Natuurlijk had de gemeenteraad het deze avond uitgebreid over het burgerinitiatief “Parkeren op West”. Daarnaast waren er een tweetal moties “vreemd aan de orde van de dag” (onderwerpen die niet op de oorspronkelijke agenda stonden). D66 zag het college graag steun geven aan een door de Eindhovense raad aangevraagd onderzoek naar de mogelijkheid een nachtelijke treinverbinding tussen Eindhoven en Schiphol (met stops in ’s-Hertogenbosch en Utrecht). GroenLinks stelde, in samenwerking met datzelfde D66, voor eens te gaan kijken of we niet iets anders willen met de verkiezingsborden.
Verslag van de raadsvergadering van 10 maart 2015
In het vragenhalfuurtje stelde Esther de Ruiter namens GroenLinks het college de vraag of het voornemens is zich aan te sluiten bij het Tilburgse initiatief tegen giftreinen door stedelijk gebied. Het college beraad zich daar nog op zo luidde het antwoord, en overweegt om zelf een brief te schrijven. Volgens GroenLinks sluit het één het ander niet uit.
Parkeren:
Over de meeste onderwerpen was de raad het eens vanavond. Al in de voorbereidende commissievergaderingen was gezegd wat gezegd moest worden en de voorstellen konden als hamerstukken naar de raadsvergadering. Dat was niet het geval bij het burgerinitiatief dat moet leiden tot een oplossing voor de parkeerdruk op de Kruiskamp en Schutskamp.
Na jaren van parkeeroverlast van bezoekers van buiten de wijk en een onvoldoende oplossingsgerichte aanpak van de gemeente was de wijkraad west zelf met een mogelijke oplossing gekomen. Via een burgerinitiatief werd gepoogd om dingen geregeld te krijgen.
De raad kon hier duidelijk sympathie voor opbrengen, maar Wethouder Van Son gaf aan geen noodoplossingen te willen. Graag zou hij een integraal parkeerbeleid zien in de gemeente. Ongeveer een jaar geleden vroeg Peter van Doremalen daar namens GroenLinks al om, maar kreeg hij de raad niet achter dat idee. Nadeel is wel dat de mensen op West nog een tijd langer op de zo gewenste oplossing moet wachten. De discussie ging dan ook vooral over het wanneer het college met een voorstel moet komen. Waar het PvdA, GroenLinks en de overige oppositiepartijen haalbaar leek om dit uiterlijk per 1 juli te doen, stelden de coalitiepartijen voor het over de zomer heen te trekken. Uiterlijk 22 september zal er dus besloten worden over de parkeermaatregelen op west.
Alternatieve treinverbinding:
Helaas is er geen toekomst meer voor het huidige NS nachtnet in Brabant. Onderzocht wordt nog of er als alternatief tussen 2 en 4 uur ’s-Nachts bussen kunnen worden ingezet. Toch werd in de Eindhovense gemeenteraad bedacht dat een nachtelijk treinverbinding tussen die stad en Schiphol wenselijk zou zijn. De voorgestelde stops in ’s-Hertogenbosch en Utrecht betekenen dat dit dus ook onze gemeente aangaat. Een motie van D66 om een onderzoek naar de haalbaarheid en kosten van deze verbinding in dit tijdvlak te onderzoeken vond dan ook vrij makkelijk een meerderheid.
Wel opvallend was het dat Sjef van Creij, namens mede indiener Rosmalens Belang, aangaf het onderzoek vooral te willen om de onzin van een nachtelijke verbinding aan te laten tonen.
Verkiezingsborden:
Samen met D66 diende ook de GroenLinks fractie een motie in. Graag zouden we onderzocht zien of de gemeente op dezelfde weg door wil met de verkiezingsborden. Niet alleen is het een hele klus om overal je posters te plakken, ook levert het de nodige frustratie op. Er wordt over elkaar heen geplakt, de borden zijn niet groot genoeg voor alle posters, poster worden van de borden getrokken en lijm komt veel te vaak in de natuur terecht. Vooraf beplakte borden en digitale borden behoren tot de mogelijke alternatieven.
Alleen de SP en de Bossche Groenen zagen niets in een dergelijk onderzoek. De SP deed het denken aan alternatieven zelfs af als luiheid bij alle andere partijen. Met grote meerderheid werd er dus ingestemd met de motie. De opties zullen in kaart gebracht worden en de raad mag op een later moment aangeven hoe om te gaan met verkiezingsborden.