Vragenhalfuurtje
Het meest opvallende antwoord in het vragenhalfuur was waarschijnlijk dat Burgemeester Rombouts toezegde de koninginnemarkt (rommelmarkt) volgend jaar weer in de binnenstad te zullen laten plaatsvinden. Ook meldde wethouder Van Olden dat de voorbereidingen van de zg. “Huishoudtoets” ook in onze gemeente zijn opgeschort. In het landelijke Lenteakkoord is dit systeem onder meer door inzet van GroenLinks van tafel gegaan. Eerder hadden de vier grootste steden van Nederland al laten weten de voorbereidingen op dit systeem te hebben stopgezet, maar ook Den Bosch blijkt er sinds 2 mei mee te zijn opgehouden.
GroenLinks stelde de vraag hoe het nu verder gaat met de voorstellen sociaal beleid die er aan komen. Wethouder Sneijders gaf aan dat hoewel de bezuinigingen deels zijn weggevallen als reden voor de verandering de andere redenen blijven bestaan. De voorstellen zullen dus worden gedaan zoals was gepland. GroenLinks is in hoofdlijnen blij met de wijzigingen zoals die er aan komen, en dus ook met dit antwoord.
Jaarrekening
Vanuit zo’n beetje alle fracties kwamen complimenten over de jaarrekening. Toch waren er een 7-tal moties van zeer uiteenlopende aard. Dat betekende een behoorlijk chaotisch verloop van dit agendapunt. Iedere motie werd toegelicht, er werden vragen over gesteld, antwoorden gegeven en zo leken vele onderwerpen door elkaar te lopen. Paul Kagie deed de oproep aan verschillende fracties om te overwegen enkele moties terug te trekken en de onderwerpen te behandelen bij de voorjaarsnota, over enkele maanden. Na beantwoording van alle wethouders (zo divers waren de moties) werden 5 moties inderdaad teruggetrokken. Zo bleven 2 moties over, beide mede ingediend door GroenLinks, beide werden aangenomen.
De eerste motie roept op tot een rekenkamer onderzoek. Den Bosch heeft zich het doel gesteld een klimaat neutrale stad te worden. Het tempo waarin dat gebeurt blijft echter wat achter bij de verwachtingen. Via dit rekenkamer onderzoek, dat dient als ondersteuning, zou naar voren kunnen komen hoe effectiever te werk te gaan. Vergelijkingen met andere steden kunnen in dit onderzoek ook gemaakt worden.
De tweede motie was een verzoek tot korte verhuur van leegstaande panden op de Kop van ’t Zand voor kleinschalige initiatieven en experimenten. Dit gebeurt elders al maar het college vond het voor deze locatie ook geen verkeerd idee.
Jheronimus Bosch 500
Eigenlijk was dit een relatief makkelijk onderwerp ondanks dat er twee moties van Bosch Belang, Knillis en Leefbaar lagen. Nogmaals werd er ingezet (zoals GroenLinks dat eerder ook deed) op de mogelijkheid voor alle Bosschenaren om liefst gratis naar de tentoonstelling in 2016 te kunnen. De Burgemeester zegde toe, hoewel hij aangaf dat feitelijk de stichting en niet hij daar nu over gaat, zijn uiterste best hiervoor te doen. Ook de vraag om voorzichtiger om te gaan met de financiën werd naar wens beantwoord. Er word al minder uitgegeven dan destijds geraamd, en het doel is die lijn vast te houden. Met deze toezegging werden beide moties ingetrokken.
Een viertal moties “Vreemd”
Een motie vreemd is een niet geagendeerd punt dat door het actuele karakter toch behandelt wordt. Er waren er 4 deze vergadering die overigens geen van alle werden ingetrokken:
- De samenwerkende Paulen van Leefbaar, Knillis en Bosch Belang hadden al aangekondigd via een motie om samen met de SP te gaan vragen om tot uitstel van de locatiekeuze voor het nieuwe theater te komen. Naast deze partijen zag niemand dat echter zitten. Het argument dat de discussie nog niet breed genoeg gevoerd was werd door Wethouder Weijers zelf vrij fel tegengesproken. Het is de keuze van uw raad zelf geweest om dit traject in te zetten zo stelde hij.
- Dezelfde partijen minus de SP stelden ook in een motie voor niet in te stemmen met de 2% loonsverhoging voor ambtenaren. Hoewel een dergelijke afspraak ook is gemaakt in het zg. Lenteakkoord in Den Haag ging het hier over iets anders. Den Haag maakte de afspraak over de toekomst. Waar de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) mee gaat instemmen is een afspraak betreffende de afgelopen 2 jaar. Het maximale dat de Bossche raad zou kunnen doen is de VNG meegeven dat ze weinig voor dit akkoord voelt. Met een nipte meerderheid werd dit verzoek echter verworpen.
- De motie van Rosmalens Belang om in de Rosmalense Bunders pas te gaan bouwen nadat de Grote Wielen zijn afgerond en als blijkt dat er dan nog vraag is werd wel aangenomen. Instemmen werd makkelijk gemaakt door Wethouder Sneijders die aangaf dat dit eigenlijk toch al de bedoeling is.
- De laatste motie van de avond betrof het Autotron terrein. In de ruimtelijke structuurvisie wordt dit gebied aangeduid als werklandschap. Onduidelijk hierbij is wat wel en niet kan en mag in een werklandschap. Om te voorkomen dat het gebied in de toekomst (gedeeltelijk) bedrijventerrein zal worden wilden Bossche Groenen, SP en D’66 de visie op dit gebied aanpassen. GroenLinks steunde deze motie. Hoewel wethouder Snijders de definitie niet scherp kon stellen en bovendien stelde dat een groen uitloopgebied prima binnen een werklandschap kan passen haalde de motie het net niet.
Met 7 ingetrokken moties eindigde de raadsvergadering. Zo kon op deze dag 50 jaar geworden Wethouder Hoskam nog een ruim uurtje zijn verjaardag vieren!