Hoe schoon is de lucht in Den Bosch? Het team met de SOSluchtmeter van GroenLinks was op 16 mei in Den Bosch om dat te controleren. Met een speciaal draagbaar meetapparaat trok het meetteam langs schone én vieze plekken. “Met name langs de Brugstraat liet de meter flinke pieken zien,” zegt René Vonk (campagneteam GroenLinks Den Bosch).

Verkeer en industrie zijn grote veroorzakers van vervuilende uitstoot. Tijdens het meten bleken langs drukke verkeerswegen dan ook de grootste pieken te zien. Zelfs een enkele scooter die langsrijdt heeft flinke invloed op de luchtkwaliteit. In de Brugstraat werden gemiddeld 29.200 deeltjes gemeten met pieken tot bijna 60.000. En bij de Zuid-Willemsvaart waren pieken van bijna 47.000 deeltjes te meten. Op schonere plekken zoals het Zuiderpark was dit maar gemiddeld 6.720 deeltjes. Je ziet een enorme invloed van verkeer en auto's.

Op de meest vieze plekken van Den Bosch heeft GroenLinks zaterdag daarom Clean-graffiti aangebracht om hier aandacht voor te vragen. Door de straat schoon te borstelen hebben we daar de letters SOSlucht aangebracht.


De lucht moet schoner om de gezondheid van alle burgers te beschermen. Bas Eickhout, lijsttrekker voor GroenLinks bij de Europese verkiezingen: “De lucht in Europa moet schoner om de gezondheid van alle Europeanen te beschermen. De huidige luchtvervuiling is simpelweg een te grote aanslag op onze longen.”

GroenLinks meet tot de Europese verkiezingen op 22 mei het aantal deeltjes op allerlei plekken in Nederland. ‘Met dit apparaat kunnen we alle plekken die we bezoeken vergelijken,’ legt Jamili Wetzels van het meetteam uit. Komt Den Bosch in de top 5 schoonste plekken terecht, of in de top 5 vieze plekken? ‘We houden op www.groenlinks.nl/soslucht een blog bij over alle plekken waar we meten,’ voegt teamgenoot Michiel Nanninga toe. ‘Op 21 mei maken we bekend waar het het schoonst en het viest is.’
 
Het meetapparaat meet het aantal deeltjes in de lucht. Alle deeltjes groter dan zeven nanometer worden gemeten. Ter vergelijking: een mensenhaar is ongeveer 50.000 nanometer dik. Hoe kleiner het deeltje, hoe ongezonder, want het kan dieper in de longen doordringen.

Er is een medicijn voor schone lucht: voorrang geven aan de fiets en het openbaar vervoer. Schonere en elektrische brommers en scooters. De gemeente kan hier heel veel zelf in, maar Europa moet veel meer doen om te helpen. Strengere eisen aan de uitstoot van auto’s en vrachtauto’s en de meest vieze hiervan met milieuzones weren uit de stad. En strengere eisen aan de uitstoot van fabrieken. Lucht trekt zich niets aan van grenzen. Wat in het Ruhrgebied of in Groot-Brittannië uit de schoorsteen komt, trekt ook over Nederland.

GroenLinks strijdt in Europa, in de Tweede Kamer en in Den Bosch voor schone lucht. GroenLinks wil dat de Europese norm voor luchtkwaliteit veel strenger wordt. Dat is zeker voor Nederland hard nodig omdat we zelfs veel te ruime normen blijven overschrijden.