John Jansen (Bossche Hoeve) krijgt het Groene Lintje 2017
John Jansen (Bossche Hoeve) krijgt het Groene Lintje 2017

De Bossche Hoeve krijgt het Groene Lintje

De vrijwilligers van de Bossche Hoeve wonnen dit jaar het Bossche Groene Lintje. De jury koos eensgezind voor het dierenpark op Den Bosch West. Deze vrijwilligers knapten in korte tijd een door een bedrijf verwaarloost dierenparkje helemaal op. En maakten er weer een prachtige groene ontmoetingsplek van voor jong en oud. In de foyer van de Brede Bossche School Boschveld spelde Arie Bijl het lintje op bij John Jansen.

Juryvoorzitter Arie Bijl: “Ik ben er tweede Pinksterdag op bezoek geweest. Wat een heerlijk park, enkele jaren geleden nog verloederd en nu. Wat is er allemaal: vijver, pluktuin, wadi’s, knuffeltuin, bijenkasten, hoogstammen en zo ongeveer alle denkbare beesten, ezels, herten, konijnen, kippen, eenden. Kortom het Groen Lintje 2017 gaat naar de vrijwilligers van Bossche Hoeve. “

Elk jaar reikt GroenLinks Den Bosch een Groen Lintje uit. Aan iemand die zich het afgelopen jaar positief inzette voor groen of het milieu in en rond de stad of de dorpen in onze gemeente. Of aan een bedrijf of organisatie die dat deed. Meestal rond 5 juni, dan is het immers Wereldmilieudag.

Ook dit jaar leverde de oproep om kandidaten een groot aantal namen op. De volledige lijst vind je hieronder, het rapport van de jury als bijlage.

GroenLinks koos voor de Brede Bossche School Boschveld voor de uitreiking omdat de school heel  duurzaam ligt, naast de Boschveldtuin en tegenover het CPO-project Bewust Wonen Werken Boschveld.

 

Een opsomming van de genomineerden in willekeurige volgorde:

1. Marcel Eekhout van Parklaan Landschapsarchitecten, voor het project Blauwe Regen in de Vughterstraat. Klimplanten fleuren een lange stenige winkelstraatstraat enorm op, ook helpen alle kleine beetjes om de luchtkwaliteit daar te verbeteren en de binnenstad gezonder en aantrekkelijker te maken.

 http://blbwijkraad.blogspot.nl/2015/11/stopzetting-blauwe-regenproject.html?m=1 )

2. De vrijwilligers van: "De Bossche Hoeve" in Den Bosch West, die in korte tijd van een door een bedrijf verwaarloost dierenparkje weer een prachtige groene ontmoetingsplek voor jong en oud in de buurt maakten en nu werken aan het nog duurzamer maken van deze stadsboerderij.

https://nl-nl.facebook.com/bossche.hoeve/

3. Ben van Bennekom, die al eens een Groen Lintje won, en Joop Neefs van het Heempark op Zuid nomineerden hun collega Cor van Rooy. Cor wordt dit jaar 80 maar is ook na 25 jaar nog steeds actief op het Heempark, waarvan hij 7 jaar helemaal alleen de boel daar aan de gang hield. Het Heempark bestaat al sinds 1959. Het wil een overzicht geven van enkele voor de Meierij karakteristieke plantengemeenschappenen plantensoorten en hun historische waarde in een zo natuurlijk mogelijke omgeving. Bezoekers kunnen er van de natuur genieten en kennis maken met de planten.

www.heempark-s-hertogenbosch.nl

4. De vierde genomineerde is Hanno Maas van Shortcut Fietskoeriers, geen onbekende voor GroenLinks Den Bosch. Anderhalf jaar geleden bezochten we hem en zijn bedrijf nog tijdens de Bossche Klimaatestafette die we organiseerde vanwege de Klimaatconferentie in Parijs. En in een heel grijs verleden – bij een van de eerste keren dat GroenLinks het Lintje uitreikte, won Hanno het al eens. Zolang geleden dat degene die Hanno enthousiast nomineerde dat vast niet wist.

http://www.shortcut-fietskoeriers.nl/

5. ‘En nu vind ik echt dat Ingrid Kemps haar groene lintje verdiend dit jaar!’ schreef ons een inwoonster van de Muntel die blijkbaar denkt ‘de aanhouder wint’.  Ook Ingrid werd al eens eerder genomineerd voor haar werk bij Bietje bij Bietje, de buurttuin in de schaduw van de Amazones. Twee jaar geleden mocht onze fractieleider Ufuk Kâhya de tuin openen, vorige maand kon de fractie op werkbezoek in de Muntel zien dat alles er fantastisch bijligt: een groene plek die verbinding in de buurt geeft.

https://nl-nl.facebook.com/buurttuinmuntelvliert/

 

6. Nog een bedrijf dat dit jaar voorgedragen wordt voor het Groene Lintje. Stadstuinwinkel Oerwoud in de Vughterstraat. Bregje en Larisa  willen daar alles op het gebied van duurzaamheid, groen en gezondheid onder één dak samenbrengen. Nu vind je er al planten, allerlei groene producten en vintagewoonaccessoires. Naast het geven van workshops en yogalessen zijn ze druk bezig om van de tuin een echte stadsmoestuin te maken.

https://www.mijnwebwinkel.nl/blog/uitgelicht-oerwoud

7. Evan Shields besloot dit jaar om de 121 inmiddels lege ‘Living Pavements’ (levende stoeptegels) rond de Willem II fabriek in de Boschdijkstraat weer te vullen met stoktozen, vetplanten en andere plantensoorten. Vincent Wittenberg en Bennie Meek legden de tegels vorig jaar voor hun project 'Gewildgroei', maar intussen stonden de tegels er weer ongevuld bij. Evan vulde ze opnieuw, geeft de planten water en vergroent zo een rand van de  monumentale fabriek, die tegenwoordig gebruikt wordt voor de kunsten.

http://www.bd.nl/s-hertogenbosch/van-vetplant-tot-stokroos-evan-shields-fleurt-boschdijkstraat-in-den-bosch-op~a4f6312a/

8. Tenslotte nomineerde de jongerenorganisatie van de VVD, de JOVD, op het allerlaatst Jan Hoskam, wethouder van o.a. Milieu in onze stad.

En dan nu het woord aan de voorzitter van de jury, Arie Bijl, die ons gaat vertellen wie dit jaar het Groene Lintje krijgt.