De afgelopen weken is er in de media, lokale politiek en de stad heel wat energie, speeksel en hersencapaciteit besteed aan het cultureel jongerencentrum. De eventuele komst van een locatie voor jongeren maakt iets los in de stad. En dat is goed: een eigen plek voor jongeren is iets waarvoor de hele stad zich verantwoordelijk moet voelen en waarvoor onze fractie zich dan ook al een hele tijd sterk maakt.
We zijn dan ook blij dat er nu een voorstel op tafel ligt, want het wordt zo langzamerhand tijd dat er concrete actie wordt ondernomen op dit terrein. Bij woorden horen tenslotte ook daden. Tegelijkertijd leven er ook bij de fractie van GroenLinks wensen en bedenkingen, vragen en opmerkingen bij het voorliggende plan.
GroenLinks is zoals gezegd een warm pleitbezorger van een voorziening waar jongeren zich thuis voelen, zichzelf kunnen zijn en zich kunnen ontplooien. Dit staat voor onze fractie voorop. Onze belangrijkste bedenkingen bij dit voorstel concentreren zich rond de vraag of dit is te bereiken is op de wijze die nu wordt voorgesteld.
Ligt in de plannen van TR-Events bijvoorbeeld de nadruk niet te veel op grootschalige commerciële activiteiten? En wordt deze ondernemer, gedwongen door een krappe begroting, straks niet gewoon gedwongen om in deze richting op te schuiven?
GroenLinks heeft op zich geen problemen met een lening of financiële bijdrage aan een cultureel jongerencentrum, maar dan dient dit bij te dragen aan een brede opzet van het centrum. En dus komt de vraag aan de orde of de voorgestelde constructie, met een gemeentelijke lening, de druk niet juist vergroot. Als dit zo is, dan wordt de slagingskans voor TR-Events kleiner en het financiële risico voor de gemeente groter.
Wij zijn benieuwd naar de visie van de wethouder hierop en vragen hem meteen hoe hij gaat garanderen dat ook de kleinschalige, kwetsbare cultuur voor jongeren een plek krijgt in dit nieuwe jongerencentrum. Welke middelen heeft hij in handen om dit af te dwingen? Kan het verstrekken van een lening bijvoorbeeld in dit kader worden ingezet?
Kan de gemeente daarnaast garanderen dat de activiteiten ook betaalbaar blijven voor jongeren? Het moge duidelijk zijn dat dit voor GroenLinks van groot belang is.
Behalve inhoudelijke bedenkingen leven er bij onze fractie ook organisatorische vragen. Worden we met dit plan niet te veel veroordeeld tot één specifieke ondernemer, TR-Events, in wezen niet meer dan een toevallige passant in het jongerenbeleid van deze gemeente?
Andere vraag: wat gebeurt er als TR-Events, wat wij natuurlijk niet hopen, al tijdens zijn periode in de tijdelijke huisvesting het bijltje erbij neer gooit? Wat moet er in dat geval gebeuren volgens de wethouder? Hoe houdt hij een belangrijke voorziening voor jongeren in stand? En heeft hij een soort escape-scenario ingebouwd?
Alle zojuist genoemde bedenkingen wegen zwaar voor ons. Onze fractie is dan ook zeer benieuwd naar de reactie van het college hierop, want wij hechten er ook veel waarde aan dat er op korte termijn een voorziening voor Bossche jongeren komt.
Toch willen we ook benadrukken dat dit voorstel niet op zichzelf staat. Wat onze fractie betreft hoeft en mag 't niet ophouden bij dit initiatief. Er is nog veel werk aan de winkel om van 's-Hertogenbosch een plek te maken waar jongeren zich echt thuis voelen. GroenLinks zal zich komend jaar dus sterk blijven maken voor het nieuw leven inblazen van een jongerenfestival, dat wat ons betreft nog dit jaar weer gewoon moet plaatsvinden. Daarom zijn we ook zo benieuwd naar de evaluatie van DB Surround.
Ook vinden wij het ondersteunen van kleinschalige initiatieven van jongeren zelf erg belangrijk. Want, dat is volgens onze fractie ook een belangrijk uitgangspunt: het moet in deze stad niet zozeer gaan om activiteiten voor jongeren, als wel om activiteiten door en met jongeren. We zijn benieuwd welke initiatieven we op dit gebied kunnen verwachten van het college. Wij zouden ons bijvoorbeeld kunnen voorstellen dat er in het kader van wijkgericht werken steeds specifiek naar jongeren wordt gekeken, bijvoorbeeld via het inruimen van een plek voor hen aan de wijktafel.
Voor jongeren is het nu eenmaal moeilijk om wegwijs te worden in de stad en het gemeentelijke apparaat. Het is onze taak om die drempels te slechten. Wij verwachten van het college en de gemeenteraad een open oog en oor voor initiatieven en ideeën vanuit de stad, en een actieve rol daarin. De gemeente staat voor de taak om het potentieel wat er is onder de jongeren van deze stad zichtbaar te maken en te ondersteunen. Het doegeld voor jongeren is al een groot succes. Wij vinden ook het beschikbaar stellen van een soort cultureel doegeld een goed idee.
Namens de fractie van GroenLinks,
Helmut Boeijen