De agenda van de raadsvergadering van 24 juni werd flink door elkaar gegooid. De interpellatie over de parkeerplaatsen op de Maijweg werd naar voren geschoven, net als de discussie over de ligplaatsen van woonboten en de marktverordening. Dit omdat er voor deze onderwerpen mensen op de publieke tribune aanwezig waren. De gasten mochten zelfs stemmen over welk onderwerp als eerste behandeld zou worden. De Bossche politiek luistert dus best naar de burger!

Verslag van de raadsvergadering van 24 juni 2014

P+R Maijweg

Niet het protest van de bewoners, maar de veranderde criteria waren volgens wethouder Hoskam de reden om de vergunning voor de parkeergarage aan de Maijweg niet af te geven. Het college blijft echter voorstander van P+R (park + ride) en wacht dus een nieuw voorstel van de NS af. Verschillende partijen riepen de wethouder op om dat niet af te wachten maar actief in gesprek te gaan met bewoners en NS om te komen tot een voorstel dat meer steun voor een nieuw plan. Zowel VVD als wethouder vonden dat geen goed idee. De motie hierover werd echter zo afgezwakt dat er weinig van over bleef. Hoe dan ook de intentie de wethouder op te roepen om er pro-actief mee aan de gang te gaan was duidelijk!

Ligplaatsen woonschepen

Een voorstel dat woonbootbewoners de gelegenheid geeft om op de Ertveldplas (noord) te blijven, maar zonder deze plek te legaliseren werd niet met veel enthousiasme ontvangen in de raad. Voor nieuwe schepen is in het voorstel geen ruimte en alleen de kinderen van de huidige bewoners zouden een schip in de toekomst nog mogen houden. Verkopen is, op deze plaats, geen optie. Al jaren liggen de schepen aan de noordzijde van de Ertveldplas, maar nooit werd het gebied ingevuld in bestemmingsplannen. De schepen hebben er dus nooit legaal gelegen. Legaliseren is volgens het college niet mogelijk omdat de leefomgeving zo dicht bij een industriegebied niet voldoet aan de kwaliteitseisen. Ook zou er een risico zijn voor de verdere uitbreiding van het industriegebied. Ook legaliseren volgens speciale regelingen is volgens de juridisch adviseurs van de gemeente. Een voorstel van GroenLinks om die vraag toch aan de rechter voor te leggen werd door de raad afgewezen.

Voor vele partijen was voorstel verre van ideaal, maar het beste wat er op dit moment mogelijk bleek. Het voorstel werd dan ook aangenomen. Wel noemde bijna iedere partij de zoektocht naar alternatieve locaties voor woonschepen nu een prioriteit.

Marktverordening

Er is veel te doen geweest over de relatie tussen gemeentelijke toezichthouders en de marktkooplieden. Er zou sprake zijn van een sfeer van bedreiging en intimidatie. Voor de raadsvergadering werd er een petitie namens enkele marktkooplui aangeboden aan de burgemeester. Bij het in ontvangst nemen gaf deze aan dat er over problemen altijd gesproken kan, en moet, worden. Wel vroeg hij nadrukkelijk daar de juiste mensen voor te benaderen en niet, zoals was gebeurd, zo direct op de man te spelen.

Uiteraard werd hier in de raadsvergadering op terug gekomen. Ergens typisch, want het had weinig te maken met het raadsvoorstel dat op tafel lag. Het voorstel werd dan ook, met een kleine maar niet onbelangrijke wijziging, aangenomen.

Sportvisie

De sportvisie is geen raadsvoorstel maar een blik op hoe college en raad de top- en breedtesport in de stad graag zouden zien. Later zullen op verschillende gebieden concrete plannen aan de raad worden voorgelegd. Een aantal partijen misten enkele punten, met name in de breedtesport en visie op de ongebonden sporter (buiten club of verenigingsverband). Een motie om hierop terug te komen werd aangenomen.

De lokale partijen (Bosch Belang, Knillis en Leefbaar ’s-Hertogenbosch en Rosmalen) steunden de verder mooie sportvisie niet. De reden: een nieuw zwembad op west staat niet (letterlijk) in deze visie.

En verder:

  • Mogen winkels voortaan een kleine horeca functie toevoegen. Niet alleen in de stad, maar op verzoek van GroenLinks in de hele gemeente.
  • GroenLinks, D66 en SP stemden tegen subsidie voor het winterparadijs. Ieder jaar wordt er opnieuw om subsidie gevraagd en dit lijkt structureel te worden. Dat is nooit de bedoeling geweest.
  • Een motie van GroenLinks om aan het bestuur van de Agrofood Capital BV een kwaliteitszetel toe te voegen ten behoeve van het bevorderen van innovatie en nieuwe initiatieven haalde het niet. Wel gaf de burgemeester aan het signaal te hebben begrepen.
  • Een bijna raadsbrede motie over verduurzaming van het welstandsbeleid (n.a.v. recente problemen tussen welstandcommissie en burgers die voor duurzaamheid wilden gaan) werd aangenomen ondanks dat Wethouder Hoskam er weinig voor voelde om het feitenrelaas over de problemen voor te leggen aan de raad.


Opvallende momenten:

  • Burgemeester Rombouts benoemt spontaan afscheid nemend raadslid Matthijs van Miltenburg (hij gaat naar het Europees parlement) tot eerste Jeroen Bosch ambassadeur in Europa.
  • Rombouts geeft aan dat hem vanwege de volle agenda is gevraagd streng voor te zitten: “zelfs van onverwachte zijde”
  • De oproep van partijen als GroenLinks, De Bossche Groenen en PvdA om parkeerdruk rondom het station de verspreiden wordt door de wethouder uitgelegd als een oproep om rond het station 3 parkeergarages te bouwen.
  • Paul van de Krabben geeft aan dat hij de (vanavond afwezige) Paul Kagie inmiddels heel duidelijk heeft gemaakt dat diens opmerkingen in de commissie niet erg slim waren.