Begin juni vergadert de gemeenteraad over de voorjaarsnota (en stelt het jaarverslag en de jaarrekening 2012 vast). In de voorjaarsnota presenteert het college van B&W hun voorstellen voor de begroting van 2014. Bij de algemene beschouwingen reageren de fractievoorzitters hierop. Peter van Doremalen (GroenLinks) kon zich vinden in het voorgestelde beleid, toonde zich verheugd over de resultaten van het groene beleid van de afgelopen jaren en vroeg om vernieuwing van het sociale beleid in crisistijd.
Voorzitter.
Onze stad ontkomt niet aan de gevolgen van de crisis. De werkloosheid loopt op, de woningmarkt is nog lang niet gezond en veel burgers zullen de komende jaren te maken krijgen met de gevolgen van de bezuinigingen op de zorg en het sociale domein.
Tot en met 2015 zijn de financiën van onze stad op orde. Voor de jaren daarna hangen de nieuwe bezuinigingen van het Rijk hangen als een zwaard van Damocles boven ons hoofd. Wat te doen in zo’n situatie. Het college kiest ervoor om te blijven investeren de sociale projecten, in veiligheid, maar vooral ook in structuurversterkende maatregelen en in economische innovatie en versterking van de regio. Wij ondersteunen dat beleid van harte.
GroenLinks is met name tevreden over groene beleid dat vruchten afwerpt: door het fietsbeleid wordt er meer gefietst en werd Den Bosch Fietsstad van het jaar, er zijn nog nooit zoveel hectare landbouwgrond omgezet in natuur: in het Bossche Broek, de Diezemonding, de Henriettewaard, het Kanaalpark rond de Rosmalense Aa, en het klimaatbeleid krijgt vorm veel particulieren en bedrijven zetten zonnepanelen op het dak en er komen drie tot vijf windmolens op de Brand.
Over innovatie. Ik sprak kortgeleden een jonge boer – op de boeiende bijeenkomst van de Bossche Boeren. Hij schetste dat er voor hem en zijn collega jonge boeren twee wegen vooruit zijn: die van schaalvergroting (bijkopen of gekocht worden – met als consequenties het verdwijnen van veel boeren) of zijn werk een regionale inbedding geven; diversificatie van activiteiten, bijzondere streekproducten en contact met de klant. Kwantiteit of kwaliteit. Hij en anderen zoeken naar het lokaler maken van productie en consumptie.
Als we het hebben over innovatie dan gaat het over ondernemers als de jonge boer die ik sprak. Dan gaat het niet alleen om technologische innovatie. Maar om het zoeken naar duurzame, sociale en betekenisvolle verbanden, diensten en producten.
Er is een brede beweging op gang aan het komen om zaken dichterbij mensen te brengen, op het terrein van voedsel, maar ook op het terrein van zorg, van energie, van veiligheid, van de groene omgeving, van werk en zekerheid; als je goed kijkt zie je de beweging overal. Mensen zoeken en vinden nieuwe verbanden – en verdienmodellen - op basis van vertrouwen, uitgaande van duurzaamheid en contact met elkaar.
Die mentaliteit zie je ook bij de ondernemingen verenigd in het Bossche Energie Convenant. Zij spreken uitdrukkelijk over maatschappelijk verantwoord ondernemen en over hun bedrijfsactiviteiten ingebed in een community.
GroenLinks steunt het college in het vinden van een nieuwe rol voor de overheid. De analyse op pagania 4 en 5 van het raadsvoorstel is goed: er is een fundamentele verandering van de samenleving op til en die komt van onderop – de overheid faciliteert. Die verandering van overheid in de richting van een faciliterende, verbindende, stimulerende overheid; we weten wel dat het moet, maar de oude vormen en gedachten worden in de praktijk soms wat moeilijk losgelaten.
We rekenen er op dat de burgemeester ín deze periode nog een klap met de hamer kan geven op een aantal besluiten voor een aantal grote projecten: Bibliotheek/GZG, Centrumplan Rosmalen, VMBO en –hopelijk volgende maand - het theater. Van de grote structuurversterkende projecten is er één, ná deze bestuursperiode, dat nadrukkelijk aansluit bij de aanboren van de kracht van stad en de regio, en burgers uitdaagt tot nieuwe ideeën om de kunst van samenleven verder te ontwikkelen en dat is de Culturele Hoofdstad in 2018. Onze fractie heeft daar hoge verwachtingen van.
Voorzitter in de commissies zullen we ingaan op de diverse beleidsonderdelen. Eén initiatief willen we nu al noemen. En dat is de Soete Moeder. In november nam de raad daarover unaniem een motie aan. Op 15 januari stuurde het college ons een brief. Wij kregen recentelijk een aantal mails van De Soete Moeder; wij zouden graag dat het college de Raad informeert over de voortgang en mogelijke consequenties voor de begroting.
Tenslotte: de vele veranderingen op het gebied van de zorg en de sociale zekerheid zullen een groot beroep doen op zelfredzaamheid van burgers en gepaard gaan met een lager budget. Ons streven moet er in de eerste plaats op gericht zijn mensen aansluiting te geven en ingangen geven om te participeren. Maar voor sommige mensen, en te vrezen valt een toenemende groep zal dit geen soelaas bieden: de wereld is complex en sociale verbanden zijn niet zomaar voor iedereen voorhanden. Vernieuwing en verbetering van armoedebeleid zal daarom nodig zijn. En een toegankelijk vangnet blijft noodzakelijk.