Donderdag 3 juni spelde Jesse Klaver directeur Anja Thijssen van Basisschool De Hoven uit Rosmalen een Groen Lintje op. Elk jaar reikt GroenLinks rond Wereldmilieudag (5 juni) Groene Lintjes uit. Aan personen, bedrijven en instellingen die zich hebben onderscheiden door hun inzet voor een groenere wereld en een duurzame samenleving. GroenLinks vindt het belangrijk om te laten zien dat niet alleen de overheid een belangrijke taak heeft in het duurzamer maken van leven, wonen, werken en produceren. Dit jaar kreeg Basisschool De Hoven het lintje, de school probeert op alle manieren een Duurzame School zijn.

(foto's Michiel van Eeden)

Groen Lintje ’s-Hertogenbosch 2010

Raadslid Peter van Doremalen las het juryrapport voor:  “(..)  de winnaar is een school die op alle manieren een Duurzame School wil zijn. Een school met een visie die expliciet uitgaat van Duurzaam opvoeden en ontwikkelen, duurzaam in de betekenis van ‘bestemd om lang te bestaan’. De visie, het gebouw, de voeding, de schooltuin, samenwerking met een biologische kwekerij en niet te vergeten de inspiratie en gedrevenheid van de directeur werken allemaal mee. Wij gunnen alle kinderen een groene school. Vandaar dat we dit jaar kozen voor basisschool de Hoven en zijn directeur Anja Thijssen.”

Juryrapport

De jury van Groen Lintje ’s-Hertogenbosch bestond dit jaar uit Wilfried Romp ex-wethouder GroenLinks Zaltbommel; Manon Nederpel tuinontwerpster en winnaar van de De Bossche Duurzaamheidstrofee van dit jaar; Arno Uijlenhoet, nummer 17 op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer van GroenLinks en voorzitter van de businessclub Groen Onderneemt. Mijn naam is Peter van Doremalen raadslid in deze stad en omdat ik bereid was dit rapport op te stellen en uit te speken heeft men mij tot voorzitter van de jury benoemd.

Het Groene Lintje is een prijs voor personen, bedrijven of instellingen die zich hebben onderscheiden door hun inzet voor een groenere wereld en een duurzame samenleving. GroenLinks afdelingen reiken jaarlijks in het hele land Groene Lintjes uit op 5 juni, de dag die door de VN Wereldmilieudag is genoemd. Dat was in 1972 in Stockholm. In ’s-Hertogenbosch is deze traditie nog jong - vorig jaar was het de eerste keer.

De jury is blij dat er ook dit jaar acht inzendingen binnen zijn gekomen. De inzendingen waren heel divers en kwalitatief van hoog niveau. Wij hebben de verleiding om iedereen met een lintje naar huis te sturen moedig weerstaan en hebben een winnaar gekozen.

De jury heeft inzendingen beoordeeld op een vijftal criteria: Groen, Sociaal, Innovatief, Inspirerend en Effect. Drie inzendingen kwamen bij de juryleden bovendrijven en één inzending liet zich niet zo snel in een afwijzing dwingen. Die hebben we daarom een eervolle vermelding gegeven.

Deze eervolle vermelding is voor Anja Kouwenberg, van het Dierenpark Oosterhoeve. Met ongelooflijk enthousiasme is zij de spin in het web kinderboerderij waar ze werkt, er zijn contacten met de wijk, met kinderen van scholen én ouderen in het verpleeghuis. Er is een natuurspeelplaats. Leerlingen maken kennis met biologisch tuinieren. Een inspirerend mens die de wereld groener maakt.

En dan in willekeurige volgorde vier inzendingen

Rodney Westerlaken keek op een surftrip naar Bali goed om zich heen en vond manieren om zijn Surf Spirit te verbinden aan sociale en duurzame projecten ter plaats. Inspirerend.

Bij de vestiging van Supermarkt Supercoöp zag bedrijfleider Jaques kans om in zijn bedrijf op het gebied energiebesparing en recycling nog net een tandje bij te zetten. We zien het vaker; bedrijven lopen harder en zien het vaak scherper dan de overheid.

Onder de naam Zeropop worden popfestivals georganiseerd die duurzaamheid promoten én duurzaam zijn. Dit jaar op 19 en 20 juni in Den Bosch. De slogan Responsible Fun drukt uit wat ze willen bereiken.

Onder de naam Groene Waarde werken studenten van de Avans Hogeschool aan één overzichtelijk label dat in een oogopslag vertelt hoe het product scoort op verschillende aspecten van duurzaamheid. Ambitieus!

Op plaats 3. vinden we de Binnenstadsservice, een vestiging van een landelijke onderneming, begonnen in Nijmegen, die met schone vrachtwagens en fietsen de bevoorrading van winkels in de binnenstad verzorgt vanuit een magazijn op het industrieterrein waar grotere vrachtwagens kunnen lossen. Goed voor het milieu en de leefbaarheid, een versterking van de economische motor die de binnenstad. Jarenlang heeft een stadsdistributiecentrum in het GroenLinksprogramma gestaan, en het is er nu!

Op plaats 2 vinden we Huys van Waerde Den Bosch. Het is nog een idee. Het wil groene ondernemers samenbrengen in een gebouw. Het is de bedoeling dat gezamenlijk één of meer groene projecten worden gesteund en dat de ondernemers elkaar inspireren en steunen. De jury denkt dat een dergelijk huis inspirerend, groen, innovatief, sociaal en een effectief kan zijn. Als het er is kan het wellicht opnieuw worden voorgedragen.

En de winnaar is een school die op alle manieren een Duurzame School wil zijn. Een school met een visie die expliciet uitgaat van Duurzaam opvoeden en ontwikkelen, duurzaam in de betekenis van ‘bestemd om lang te bestaan’.

De visie, het gebouw, de voeding, de schooltuin, samenwerking met een biologische kwekerij en niet te vergeten de inspiratie en gedrevenheid van de directeur werken allemaal mee. Wij gunnen alle kinderen een groene school. Vandaar dat we dit jaar kozen voor basisschool de Hoven en zijn directeur Anja Thijssen.

De jury

3 juni 2010