Het Theater aan de Parade is dringend toe aan groot onderhoud. Dat gaat heel veel geld kosten en dan nog blijft het te klein voor de theaterproducties van tegenwoordig. Daarom besloot de gemeenteraad vorig jaar tot de bouw van een nieuw theater. Voor de zomer besluit de gemeenteraad waar de nieuwe Bossche schouwburg gaat komen. Onlangs zijn acht mogelijke locaties voorgesteld.

Sindsdien loopt de discussie tussen betrokkenen hoog op: komt het nieuwe theater in de binnenstad of toch daarbuiten in het centrum. Blijft het aan de Parade, wordt het het GZG-terrein, Kop van ’t Zand, het Paleiskwartier of toch ergens anders? Iedereen heeft er een mening over. De gemeenteraad hoorde horeca en middenstand, luisterde naar deskundigen en sprak bevlogen burgers. Namens GroenLinks reageerde Ufuk Kâhya in de Commissie Maatschappelijke Ontwikkelingen (MO).

Voorzitter,

Er is de laatste weken veel en goed gesproken over het nieuwe theater, zowel tijdens  de expert-meeting als door de insprekers. Zeker ook de georganiseerde en ongeorganiseerde gesprekken hierover in de stad hebben ons allen goed gevoed. Vele ideeën en meningen, ze hebben in ieder geval glashelder gemaakt dat het nieuwe theater er moet komen en erg belangrijk is voor de vitaliteit van onze stad.

Complimenten ook aan het College voor deze discussienota die ons faciliteerd in  het nemen van stelling en het toekennen van gewicht aan de verschillende elementen die in dit proces een belangrijke rol spelen. Dat zal ik dan ook doen.

Voorzitter, ik loop de discussievragen in drie blokken langs.

Allereerst de Configuratie:

Alle informatie gelezen hebbende en iedereen gehoord hebbende kan je in alle wijsheid en redelijkheid niet anders concluderen dat de combinatie bibliotheek/theater niet veel oplevert, en dat wat het zou kunnen opleveren zeker niet opweegt tegen lasten en beperkingen die zo'n combinatie  met zich meebrengt. Ook is het helder dat de twee geplande zalen, de grote en de kleine zaal,  niet uit elkaar gehaald moeten worden maar in één gebouw moeten worden gerealiseerd.

Als het gaat om de cabaretprogrammering vinden wij dat die van goede kwaliteit moet blijven. Het is daarom ook goed dat er een stadsprogrammeur voor cabaret is die onze ambities op het gebied van cabaret zal gaan waarmaken.  Aangezien dit een nieuwe vorm is vraag ik de wethouder wel nadrukkelijk het goed in de gaten te houden en tijdig op ontwikkelingen in te springen.

Voorzitter, dan de herbestemming van de huidige locatie. Daar kan ik vrij kort over zijn; indien niet voor de huidige locatie wordt gekozen, vinden wij dat aan de Parade op de plek van het huidige theater een publieksfunctie moet komen. Dit is goed voor de levendigheid van de Parade en zou ook nog eens interessante mogelijkheden kunnen bieden op de momenten dat er evenementen plaatsvinden op de Parade.

Voorzitter, voordat ik inga op de locatie wil ik nog een belangrijk punt benoemen.

De inhoudelijke visie op het theater is op dit moment in algemene termen beschreven. De visie op de inhoud moet worden uitgediept. Dat moet ook nu gelijktijdig met dit proces gebeuren. We moeten rekening houden met  en anticiperen op de ontwikkelingen in theatergebeid. Ik wil het College nadrukkelijk vragen niet alleen vanuit het nu te denken, maar ook het theater inhoudelijk door te ontwikkelen. GroenLinks wil graag een toekomstbestendig theater.

Dit kan namelijk iets betekenen voor de zalen die je bouwt. Moet het vast zijn?, vierkant?, moet het plafond in hoogte te verplaatsen zijn waardoor de akoestiek veranderd? Dit zijn vragen die los staan van de locatiekeuze, maar waar wel goed en ook snel over nagedacht moet worden. Ik verwacht dan ook dat het College dit zal doen en de verdieping op de inhoudelijke visie de raad zal doen  toekomen. Graag een reactie van de wethouder op dit punt.

Voorzitter, dan de locatie.
De notitie schetst een vijftal vraagstukken waar ik nu dat ook gewicht aan zal toekennen.

(2) De economische betekenis; Het theater is belangrijk voor de stad. De locatie van het theater in de stad is niet van significant belang of mensen en bedrijven zich in onze stad vestigen. Dát er een theater is wel. Het theater is natuurlijk wel een goede trekker voor het gebied.

(3) Dan kom ik ook bij de wisselwerking voor de directe omgeving van het theater. Het gaat er allereerst om een plek waar het theater als theater goed kan functioneren. Pas als daaraan voldaan wordt zal er gekeken moeten worden naar de meerwaarde voor de directe omgeving, die er sowieso op welke locatie wel zal zijn.

(1) Zwaarder wegen de bouwkundige inpassing. Het moet inpasbaar zijn en dat moet ook goed gebeuren. We weten allen nog goed wat voor een moloch het Groot ziekengasthuis bleek toen het er in de jaren ’60 kwam.

Dan kom ik bij de punten die voor mijn fractie het zwaarst wegen:

(5) De vestigingstijd; Het huidige theater zal 2017 net halen, daarna zijn grote investeringen nodig en dat is een hoop geld dat je weggooit als je toch van plan bent een nieuw theater te bouwen. Ook willen we vanuit onze inhoudelijke ambitie mee met de theaterontwikkelingen. Naast zorgvuldigheid is ook enige tempo van belang. Uiterste rek is wel 2019, dan zal het nieuwe theater zijn deuren toch wel echt moeten openen.

(4) Wat natuurlijk net zo zwaar weegt zijn de investeringskosten die de locatie voor het nieuwe theater met zich meebrengt. We zijn een stad vol ambities, tegelijkertijd hebben we al flink bezuinigd en het lijkt er niet op dat de lente in Den Haag en in de markten spoedig zal doorbreken. We moeten onze ambitie in de breedte niet vergeten en wijs met onze geld omgaan, zeker nu! 

Kortom voorzitter, GroenLinks wil graag dat er een goed toekomstproof theater komt binnen een redelijke termijn tegen redelijke kosten.