Waar andere partijen en fracties vooral bezig waren met de onduidelijkheden rond het Theater, met de skatehal, het burgerinitiatief Loefplein en de horeca sluitingstijden, waren de aanwezige GroenLinksers met hun hoofd even ergens anders. Begrijpelijk want na opening van de raadsvergadering werd duidelijk dat “onze” Bart Eigeman iets mede te delen had. In een kort maar krachtig verhaal vertelde Bart dat hij het tijd vond om iets anders te gaan doen. Na 11 jaar topsport, zoals hij het wethouderschap karakteriseerde, was de tijd gekomen om plaats te maken voor een opvolger. Wat de toekomst voor Bart zal brengen is nog niet duidelijk, maar ik wens hem veel goede en mooie dingen toe. Bart is als wethouder voor veel mensen een bron van inspiratie geweest, maar zal dat in een nieuwe rol ongetwijfeld weer worden!
Na de aankondiging van Bart werd ook aan het afscheid van bode Jan Verhoeven ruim aandacht besteed. Burgemeester Rombouts gaf terecht aan dat we straks twee iconen zullen moeten gaan missen in de raadzaal.
Vragen
Uiteraard was er ook nog een agenda deze avond. Tijdens het vragenhalfuurtje wil Peter van Doremalen weten waaruit de lobby rond de N279 bestond waarover burgemeester Ina Adema van Veghel twitterde. Wethouder Hoskam was erbij zo scheef ze. De Wethouder poogde uit te leggen wat er gebeurd was, maar gaf aan dat de raad zou moeten gaan over de kaders.
De Skatehal
Voor een tribune vol skater wilde iedereen even duidelijk maken hoezeer ze het eens waren met het voorstel om een nieuwe hal in te richten op de Buitendijk. Sterker nog, zo’n beetje iedere partij vond de huur voor drie jaar erg kort en wilde van het college horen dat er alles aan gedaan zou worden een oplossing voor langere termijn te vinden. Hierover lagen maar liefst drie moties met vergelijkbare strekking klaar. Daarnaast werd met name door D’66 ook voorgesteld de subsidie ieder jaar te verminderen mocht blijken dat dat financieel haalbaar is. Wethouder Eigeman riep daarop op het Skaten te gaan zien als volwaardige sport en de subsidie als een huisvestingssubsidie. Andere sportclubs worden ook geen voorwaarden gesteld van deze aard. Met nadrukkelijk het uitspreken dat:
1) De gemeente voortvarend op zoek zal gaan naar langdurige oplossing wat betreft huisvesting voor de skaters op de Buitendijk, of een andere locatie
2) De Raad hierover tijdig zal worden geïnformeerd
was het probleem van de drie vergelijkbare moties verdwenen. Tevreden kon worden vastgesteld dat hetgeen iedereen wilde nu was toegezegd. De motie tot het eventueel korten op de subsidie haalde een zeldzaam gelijk aantal stemmen, en werd dus doorgeschoven. Desondanks werd het raadsvoorstel aangenomen en konden de aanwezige skaters het feestje gaan vieren.
Burgerinitiatief
Veel was er ook te doen om het burgerinitiatief van Dhr. Van den Bosch rondom het Tolbrugkwartier en het Burgemeester Loefplein. Met name de manier waarop was omgegaan met deze indrukwekkend uitgewerkte plannen was onderwerp van discussie. Veel partijen, waaronder GroenLinks gaven aan dat het initiatief te laat was gekomen om nog een rol van betekenis te kunnen spelen in de uitvoering van het GZG (Groot ZiekenGasthuis) Masterplan. Ook wethouder Sneijders gaf aan dat de plannen wel degelijk serieus genomen zijn en op inhoudelijke argumenten zijn afgewezen. Niet overal is burgerinspraak een optie, zo zei hij, de mate waarin kaders gewijzigd moeten worden bepalen die mogelijkheid. Ondanks dat bij een deel van de raad het gevoel bleef bestaan dat met name de manier waarop met burgerparticipatie word omgegaan in ’s-Hertogenbosch beter kan haalde het amendement van Bosch Belang, Knillis en Leefbaar het niet.
Horecasluitingstijden
Met een voorstel van alle coalitiepartijen kan het onmogelijk verassend te noemen zijn dat het amendement om de sluitingstijden tot 5.00uur uit te breiden werd aangenomen. Toch was de discussie hiervoor wel degelijk interessant. De oppositie wees er, terecht, op dat bijna alle coalitiepartijen (met het CDA als uitzondering) vrije sluitingstijden in het verkiezingsprogramma hadden staan. Een tegenvoorstel van deze strekking was dan ook logisch. Toch werd er niet meer van het compromis afgeweken. Wat betreft veiligheid en handhaving lijkt dit op dit moment haalbaar. GroenLinks fractievoorzitter Ruud Schouten noemde het coalitievoorstel “een stap in de goede richting”.
Het Theater
Na de interpellatie over de Parkeergarage vorige maand stond Paul v.d. Kagie deze keer opnieuw achter het spreekgestoelte. De onduidelijkheid die was ontstaan rondom het nieuw te bouwen theater was deze keer het onderwerp. Opnieuw werd de vraag gesteld of er door de raad niet te veel moeite gedaan moet worden om informatie te krijgen terwijl informeren toch een plicht is voor het college. Waar Kagie de net aangetreden wethouder Weijers nog in bescherming leek te nemen, nam deze de volledige verantwoordelijkheid op zich. In duidelijke taal liet hij weten dat het was misgelopen, trok het boetekleed aan en beloofde op overtuigende wijze beterschap. De toezegging dat alle informatie op korte termijn naar de raad komt en dat alle locaties nog opties zijn was voor de raad ruim voldoende.
En verder..
In deze lange vergadering waren en nog enkele onderwerpen waarover kort gesproken werd, maar waarvan de beslissingen toch vlot genomen konden worden. Ook enkele moties “vreemd” werden vlot in stemming gebracht. In de hal van het bestuurscentrum werd nog nagepraat over de nieuwe horecatijden, de duidelijkheid van de nieuwe wethouder maar toch vooral over het vertrek van wethouder Bart Eigeman. En eigenlijk was iedereen het er wel over eens dat zijn vertrek een enorm verlies is voor de Bossche politiek…