Kernenergie is duur, onveilig en niet duurzaam.Toch wil het kabinet Rutte de bouw van nieuwe kerncentrales in Nederland toestaan Als het aan GroenLinks ligt werkt de gemeente 's-Hertogenbosch daar niet aan mee. GroenLinks wil geen kernenergie, wij willen schone energie. Dat is goed voor het milieu, goed voor de economie en het levert banen op. Daarom diende Anske Heerkens, gemeenteraadslid voor GroenLinks een initiatiefvoorstel in om van Den Bosch een kernenergievrije gemeente te maken.
Zij wil o.a. dat de gemeente geen stroom meer betrekt van een bedrijf dat ook atoomstroom levert en niet meewerkt aan bouwplannen voor een kerncentrale of de opslag of verwerking van kernafval op het Bossche grondgebied. Binnen de Energy Resources Holding (vroeger Essent) waar Den Bosch nog steeds aandeelhouder is moet de gemeente haar invloed maximaal aanwenden om te zorgen dat dit bedrijf van plannen voor de bouw van nieuwe kerncentrale(s) afziet.
Initiatiefvoorstel Kernenergievrij 's-Hertogenbosch
Inleiding
Het kabinet Rutte wil de bouw van nieuwe kerncentrales in Nederland toestaan. GroenLinks vindt dat een slecht idee. We moeten de doodlopende weg van kernenergie niet inslaan. We kunnen veel beter werk maken van schone energie. Dat is goed voor het milieu, goed voor de economie en het levert banen op.
Daarnaast doen we een aantal voorstellen om van 's-Hertogenbosch een kernenergievrije gemeente te maken. Als het aan GroenLinks ligt dan werkt 's-Hertogenbosch niet mee aan de bouw van nieuwe kerncentrales. Wij willen geen kernenergie. Wij willen schone energie.
Kernenergie is duur
De bouw van kerncentrales is erg duur en kost tot wel vijf keer meer dan de bouw van een efficiënte gascentrale. Er moet altijd overheidsgeld bij in de vorm van garantstellingen, belastingvrijstellingen en andere vormen van staatssteun.
Als de kerncentrale afgebouwd is staat de overheid garant voor de miljardenschade in het geval van een kernramp. Er is namelijk geen enkele private verzekeringsmaatschappij die dit risico wil dekken. Zolang het goed gaat maken de private energiebedrijven winst. Als het onverhoopt misgaat, dan draait de belastingbetaler op voor de schade.
Kerncentrales hangen voortdurend aan het overheidsinfuus. Ze draaien op subsidie.
Kernenergie is niet veilig
De kans dat er met een kerncentrale iets misgaat is klein, maar als het misgaat dan kunnen de gevolgen heel groot zijn. De vreselijke ramp in Japan heeft dat nog eens bevestigd.
We kunnen veel beter investeren in zon en wind. Die energiebronnen zijn naast schoon namelijk ook heel veilig.
Uranium raakt op
Net als olie en kolen is ook uranium, de grondstof voor kernenergie, eindig. Naar schatting zullen de nu bekende uraniumvoorraden binnen vijftig tot honderd jaar opraken.
Door in kerncentrales te investeren slaan we dus opnieuw een doodlopende weg in. We kunnen veel beter nú werk maken van schone energie, want de wind blijft waaien en de zon blijft schijnen.
Er zijn zoveel betere alternatieven
Van onze totale energieconsumptie halen we nog geen 2% uit kernenergie. Dat kunnen we makkelijk vervangen door schone energie, zoals wind op zee. Maar dan moet je natuurlijk niet zoals dit kabinet doet, de investeringen in wind op zee stopzetten.
Als we nu werk maken van schone energie, dan kunnen we in 2050 al onze energie uit schone bronnen halen. Dat is goed voor het milieu, goed voor de economie en het levert veel banen op. Tot 2050 kunnen we als tussenoplossing ook gebruik maken van gas.
Voorstel
GroenLinks ’s-Hertogenbosch wil werk maken van een schone energievoorziening.
Kernenergie past niet in een schone energievoorziening. GroenLinks bepleit daarom
dat ‘s-Hertogenbosch een kernenergievrije gemeente wordt.
De fractie van GroenLinks ’s-Hertogenbosch,
Anske Heerkens
De gemeenteraad van 's-Hertogenbosch in zijn openbare vergadering van 8 juni 2011;
gezien het voorstel van GroenLinks van 8 mei 2011;
gelet op de Gemeentewet en artikel 37 van het Reglement van Orde voor de vergaderingen van de
gemeenteraad;
Besluit:
Dat de gemeente ’s-Hertogenbosch:
• verklaart een kernenergievrije gemeente te zijn;
• alleen maar energie afneemt van een aanbieder die gegarandeerd direct en indirect geen kernenergie levert. Dit wordt expliciet opgenomen in het programma van eisen bij een volgende keuze voor een nieuwe energieleverancier. Daarnaast oefent hij druk uit op de huidige energieleverancier om daarvoor te zorgen;
• op voorhand verklaart niet mee te willen werken aan (ondergrondse) opslag of verwerking van kernafval en de mogelijke bouwplannen voor een kerncentrale op haar grondgebied;
• haar invloed en bevoegdheden binnen de Energy Resources Holding maximaal aanwendt om van de plannen voor de bouw van nieuwe kerncentrale(s) af te zien;
• inwoners informeert over dit initiatief bij communicatie- en educatieprojecten met
betrekking tot duurzaamheid.
De gemeenteraad voornoemd,
De griffier, De voorzitter,
drs. A. van der Jagt mr. dr. A.G.J.M. Rombouts