De inhoud zat ‘m deze keer in de kop en de staart van de raadsvergadering. Er werden in het vragenhalfuurtje, dat dit keer uitliep tot ongeveer 40 minuten, interessante vragen gesteld. Zo wilde GroenLinks bijvoorbeeld graag meer weten over het bericht dat de provincie wil stoppen met haar bijdrage aan de transferiumbussen. Tegen het einde van de avond werd het door D66 aangevraagde interpellatiedebat (verantwoording) over het VMBO gevoerd.
Verslag raadsvergadering 19-03-2013
Vragenhalfuurtje
GroenLinks fractievoorzitter Peter van Doremalen wilde graag van wethouder Hoskam weten hoe het toch kon dat de provincie heel plotseling laat weten vanaf 2015 niet mee bij te willen dragen aan de kosten van de transferiumbussen. De wethouder gaf aan ook verrast te zijn door de plotselinge koerswijziging. Hij gebruikte de woorden “onbegrijpelijk, onverwacht en onwelkom”. Op de vraag of het college al bezig is met alternatieven gaf de wethouder aan de hoop nog niet helemaal opgegeven te hebben, maar inderdaad ook rekening te houden met andere oplossingen. Hij zal hierover met de raad in contact blijven.
Ook waren er in het vragenhalfuurtje vragen over de fietserstunnel richting Maaspoort, waar er laatste tijd veel misstanden plaatsvinden. Burgemeester Rombouts gaf aan dat er daar al veel gebeurd is en dat er verschillende verdachten zijn aangehouden. Toch moeten verdere maatregelen bekeken worden. Cameratoezicht werd daarbij niet uitgesloten.
Het college is bereid mee te werken aan de plaatsing van zonnepanelen op bedrijventerrein Heesch-west, zo luidde het antwoord op vragen van PvdA en GroenLinks door wethouder Snijders. Snijders, die zelf ook in de stuurgroep zit gaf aan daar zelfs al langer mee bezig te zijn. Bij Bosch Belang waren er zorgen vanwege de tijdelijke aard van de te plaatsen zonnepanelen. Ze willen graag inzicht in de kosten en mee kunnen beslissen.
Supportershome FC Den Bosch
De constructie is wat vaag, letterlijk en figuurlijk. Wie verantwoordelijk is voor het stadion, wie voor het supportershome en wie voor de openbare ruimte. Vooral ook wat wat is rondom stadion De Vliert. Iedereen was het er over eens dat er wat moet gebeuren aan het huidige supportershome, en met een groot aantal FC Den Bosch supporters op de tribune wilde iedereen dat ook graag even vertellen. D66 en SP stemden toch tegen het voorstel, maar dat had meer te maken met het “potje” van waaruit deze bijdrage betaald zou moeten worden. Onder applaus werd het voorstel aangenomen. Supportersvereniging “Met heel mijn Hart” kan dus aan de slag met de bouw van hun nieuwe “Blue-White Home”.
Herstructureringsplan Orthen-Links
Mooi dat een project als dit nog kan in deze tijd, was een veel gehoorde stelling in de raad. Het grootste punt waar veel partijen problemen mee hadden was de klimaatdoelstelling B die voor de woningen in dit gebied als doel gesteld is. De raad had duidelijk aangegeven de klimaatdoelen meer ambitieus te willen vaststellen. GroenLinks fractievoorzitter Peter van Doremalen vroeg zich zelfs hardop af of coöperaties niet (financieel) gesteund moeten gaan worden in hun pogingen aan de klimaatdoelen van onze stad te voldoen. Hij beantwoordde die vraag nu niet, maar liet deze als discussiepunt voor de toekomst open. Er werd dan ook een motie ingediend die opriep de mogelijkheden de doelen bij te stellen te bekijken. Zonder daarbij het proces te vertragen werd daaraan toegevoegd. Wethouder Weyers gaf aan dat door de crisis tijden anders zijn, en de kosten van een beter klimaatlabel niet opwegen tegen de baten. Wel gaf hij toe dat van een uitgebreid onderzoek geen sprake is geweest. De wethouder stelde ook voor om de motie breder te maken en niet alleen voor dit project, maar ook voor (mogelijke) toekomstige projecten een systeem te ontwikkelen om de klimaatdoelen beter mee te nemen in de planfase.
Uitbreiding bedrijventerrein De Brand en Windturbines
De categorie 5 bedrijven (het meeste overlast) werden niet het punt van discussie. De meeste partijen spraken over verantwoordelijkheid en werkgelegenheid, de noodzaak om ook de zwaardere categorie bedrijven een plaats te moeten geven in onze stad en niet de buurgemeenten daarmee op te zadelen. Het alternatief op de Rietvelden is volgens wethouder Snijders minder geschikt omdat de grote schepen daar onvoldoende ruimte hebben om te manoeuvreren.
Wat wel een discussiepunt werd waren de windturbines. De bedrijven van het BEC hebben al aangegeven deze erg graag te willen. Met name "lokale partijen", zoals ze in de vergadering werden genoemd, wilden ze liever niet. (Bosch Belang, Leefbaar en Knillis) "Gaan ze niet de plaats innemen van bedrijven, en daarmee werkgelegenheid kosten?", "Waarom windturbines op een plaats met zo weinig wind?", "Ze horen op zee", en meer van dit soort vragen en argumenten werden aangevoerd. Dat de gemeente 's-Hertogenbosch weinig zee heeft, werd snel opgemerkt, en nee, het is niet zeker dat het plaatsen van windturbines ten koste gaat van bedrijfsterrein. "Ze renderen niet optimaal" was ook een argument, waarop vanuit de SP het tegenargument kwam dat we onze zonnecellen ook niet beperken tot woestijngebied. Of alle leden van bovengenoemde partijen optimaal renderen in de gemeenteraad is natuurlijk de volgende vraag.
Ook het omliggende natuurgebied kwam aan de orde. Er werd door Rosmalens Belang en De Bossche Groenen om een uitgebreid MER rapport gevraagd. Omdat het onderzoek dat de gemeente laat doen dezelfde richtlijnen hanteert, een stuk minder kostbaar is, en sneller is vond dat verzoek weinig steun.
Interpellatie VMBO
D66 is erg betrokken op dit onderwerp, maar bleek erg ontevreden over de manier waarop de raad op de hoogte wordt gehouden door Ruud Schouten, wethouder namens GroenLinks. Vandaar dat de partij via een interpellatie (verantwoordingsdebat) Schouten om uitleg vroeg.
Die uitleg kwam er, duidelijk en uitgebreid. Er was zelfs het nieuws dat mogelijke nieuwe locaties zijn toegevoegd. Stichting OMO (Ons Middelbaar Onderwijs) was op de proppen gekomen met het nieuwe en interessante idee om de locatie van het Jeroen Bosch College te onderzoeken. Het JBC is aan renovatie toe en nu blijkt het naastgelegen "Cementrum" ook beschikbaar. Mogelijk liggen daar kansen om de twee scholen te combineren. Schouten benadrukte opnieuw het gebouw te willen kiezen vanuit de visie, niet andersom. Wel zegde hij toe zo snel als mogelijk met het voorstel naar de raad te gaan komen en zijn best te doen de raad beter op de hoogte te houden.
Enkele oppositiepartijen haakten aan bij D66 en stelden dat de regie in dit dossier zoek leek. Ze vroegen de wethouder met tussenstappen terug te komen naar de raad. Schouten wil echter een compleet uitgewerkt voorstel presenteren, en niet vervallen in deeldiscussies. Zeker de locatiediscussie zoals die speelde rond het theater lijkt hij ten koste van alles te willen voorkomen.
Ondanks het duidelijke verhaal en de toezeggingen van de wethouder kwam D66 met een motie die vroeg om een betere communicatie. De stelligheid waarmee deze motie de communicatie tot op heden als slecht betitelde deed de coalitiepartijen fel reageren. Ondanks enkele aanpassingen in de motie en het benadrukken door D66 fractievoorzitter Jan Smit dat er geen verkeerde intenties waren en dit zeker niet als motie van afkeuring gezien moest worden, haalde de motie het niet.
Opmerkelijke momenten:
- Wethouder Snijders wil best een beeld schetsen van hoe dingen er over 10 jaar uit zullen zien, hij gaat er om te beginnen van uit dat hij er dan gewoon nog zit.
- Terwijl een laat ingediende motie door de Bodes werd verspreid vraagt Paul v.d. Krabben waarom, nu de raad toch digitaal werkt, dit soort dingen niet meteen op de iPad verschijnt. Een scherpe voorzitter stelt voor dat hij dat maar eens met de voorzitter van het presidium moet opnemen. (En dat is.....)
- D66 geeft aan de ene wethouder op zijn woord te vertrouwen als in de stukken staat dat klimaatneutraal bouwen niet haalbaar is, en snapt niet dat er vragen over worden gesteld. Vervolgens vragen ze een interpellatie aan om een andere wethouder vragen te stellen....
- De Bossche Groenen stemmen tegen windmolens