GroenLinks is tevreden over de uitkomst van de bezuinigingen. De inzet van de fractie van GroenLinks was om keuzes te maken. Keuzes die soms hard zijn maar ook keuzes die kansen kunnen bieden. We hebben hierbij een groot aantal kwetsbare groepen en groene issues weten te beschermen; het loont om in de coalitie te zitten.

Bezuinigen is niet leuk. Ook wij moeten compromissen sluiten. Groen vs. asfalt is echter geen zwart-wit keuze. Het gaat erom dat de kwaliteiten die wij nastreven om tot verdere vergroening van de gemeente te komen door deze bezuinigingen niet wordt aangetast. Hetzelfde geldt ook voor het fietsenplan. Een ton eraf is veel, maar met een scherpere prioritering blijft de doelstelling keihard overeind.

GroenLinks pleit voor het openhouden van MEER met Elkaar, minder bezuinigen op festival de Boulevard, voor instandhouding van het jongerenwerk in de wijken en andere preventieve activiteiten. Zaken waar we ons de komende tijd hard voor zullen inzetten.

Het merendeel van de dingen waar we voor gingen hebben we nu al kunnen redden:

  • Jongerencultuur
  • Sociaal cultureel werk
  • De wijkwinkels
  • WMO
  • Beleid ten aan zien van de millenium doelen
  • Chemisch reinigen gaat niet door
  • Budget voor diversiteit

Het is goed ons gedegen voor te bereiden op de donkere wolken uit Den Haag. Het bestuursakkoord is er nog niet maar wat we horen is angstaanjagend. Het tekent de politieke realiteit van dit moment: afschuiven van verantwoordelijkheden naar de gemeenten, waarbij zorg, welzijn, veiligheid maar ook de inkomens van mensen grote gevaren lopen.

GroenLinks zal, ook in 's-Hertogenbosch, de verantwoordelijkheid voor deze belangrijke thema's blijven nemen.

 

Lees hieronder de bijdrage van GroenLinks fractievoorzitter Ruud Schouten tijdens de raad van 12-04-2011 over de bezuinigingen.

======================================================================

Bezuinigen is lastig, maar bezuinigen is ook een kunst. Wie wordt de dupe, vroeg iemand aan mij, deze week. Dat is de wijze waarop veel naar bezuinigingen wordt gekeken. En ja, er zijn mensen en organisaties die direct last krijgen van de bezuinigingen.

De inzet van de fractie van GroenLinks was en is om keuzes te maken. Keuzes die soms hard maar duidelijk moeten zijn maar ook keuzes die kansen kunnen bieden.

We hebben eind vorig jaar gekozen voor het scenario kracht van de stad. Met een toevoeging om de zwaksten uit de wind te houden. Kracht zit vooral in mensen. Binnen de bezuinigingen die nu aan de orde zijn wil onze fractie een aantal zaken anders:

  • De minst draagkrachtigen, met name de eigen bijdrage in de wmo
  • De kracht in de wijken en van mensen behouden en zelfs versterken: het sociaal cultureel werk, meer met elkaar, de wijkwinkels
  • De cultuur en vooral jongerencultuur
  • Het milieu, vooral het voorkomen dat we chemisch gaan reinigen



Het financieel beleid

Onze fractie heeft de enorme impact van wat nog komen gaat niet willen onderschatten of wegmoffelen. Niet financieel, noch inhoudelijk. Ondanks dat we een mindere korting op het gemeentefonds krijgen, dan oorspronkelijk verwacht (en overigens nog steeds aanzienlijk), is het goed ons gedegen voor te bereiden op de donkere wolken uit Den Haag. Het bestuursakkoord is er nog niet maar wat we horen is angstaanjagend. Het tekent de politieke realiteit van dit moment: afschuiven van verantwoordelijkheden naar de gemeenten, waarbij zorg, welzijn, veiligheid maar ook de inkomens van mensen grote gevaren lopen.

Het college heeft ons hiervan reeds een eerste beeld gegeven maar meer info is nodig. Eerder méér dan minder dan 15 miljoen zullen we moeten aanpassen. Daarom is het goed dat we op voorhand niet zijn afgeweken van ons streefgetal van 15 miljoen.

De financiele toekomst is dat er grote autonome kosten komen waar wij een oplossing voor moeten vinden en dat daarnaast belangrijk beleid niet langer gefinancierd wordt via de specifieke uitkeringen.

Onze fractie vindt dat wij daar reeds bij de voorjaarsnota inhoudelijke lijnen over moeten uitzetten en vragen het college dan ook nadrukkelijk ons de informatie te verschaffen (mijn part met de nodige kanttekeningen, voorbehouden, restricties en onduidelijkheden) waardoor wij richting kunnen geven in de voorjaarsnota.

Want er is ook heel veel wel bekend: GroenLinks pleit voor het openhouden van MEER met Elkaar, voor instandhouding van het jongerenwerk in de wijken en andere preventieve activiteiten. Zaken waarover we nu nog niet spreken maar die wel de aandacht verdienen van de politiek. Niet wachten tot alles duidelijk is, want dan is het wellicht te laat. Het voorkomen van omvallen van zaken is ondertussen iets waar wij als raad ervaring in hebben opgedaan.


Het college heeft in het voorstel een ruime storting in het structuurfonds gedaan. Via amendementen willen wij deze inzet wijzigen. Ik zeg hierbij hardop dat het structuurfonds een belangrijk fonds is: het is een financiële vertaling van onze eigen grotere ambities en daarom mogen we het sf niet afdoen als een hobby-potje van het college. Tegelijkertijd moeten we gezamenlijk een herprioritering en fasering van deze ambities serieus bespreken.

Voorzitter, ik had het over de donkere wolken uit Den Haag. Op voorhand moet worden benadrukt dat wij nu 3,6 miljoen in het structuurfonds kunnen zetten maar dat pas bij de begroting, als ook die wolken zichtbaarder zijn, echt beslissen over de inzet van dit geld.

De inhoud van de bezuinigingen:

De verschillende ingediende amendementen en moties ondersteunen onze doelen in deze bezuinigingsexercitie en bieden gelijktijdig ruimte en steun aan andere wensen zoals die door de raadsfracties zijn verwoord. Ook via de moties wordt het college in een richting gestuurd.

Het centrale amendement wijzigt de koers ten aanzien van de meest kwetsbaren fors. Ook wordt het sociaal, cultureel werk in de wijken, het mondiaal beleid en de jongerencultuur gespaard. Punten die voor onze fractie zeer belangrijk zijn.

De raad geeft in de breedte aan dat rond het doelgroepenbeleid een nieuwe koers gevaren moeten worden, maar getemporiseerd. De ouderenbonden, gehandicapten, het COC krijgen een beduidend mindere korting dat door het college voorgesteld. Onze fractie ziet de gekozen bezuinigingen niet als een eindpunt maar eerder als een startpunt om toekomstgericht te vernieuwen. Inhoudelijk is het belangrijk dat college en raad nadenken hoe zelfredzaamheid, weerbaarheid, emancipatie en participatie te bevorderen. Als het nu gaat om ouderen, gehandicapten, etnische- of sexuele minderheden, we moeten zoeken naar een goede manier om de transitie te maken van het subsidiëren van organisaties zoals het COC of KBO, naar het subsidiëren van activiteiten, die de gemeentelijke beleidsdoelen ondersteunen.

Dat geldt ook voor de sportverenigingen en de culturele sector. Het aanbod vanuit deze sector om met de gemeente het gesprek aan te gaan over hoe de bestaande cultuurvisie beter handen en voeten gegeven kan worden is prima. Minder in gebouwen en organisaties denken en meer in activiteiten en functies, waarbij gebouwen en organisatie nodig zijn, is een kans. Ruimte bieden is daarbij meer dan in de steek laten!

Voorzitter, onze fractie heeft in de commissies stevig gepleit voor de wijkwinkels en dat doen wij nog! In de voorliggende motie zeggen we dat er 7 wijkwinkels moeten komen.

De inhoud is daarbij leidend. Juist als we naar versobering op stedelijk niveau komen, door allerlei redenen, is het van het grootste belang dat op wijkniveau, dicht bij de mensen, de informatievoorziening en ondersteuning op goed niveau blijft. De wijkwinkels kunnen daarbij een belangrijke rol spelen.

Het chemisch reinigen is voor onze fractie werkelijk een brug te ver. Het amendement dat nu voorligt is enerzijds vooral een keuze voor mechanisch reinigen, maar biedt toch ook financieel nog enige ruimte. Het gaat ons ook hier primair om die inhoudelijke keuze.


Bezuinigen is niet leuk. Ook wij moeten compromissen sluiten. Groen vs. Asfalt is echter geen zwart-wit keuze. Het gaat erom dat de kwaliteiten die wij nastreven om tot verdere vergroening van de gemeente te komen door deze bezuinigingen niet wordt aangetast. Hetzelfde geldt ook voor het fietsenplan. Een ton eraf is veel, maar met een scherpere prioritering blijft de doelstelling keihard overeind.

De raad heeft intensief met elkaar gesproken en de verschillende belangen van partijen naast elkaar gezet. Ik denk dat we nu op een punt zijn dat we kunnen zeggen dat we niet blij zijn vanwege de bezuinigingen maar dat we, als de moties en amendementen zijn behandeld, wel tevreden over het resultaat van het samen optrekken en de wijze waarop dat is gebeurd.