GroenLinks heeft grote ambities waar het om cultuur in onze stad gaat. Ook vinden we de samenwerking tussen de verschillende Brabantse gemeenten erg waardevol. Het is dan ook niet vreemd dat GroenLinks Den Bosch zich kan vinden in de plannen om als gezamenlijke Brabantse steden een poging te doen om in 2018 Culturele Hoofdstad te worden. De bijdrage van fractievoorzitter Peter van Doremalen in de commissie bestuurszaken.

Voorzitter mijn fractie vind de kandidatuur Culturele Hoofdstad 2018 van grote betekenis voor Brabant en onze stad. En stemmen daarom in met de volgende stap.

Er zijn drie goede motieven van verschillende orde om hieraan deel te nemen: om Brabant internationaal op de kaart te zetten als betekenisvolle regio op cultureel, sociaal en economisch terrein; om een stimulans te geven aan de Brabantse culturele sector en aan de samenwerking tussen de steden; en om Brabant opnieuw uit te vinden.

Bij deze doelstellingen horen verschillende soorten activiteiten, spraakmakende tentoonstellingen, projecten en activiteiten zetten Brabant op de kaart. Het samenwerken aan Brabantstad heeft onze steden van concurrenten tot partners gemaakt, die samen bouwen aan een sterke regio. Door Culturele Hoofdstad wordt dit nog versterkt doordat vele organisaties uit de verschillende steden samen gaan werken en elkaar vinden en bouwen aan een sterker Brabant; het bij elkaar op bezoek gaan is wel het minste. En dan het laatste: Brabant opnieuw uitvinden. De activiteiten die horen bij Brabant op de kaart zetten dragen het risico in zich van dure tentoonstellingen en voorstellingen over de hoofden van de meeste mensen heen. Je moet het wel doen: maar zeker niet al het geld moet daar naar toe.

Terwijl Europa kraakt onder de financiele crisis en de economische tegenwind en gebrek aan  steun van onze politici voor het project Europa. Terwijl nieuwe economien als China, India en Turkije het stokje overnemen, en velen in dit land zich bezighouden met het verzet tegen de afbraak van de verzorgingsstaat en tegen de afbraak van comfortabele maar weinig uitdagende arrangementen op cultureel gebied. In deze tijd ontstaat de nieuwe samenleving van onderop.  Een samenleving waarin mensen nieuwe arrangementen met elkaar regelen. Waarin de overheid ontmoeting en samenwerking, maatschappelijk verantwoord ondernemen in verbinding met de omgeving stimuleert. Stimuleren van samenwerking en talentontwikkeling in plaats van functioneren als geldkraan. Een Doemocratie, Kunstenaars die in projecten als het makershuis de wijk ingaan. Amateurs naast professionele kunst. Gemeenschapsprojecten. Flashmobs. Samenzingen. Stadsoperettes. Participatie en betrokkenheid. En daar is Brabant goed in. Om vanuit vertrouwen en elkaar kennen en verbindingen te scheppen en gewoon te doen.

Daarom is het thema “De kunst van het samenleven” zo goed gekozen: het is aan de organisatoren daar invulling aan te geven. Door projecten waar zo veel mogelijk Brabanders bij betrokken raken.

Topconsumenten bezoeken topevenementen. Ook. Massa bezoeken massavenementen. Ook. Maar laat dat niet zijn wat de Brabanders onthouden: wat we onthouden is waar we zelf in beweging kwamen en samen met anderen  zelf een bijdrage leverden aan één van de vele projecten.

Voorzitter het bidbook biedt daarvoor voldoende aanknopingspunten. Wij stemmen in met het voorstel. En rekenen er op dat de andere steden die nog twijfelen zullen volgen.