Op de agenda van de raadsvergadering van 22 januari stond een voor GroenLinks belangrijk onderwerp: het “uitwerkingsplan parkeren binnenstad en trasferia”. Blijkbaar vonden ook andere partijen dit onderwerp belangrijk. Ook werd er opnieuw uitgebreid gesproken over het Puthuis met schandpaal op de markt. De overige onderwerpen gingen een stuk vlotter.

Na de gebruikelijke rituelen  bij opening van de raadsvergadering was het eerst tijd om twee nieuwe raadsleden en een nieuw lid van de rekenkamer te installeren. Voor GroenLinks volgt Pieter de Boer de (tijdelijk) naar het Amerikaans congres vertrokken Ufuk Kâhya op. Na het afleggen van de eed volgden bloemen en vele felicitaties.

Het parkeren

Eigenlijk was er een behoorlijke eensgezindheid in de Bossche gemeenteraad. Het stuk dat het college, en specifiek portefeuillehouder Hoskam hadden geproduceerd rammelde nogal. Ook GroenLinks was niet gelukkig met het stuk en had daarom het voortouw genomen om het op een aantal essentiële punten aangepast te krijgen.

In de commissie had de wethouder na vragen van GroenLinks al aangegeven dat het acceptabel zou zijn om de parkeergarage op de St. Josephstraat te sluiten voor bezoekers op het moment dat de garage Hekellaan de deuren opent. Deze plaatsen zouden dan door binnenstadbewoners gebruikt kunnen worden. Enkele partijen waren zo blij dit te horen dat ze er onmiddellijk een amendement voor maakten. Een amendement dat GroenLinks graag mee had ingediend en van harte steunde.

Samen met de coalitiepartijen waren nog een tweetal wijzigingen ingediend. Het college zal binnen een jaar met een plan komen om de wachtlijsten voor parkeergelegenheid voor binnenstadbewoners terug te dringen. Ook zal het ultrakort parkeren in de binnenstad geleidelijk worden ingevoerd.

GroenLinks fractievoorzitter Peter van Doremalen had wel nog enkele nadrukkelijke vragen aan wethouder Hoskam. Vragen over de drietrapsraket, (ultrakort in de binnenstad, kort aan de randen en lang parkeren op de transferia), over het begrip autoluwe binnenstad en over het coalitie akkoord. Uit de beantwoording werd duidelijk dat de wethouder een totaal ander eindbeeld voor ogen heeft dan GroenLinks en dat de wethouder de afspraken in het coalitieakkoord ook anders uitlegt. Peter van Doremalen schreef hierover op onze site. Over de stappen van nu zijn de coalitiepartijen het eens, waar die uiteindelijk toe moeten leiden zal nog een flinke politieke strijd worden.

Over de Put

€40.000 voor een nieuwe glasplaat boven de putresten op de Bossche markt is veel geld. Te veel zo stelde een groot deel van de raad al maanden geleden. Ze wilden een andere oplossing, en het idee van een Puthuis kwam weer boven drijven. Zo’n houten Puthuis zoals het, pakweg, 12 maart 1522 om 14.15u op de Bossche markt stond, kan toch voor veel minder worden gebouwd? In tijd van crisis gaan we toch niet zomaar zoveel geld uitgeven?!?! Vandaag behandelde de raad de plannen van het college om, zoals de raad haar gevraagd had, een nieuw oud Puthuis neer te gaan zetten. Voor €450.000!

Dat bedrag was ook de initiatiefnemers van weleer te gortig. Een aanpassing in het voorstel beperkt de gemeentelijke bijdrage tot “slechts” 2 ton. Een stichting moet in het leven worden geroepen die de overige gelden op zal brengen. De stichting zal ook moeten gaan zorgen voor de voorbereiding, en het ontwerp. 1 ontwerp, geen 3 zoals het college wilde doen.

Pieter de Boer mocht in zijn eerste raadsvergadering nog eens fijntjes uitleggen waarom GroenLinks een Puthuis niet ziet zitten. De indruk de andere partijen daarmee te overtuigen zal hij niet gehad hebben…

Hoeveel tijd de stichting nodig heeft om het geld binnen te halen is natuurlijk onduidelijk. Maar een oproep van D66, PvdA en GroenLinks om in de tussentijd een andere oplossing te vinden dan de houten platen die er nu liggen vond geen steun. “Zonde van het geld…”

En verder…

3 uur was er vergaderd over twee onderwerpen. De wil om de overige moties snel (maar goed) te behandelen was groot.  Het verzoek van Rosmalens Belang aan de wethouder of hij zich maximaal wil inzetten voor voortgang van het project “Centrumplan Rosmalen” vond snel veel steun.  De motie over het busvervoer werd zelfs al door de voltallige raad ingediend. Ook de wethouder was niet te spreken over de manier waarop vanuit de provincie openbaar busvervoer lijkt te worden afgebroken. De boosheid was groot, maar de eensgezindheid ook, dus ook hier waren weinig woorden nodig. De fietsersbrug Rosmalen blijft ook door zo’n beetje iedereen belangrijk gevonden worden nu duidelijk is geworden dat Rijkswaterstaat het er niet mee ziet zitten. Alternatieven zullen dus door het college bekeken gaan worden.
Tenslotte vroegen De Bossche Groenen, GroenLinks, SP en D66 of onze gemeente niet bij het kabinet zou moeten gaan bepleiten het gemeenten mogelijk te maken wietteelt zelf te reguleren, en uit te zoeken hoe dat het best te doen. Deze oproep kon dan weer op heel wat minder steun rekenen. Een veel gehoord argument was dat onze stad daarbij toch vooral niet voorop wil lopen. Een gemiste kans?

Opmerkelijke momenten:

  • Enkele initiatiefnemers van het Puthuis vonden dat het geld dat de gemeente gaat steken in het NS nachtnet echt wel beter besteed zou kunnen worden.
  • Paul van der Krabben zag een even boze als zwangere  Judith Hendrickx ”opzwellen” en riep haar op toch vooral ook aan de kleine te blijven denken.
  • D66 zag vanavond vaak gebrek aan ruggengraat bij anderen.
  • Zelfs VVD voorzitter Henk Peterse kon het niet laten op twitter even te grappen over de stopwoordjes van Wethouder -laat ik zeggen- Hoskam.