Wethouder Bart Eigeman wil de stad tot fietsstad nummer één maken. Met gratis fietsstallingen en vrij liggende veilige routes. De gemeente gaat ook betere busverbindingen realiseren. De verwachting is dat hierdoor het aantal reizigers aanzienlijk toeneemt. Uit een kwaliteitsonderzoek moet blijken of er vanuit drukke punten [station en ziekenhuis] en vanuit wijken [met relatief veel ouderen] betere verbindingen naar de binnenstad kunnen worden geregeld.
Volgend jaar, bij de nieuwe dienstregeling van Arriva, gaan er kleinere busjes rijden in een lus rond de binnenstad en worden de busdiensten vanuit de transferia uitgebreid van 4 naar 6x per uur. Ook de lijndiensten worden beter afgestemd op de stadslijnen.
Stimulering van het fietsgebruik door de uitbreiding van de fietsstallingen [Wolvenhoek in 2008, onder het NS-station en onder het postkantoor Kerkstraat in 2009], de aanleg van nieuwe stallingen [ondergronds bij nieuwe Jeroen Bosch-ziekenhuis en bij transferia, waar leenfietsen beschikbaar worden gesteld]. Er komen ook nieuwe transferia [in 2009 Pettelaar, en later bij de Ertveldplas en op de Meerendonk]. Straks mogen fietsers ook in het voetgangersdomein fietsen, als ze de voetgangers maar niet hinderen.
Om het fietsgebruik nog uitnodigender en veiliger te maken plant de gemeente fietstunnels bij drukke kruisingen, zoals Aartshertogenlaan/ Rompertsebaan/Baden Powellstraat of Bruistensingel/Grobbendoncklaan/Graafseweg. Want het gaat hier om veilig én voorrang hebben zonder kruisingen met ander verkeer.
Werkgevers denken heel creatief mee met deze aanpak:‘Geen enkel aspect staat nog op zichzelf: De aanpak van de bereikbaarheid en de leefbaarheid van de binnenstad is een combinatie van ‘mens, milieu en economie’, aldus Eigeman.