Op 13 november hebben we de begroting voor de gemeente Den Bosch vastgesteld. Een begroting die gelukkig weer veel ruimte biedt voor onderwerpen die voor GroenLinks belangrijk zijn. Daarmee leveren we een belangrijke bijdrage leveren aan het leefplezier in onze gemeente. Fractievoorzitter Wies Korver sprak daarbij de volgende tekst uit:
Voorzitter, GroenLinks zet zich in voor een samenleving waarin iedereen zich veilig en gerespecteerd voelt, ongeacht geloof of achtergrond. De gebeurtenissen in het Midden-Oosten hebben helaas geleid tot spanningen die ook de inwoners van onze gemeente en in Nederland raken. Wij zien met zorg dat groepen tegenover elkaar komen te staan. Laat ik duidelijk zijn voorzitter, bij GroenLinks verwerpen we elke vorm van haat en verdachtmaking. De realiteit is dat er onder moslims, joden en iedereen in onze gemeente verschillende opvattingen leven. Ons beleid en onze woorden moeten bijdragen aan een samenleving waarin die verschillen vreedzaam naast elkaar kunnen bestaan. Wij staan voor een inclusief ’s-Hertogenbosch, waarin moslims, joden, christenen en mensen met een ander geloof of levensovertuiging zich samen inzetten voor vrede en respect.
Voorzitter, bij de algemene beschouwingen in de commissie Bestuur trapte ik af met de drie speerpunten van GroenLinks:
- Een inclusieve samenleving
- Een zichtbaar groene leefomgeving
- En duurzaam gedrag.
Ik begon niet voor niets met een inclusieve samenleving. En zoals u hebt gemerkt ben ik daar vandaag ook weer mee begonnen. Omdat daar een belangrijke taak ligt voor ons, als lokale politici. Een inclusieve samenleving vraagt van ons allemaal een gezamenlijke inzet. Om geen olie op het vuur te gooien, maar bruggen te bouwen.
Mijn collega’s hebben in de commissievergaderingen over de begroting verder vooruitgeblikt naar ’s-Hertogenbosch in 2040. En gedroomd over een door GroenLinks gewenste toekomst. Want voorzitter, wat wij vandaag doen en wat wij vandaag in deze begroting besluiten is bepalend voor hoe onze gemeente er in de toekomst uitziet. En hoe het met de inwoners en ondernemers in onze gemeente gaat. In een inclusieve samenleving maakt het niet uit wie of wat je bent. Worden verschillen omarmd. En voelt iedereen zich thuis.
Wij zijn daarom blij dat er een onderzoek plaatsvindt naar het slavernijverleden van ’s-Hertogenbosch. Dat de lokale inclusie agenda wordt verbreed en daar extra ambtelijke inzet voor beschikbaar komt. En dat we ongelijk investeren om gezondheidsverschillen te verkleinen. Op weg naar een betere en eerlijke toekomst voor iedereen.
Ook is GroenLinks Den Bosch blij met de ontwikkelingen die zorgen voor een zichtbaar groene leefomgeving. Waar mensen elkaar op straat kunnen ontmoeten. Waar kinderen op straat en op groene pleinen kunnen buitenspelen. In de schaduw van extra bomen. Waar meer groene gevels, groene pleinen en geveltuintjes te zien zijn. En waar voetgangers en fietsers volop ruimte hebben.
In het kader van duurzaamheid noem ik dan ook nog graag de Klimaat Impact Analyse. Die komt eraan en zal bijdragen aan het maken van duurzame keuzes. Met als doel in 2045 klimaatneutraal te zijn als gemeente. Volledig emissieloos bouwen vanaf 2030 draagt daar ook aan bij. De zero emissie zone gaat in maart van start. Die zorgt voor schone lucht, waar onze gemeente een tekort aan heeft. En natuurlijk willen wij de nieuwe nota duurzaamheid niet ongenoemd laten. Daar kijken we zeer naar uit. Net zoals naar het publieke warmtebedrijf waar aan wordt gewerkt.
U begrijpt voorzitter, wij zijn tevreden met de begroting.
Toch willen we graag 1 toevoeging doen op de begroting, voorzitter. Dat is onze motie Wind op dak: een win(d)-win(d)-situatie. Motie nummer 7. Die we indienen met D66, de Partij van de Arbeid, Rosmalens Belang, de VVD, het CDA, Volt, de Partij voor de Dieren en De Bossche Groenen.
We werken aan een andere skyline van onze stad. Door meer hoogbouw, als gevolg van inbreiding en het woningtekort. We willen daarom de mogelijkheden onderzoeken naar wind op dak bij hoogbouw. Dat zorgt, net als zonnepanelen, voor het zelf opwekken van schone energie. Ook draagt het bij aan een prettigere leefomgeving. Omdat wind op dak voor minder wind en valwinden zorgt op straatniveau. Vanzelfsprekend dus om dit onderzoek in gang te zetten.