestuurslid gebleven.
  • Al toen hij nog lid was van de CPN was hij daar verantwoordelijk voor de campagnes in Den Bosch. Dat bleef zo bij de linkse samenwerking en na de oprichting van GroenLinks Den Bosch. Bij de verkiezingsnederlaag voor GroenLinks landelijk in 2012 ging de partij professioneler campagne voeren. Toen ontstond ook de formele rol van campagneleider, die hij vanaf toen is gaan bekleden. Ook werd er een permanente campagnecommissie (PCC) opgericht, die ervoor zorgde dat GroenLinks ongeveer eens per maand goed zichtbaar was op straat. Bijvoorbeeld door op wereld veganismedag op de biologische markt veganistische hapjes uit te delen, of door op de dag van de gezonde schoolkantine met appels langs te gaan op de Bossche scholen. In die periode heeft hij ook veel contact gehad met GroenLinks campagneleiders door het hele land heen. De campagne van 2018 was de laatste campagne waar hij als campagneleider bij betrokken was, dus al met al is hij ruim 30 jaar campagneleider geweest. En dat vindt hij eigenlijk ook de allerleukste functie die er is.
  • In 2000 heeft hij de communicatie opgepakt voor de toenmalige GroenLinks wethouder Bart Eigeman. Hij zorgde onder andere maandelijks voor 2 artikelen met foto voor op de website van GroenLinks Den Bosch, over onderwerpen waar Bart mee bezig was en maakte advertenties voor De Bossche Omroep.
  • Later werd hij ook fractiemedewerker communicatie, waardoor hij goed op de hoogte was van wat er speelde in de Bossche politiek.
  • Als campagneleider stond hij al tijden op elke lokale kandidatenlijst, eigenlijk altijd op plek 10. In 2012 werd dat door omstandigheden eerst plek 8 en toen zelfs plek 7. En dat leidde ertoe dat hij in 2012 eigenlijk onbedoeld werd gekozen als raadslid. Na die periode was hij 3 jaar commissielid én fractiemedewerker, naast dat hij nog steeds campagneleider was. En bij de verkiezingen in 2018 werd hij weer gekozen als raadslid, waarna hij in 2022 benoemd werd tot fractievoorzitter.

Antoon, hoe heb je GroenLinks als partij zien ontwikkelen in de afgelopen jaren?
In alle jaren dat ik actief betrokken ben geweest bij GroenLinks in Den Bosch heb ik met heel veel enthousiaste vrijwilligers samengewerkt, die zich op verschillende manieren en voor verschillende onderwerpen hebben ingezet. En die mensen maken samen de partij. We zijn in 1986 de Linkse Samenwerking gestart met een groep enthousiastelingen en hadden toen vier speerpunten:

  1. Emancipatie van vrouwen
  2. Emancipatie van homo’s en lesbiënnes
  3. Geen autoverkeer in de binnenstad van Den Bosch
  4. Het milieu

Daar hebben we lang aan gewerkt en goede resultaten op gehaald. Ondertussen werden we een gevestigde partij in onze gemeente, net zoals landelijk, en hebben we lokaal vaak bestuursverantwoordelijkheid gedragen, met goede resultaten. 

Op welke onderwerpen binnen het politieke werk lag je echte passie?
Het tegengaan van sociaaleconomische gezondheidsverschillen heb ik van huis uit meegekregen, was belangrijk binnen de CPN en heeft in de politiek altijd mijn passie gehad. Dat mijn buurvrouw eerder doodgaat dan ik omdat zij het slechter getroffen heeft in het leven zou niet zo moeten zijn. En dat kinderen hun passie niet kunnen ontdekken omdat zij nooit in aanraking komen met bepaalde dingen, zoals viool spelen, gaat me aan het hart. Dus daar heb ik me altijd voor ingezet.

Wat het mooiste dat je voor elkaar hebt gekregen in de afgelopen jaren?
Dan wil ik graag 3 dingen benoemen. Als eerste het woonwagenkamp aan de Oude Vlijmenseweg, dat we zo’n 25 jaar geleden tegen de trend in hebben weten te behouden, daar ben ik trots op. Ook ben ik blij dat ik het, samen met anderen, voor elkaar heb gekregen dat er een tweede zaal in de nieuwbouw van het Theater aan de Parade is gekomen. En als laatste wil ik de liftjes noemen in de hal van het stadhuis, waardoor mensen met een handicap ook in de trouwzaal kunnen komen. Iets wat iedereen wilde, maar waar ik me hard voor heb gemaakt om het ook daadwerkelijk uitgevoerd te krijgen. 

Waar kijk je met het meeste plezier op terug?
GroenLinks en de CPN zijn ongeveer 50 jaar een belangrijk onderdeel geweest van mijn leven. Daar heb ik veel mooie vriendschappen aan overgehouden, heel fijne contacten en ook een goed beeld van de stad. En natuurlijk heb ik er mijn relatie met Harriet aan overgehouden, met wie ik nu 26 jaar getrouwd ben. Op die zaken kijk ik met het meeste plezier terug.

En zijn er ook dingen gebeurt die je liever anders had gezien?
Hoewel dingen soms anders lopen dan je zelf zou willen is er niets waarvan ik nu zeg dat ik het graag anders had willen zien. Het is gewoon heel leuk geweest om dit gedaan te hebben.

En als laatste vraag; hoe hoop je dat de stad Den Bosch zich ontwikkelt in de komende jaren? 
Voor de stad hoop ik dat de plannen die nu in de steigers staan, zoals de ontwikkeling van de Tramkade, het Design Museum, de omgeving van station Oost en de omgeving van de Grasso fabriek en het EKP terrein, goed en voortvarend worden uitgevoerd. Dat laat onverlet dat er meer aandacht mag zijn voor wijken zoals de Hambaken. Ik hoop dat daar een ontwikkeling op gang komt zoals dat in de wijk Boschveld is gelukt. Daar moet de fractie goed aandacht voor houden.