Nee, niet in de gelijknamige Oud-Testamentische stad waar ooit de spraakverwarring ontstond, maar tussen de gebouwen Hinthamerstraat 62 en 64. Tenminste binnenkort, als de muren tussen de beide panden worden doorgebroken.

Antoon van Rosmalen: "Om de nieuwe Bossche culturele instelling Babel verder te kunnen ontwikkelen binnen één gezamenlijke ruimte."

De gebouwen zullen natuurlijk nooit de ruwe industrieel-archeologische uitstraling van de Tilburgse LOC-hal krijgen, maar GroenLinks is erg blij met de ambitie van de directie van Babel om in de monumentale gebouwen een inhoudelijk even spraakmakend concept neer te gaan zetten. Zodat die plek aan de Hinthamerstraat de plaats blijft waar elke inwoner van onze stad haar of zijn talent kan ontwikkelen.

 

GroenLinks was al lang voorstander van de combinatie van bibliotheek en Muzerije. De bibliotheek als de meest laagdrempelige culturele voorziening met de Muzerije als plek voor talentontwikkeling. Beide instellingen kwamen elkaar immers al jarenlang tegen in de stad, bijvoorbeeld binnen het onderwijs. En huisden naast elkaar aan de Hinthamerstraat

 

Met de fusie begin dit jaar en de vorming van de nieuwe culturele instelling Babel is er die combinatie nu ook eindelijk: voor iedere inwoner van onze gemeente toegankelijk, zichtbaar en beschikbaar.

 

Één instelling, twee aparte naast elkaar liggende gebouwen, dat is natuurlijk niet handig. Daarom is het verbinden van de gebouwen zodat er ook ruimtelijk één instelling ontstaat een goed idee. GroenLinks stemde daarom deze maand graag in met een krediet om de panden via een doorbraak van de tussenmuren te verbinden.

 

Het pand van de Muzerije is een paar jaar geleden gerenoveerd. Onderhoud aan het voormalige bibliotheekpand is hoogst noodzakelijk en kan natuurlijk dan meteen gecombineerd worden met het verduurzamen van het pand. Hoe dat het beste kan (en wat dat gaat kosten) wordt het komend jaar onderzocht.