9 amendementen en 36 moties lagen er klaar voor begrotingsbehandeling. Reden genoeg dus om vroeg te beginnen. Zoals ieder jaar begon de behandeling van de begroting al vroeg in de middag. Het gebeurt zelden of nooit dat een begroting niet wordt aangenomen. Toch blijkt de begrotingsbehandeling ieder jaar weer voor uitgebreide discussies te zorgen. Iedere partij gebruikt deze raadsvergadering om nog eens accenten te leggen en daar wordt ruim de tijd voor genomen.

Verslag van de Raadsvergadering van 12 november

Flankerend beleid

Het Jeroen Bosch jaar, 2016, is veel in het nieuws geweest de afgelopen weken. Voor de activiteiten en festiviteiten is een flink bedrag uitgetrokken. Toch lijken de voorbereidingen allerminst voorspoedig te verlopen. Desondanks werd onder de noemer ‘Flankerend Beleid’ nog eens om een flink bedrag extra gevraagd. Veel partijen vonden het lastig te beoordelen of dit bedrag verantwoord is en waaraan het precies besteed gaat worden. Een motie om individuele plannen eerst aan de raad voor te leggen werd dan ook aangenomen. Er werd dus geen nee gezegd, maar de gemeenteraad wil wel duidelijk zien en weten welk geld waaraan besteed gaat worden. Het college zal met verschillende losse voorstellen terug komen naar de raad. 

Stages

Het toeval wilde dat vandaag door de GroenLinks fractie zowel een motie voor en actieplan stages als een motie voor het behoud van maatschappelijke stages werden ingediend. 2 onderwerpen die niet veel meer met elkaar gemeen hebben dan het woord stage.

Werd vorige raadsvergadering nog door de wethouder beweerd dat het werken aan voldoende stageplaatsen onderdeel is van de ‘social return’, inmiddels weten we beter. Ook nu kwam er een hele lijst van acties en instanties die al dan niet in samenwerking met de gemeente werken aan  het beschikbaar maken van voldoende stageplaatsen. Toch werd de motie niet ontraden en steunde de gemeenteraad het verzoek om een actieplan stageplekken. Het college gaat bekijken waar extra inzet mogelijk is.

De maatschappelijke stage dreigt te verdwijnen. GroenLinks vind dit juist een mooi middel om jongeren kennis te laten maken met vrijwilligerswerk. Bovendien sluiten maatschappelijke stages naadloos aan bij de “kracht van de stad” (een ingezet beleid waarin de raad/gemeente uitgaat van de kracht van de Bossche burger om zichzelf en elkaar verder te helpen). Uiteraard is overleg met het onderwijsveld hierbij erg belangrijk. Ook de motie om te komen met een voorstel hoe de maatschappelijke stage in Den Bosch voortgezet kan worden werd ook aangenomen!

En verder

  • Verder besloot de raad de komende periode prioriteit te geven aan het armoedebeleid. Sommige partijen vroegen zelfs al om hier meer geld voor vrij te maken, maar de herijking van het armoedebeleid is nog in volle gang. Een inzicht of er binnen de huidige budgetten effectiever gewerkt kan worden is er nog niet. Dus meer geld vrijmaken is mogelijk wat voorbarig.
  • Het centrumplan Rosmalen was opnieuw onderwerp van discussie. De kern lag ‘m dit keer echter in hoe en waar de financiële middelen georganiseerd worden. Via een amendement werden 7 miljoen (met dekking) in het structuurfonds geplaatst.
  • Met de motie van de Bossche Groenen voor de financiering van de Oranjeboulevard had het college geen bezwaar. GroenLinks verbaasde zich hierover. Vooral de suggestie die werd gewekt dat de fietsbruggen niet meer nodig zijn was een pijnpunt. De toezegging van de wethouder dat het om een tijdelijk opschorten van de fietsbruggen gaat leverde niet de steun van de GroenLinks fractie op. Toch werd de motie aangenomen.
  • Op de motie van de Bossche partijen die opriep een onderzoek en naar schade gelden door middenstanders op het Hinthamereinde naar voren te halen en enkele ondernemers die het financieel moeilijk hebben overeind te houden werd terughoudend gereageerd. Wel kwam de toezegging dat het college in de geest van de motie zou handelen. Deze toezegging alleen bleek niet voldoende, de motie werd aangenomen.

De geest en de letter

Er werd er vanavond veel en vaak gesproken over de geest (de bedoeling,  de intentie van de indiener) van de motie, het amendement of het voorstel. Zo vaak dat het bijna de “running gag” van de avond werd. In de afgelopen jaren waren de volgende zinnen vaak te horen in de Bossche gemeenteraad ”Als ik uw motie zo mag interpreteren dat…” of “Als u hiermee bedoelt dat … heb ik geen bezwaar tegen deze motie” en bijna altijd werd dit geaccepteerd. Vanavond was het anders. De voorzitter verzocht alle indieners vriendelijk hun moties zo te (her)formuleren dat er geen ruimte meer zou zijn voor interpretatie. Een vrij lastige opdracht soms, zo bleek.

Opmerkelijk:

  • Uiteindelijk werden 2 Amendementen en 13 moties ingetrokken voor erover gestemd werd.
  • Op een moment van enige consternatie geeft de voorzitter Peter van Doremalen het woord met de opmerking: “Meneer Van Doremalen, gaat u er eens even boven zweven, daar bent u goed in”.
  • Op het verzoek van Paul v.d. Krabben om ook ’s-Nachts stemlokalen te openen vraagt Ralph Geers (VVD) of hij verwacht meer stemmen te krijgen van beschonken kiezers.
  • Wethouder Snijders somt snel de moties op die hij gaat behandelen. “1 voor 1” wordt er geroepen vanuit de raadzaal. “Prima!” zegt Snijders “Ik ga ze ook niet allemaal tegelijk ontraden!”.
  • Als GroenLinks een motie terugtrekt vraagt de SP het woord: “Als mede indiener zullen wij hem ook maar intrekken dan” Als de situatie zich later omgekeerd voordoet wordt er duidelijk over en weer geknikt.
  • Als Paul v.d. Krabben gevraagd wordt of hij ook oplossingen kan bieden voor de problemen die hij signaleert antwoord hij: “Natuurlijk niet, daarom sta ik hier en zit ik niet daar” (wijst naar college).
  • Als Ralph Geers de woorden van wethouder Weyers samenvat reageert Weyers: “Dat heb ik toch mooi gezegd dan!”
  • Na de behandeling van de motie ‘Verkoop van alcohol aan jongeren’ klonk het toch even vreemd: “Het college heeft geen bezwaar tegen verkoop van alcohol aan jongeren”.