De behandeling van de begroting is ieder jaar weer een uitgebreide en tijdrovende zaak. Logisch en misschien maar goed ook. In iedere commissie worden de financiële kanten van betreffende beleidsgebieden bekeken en gewogen. Hier de bijdrage van GroenLinks fractievoorzitter Peter van Doremalen in de commissie ROB (Ruimtelijke Ordening en Beheer):

Voorzitter,

De ruimtelijke voorwaarden energietransitie

Een van de betere hoofdstukken in het nieuwe regeerakkoord gaat over de mogelijkheden van kleinschalige energieopwekking door energiecorporaties in de omgeving. Dat geeft de mogelijkheid dat burgers samen hun eigen windmolens uit deze begroting te realiseren. Van een eigen windmolen heb je minder last en die kan dus rekenen meer draagvlak.

Ook op het gebied van zonne-energie zijn nog veel drempels weg te halen. In Trier heeft men een kansenkaart zonne-energie op het gemeentelijk web. Een soort kappenplan met kansen. Dat is hoe het moet. Dan hoeven mensen me niet te bellen met klachten dat ze op hun platte dak toch een vergunning moeten aanvragen omdat hun nieuwbouwcomplex toevallig binnen de wallen ligt.

Mobiliteit

Voorzitter vorig jaar vroeg ik op deze plek naar de wijze waarop we de trendbreuk op het terrein van mobiliteit meten. Bladzijde 83.   De wethouder herkende vorig jaar de vraag: hij vroeg het zich ook af en zou zijn ambtenaren aan het werk zetten. Maar sindsdien is het weer stil en is de tabel een kopie van vorig jaar. We weten dus nog steeds niet waar we staan, hoe we de modal split gaan meten en of een extra intensivering van het beleid nodig is. Wij willen graag een concrete toezegging van de wethouder waarin hij uitlegt hoe we meten dat we in de stad meer zijn gaan fietsen en minder de auto nemen.

Ook is GroenLinks al maanden in afwachting van de nota over de autoluwe binnenstad. Deze circuleert al vele maanden in kringen van bewoners en middenstand, maar de raad weet nog van niets. Zoals u weet zal het parkeren zich beperken tot parkeergarages aan de ring en de transferia, en een beperkt aantal ultrakortparkeerplaatsen – de Addy van den Krommenakkerplekken – binnen de binnenstad. GroenLinks verwacht een aantal heldere stappen op weg naar deze autoluwe binnenstad: op het moment dat de parkeergarage Hekellaan af is willen we deze garage vol en straten en pleinen van de stad grotendeels leeg en ruimte voor bewoners om te parkeren: een wachtlijst van 700 voor 1500 plaatsen is onacceptabel.

Er is iets positief te melden dat de begroting nog niet heeft gehaald namelijk de versnelde aanleg van de 2e fase van de gratis fietsenstalling bij het station vanwege het doorslaand succes van de 1e fase. GroenLinks wil dat er ook voor de westzijde een oplossing komt voor het uitdijende fietsprobleem daar.

De uitvoering ruimtelijke plannen

Onze zorg gaat uit naar de uitvoering van het GZG. Het college heeft daarover vandaag vragen beantwoord. Die stellen ons niet gerust. Zonder in discussies te willen belanden of een masterplan nu wel of niet of gefaseerd wordt uitgevoerd denken wij dat er een aantal belangrijke uitgangspunten dusdanig onder druk staan dat een discussie met de raad -en niet alleen infomeren- over hoe nu verder noodzakelijk is. Voor ons zijn de nieuwbouw, ik herhaal NIEUWBOUW van de bieb en tijdelijk gebruik van het gebied en met name sloop van hoofdgebouw belangrijke punten. Naast uiteraard parkeren en het programma voor m2 winkels.

Centrumplan Rosmalen.

Tsja.

Groote Wielen in de woningbouw wij denken dat CPO een van de weinige bouwinitiatieven zijn die nog wel van de grond komen. Daar moet meer ruimte voor komen. Ik merk daar nog onvoldoende bevlogenheid en durf om met name stedenbouwkundige randvoorwaarden los te laten.

Zuid-Willemsvaart

Ik begreep dat het college meende mij blij te maken met haar voorstel om 2,5 ton te steken in het maken van een visie Zuid Willemsvaart. Dank voor de poging, maar nee. Mij lijkt deze pas zinvol als we dingen gaan doen. De raad heeft bij motie een aantal zaken uitgesproken, we wachten geduldig op de RSV waar deze in zijn vastgelegd en dat is het dan even. Maar wellicht zijn er wel dingen zijn die we gaan doen of moeten gaan die het noodzakelijk maken om een visie te maken. De beste afspraak lijkt mij, als dat zo is, dat het college in het kader van de RSV, die ook een uitvoeringsparagraaf moet bevatten, een startnotitie voorlegt waar de visie over moet gaan en dat we er dan een besluit over nemen.