Het meegebrachte biologisch fruit is in trek
Het meegebrachte biologisch fruit is in trek

Dag van de gezonde schoolkantine

Dinsdag 21 april was het de dag van de gezonde schoolkantine. Voor deze gelegenheid trokken fractieleden Ufuk Kâhya, Patrick Leenders en Antoon van Rosmalen er op uit om op een aantal scholen voor voortgezet onderwijs in onze gemeente eens te gaan kijken hoe het staat met de kantine. Met een mand biologisch fruit als dank voor de ontvangst werden we gastvrij ontvangen op de Bossche Vakschool, het Ds. Pierson College, het Rodenborch en het Stedelijk Gymnasium.

Al in november 2012 werd de motie ‘Gezonde Scholen’ in de Bossche raad aangenomen. Deze motie, ingediend door GroenLinks, vroeg onder meer om een aanpak om te komen tot het weren van ongezond voedsel en het aanbieden van gezonde voeding in de schoolkantines.

Daarnaast is er vanuit het rijk een streven alle schoolkantines in 2015 gezond te laten zijn. Met name het voedingscentrum probeert hierin, in samenwerking met de scholen, stappen te zetten. Zo kunnen scholen een kantinescan aanvragen om zo een inzicht te krijgen hoe ver ze zijn. Het voedingscentrum kan helpen stappen te zetten naar een gezonde(re) kantine.

Dat de bezochte scholen actief bezig zijn met het onderwerp was duidelijk. Vaak wordt stapsgewijs gewerkt aan een gezonder assortiment. Van witbrood overstappen op bruin levert de eerste weken wat gemopper op, maar al snel is het normaal. Watertappunten om de eigen fles of beker bij te vullen zijn er steeds vaker, maar nog niet overal. Iedereen geeft aan nog stappen te kunnen maken. GroenLinks vind dat de gemeente daarin een bijdrage mag leveren en een aanjager mag zijn.

Wij willen De Sterregaard hartelijk bedanken voor het biologische fruit en de scholen voor hun gastvrijheid!