Half mei zonk een duwbak op de Ertveldplas, die gebruikt werd voor de tijdelijke opslag van diervoeders en werd de plas fors vervuild. Gemeenteraadslid Peter van Doemalen ging informeren bij watersportvereniging De Viking die in de plas haar thuishaven heeft. De duwbakken bleken al vaker overlast te geven. Wie er ooit vergunning gaf voor deze industriële activiteiten bleef hem onduidelijk. Reden genoeg om vragen te stellen aan het College van B&W.
Geacht college,
Woensdag 19 mei jongsleden is een duwbak die werd gebruikt als tijdelijke extra opslagruimte op de Ertveldpas lekgeraakt en heeft een groot deel van de lading verloren.
Vrijdagmiddag 21 mei kreeg onze Raad om 15.33 een persbericht doorgestuurd van de Watersportverenging de Viking en om 17.59 uur een gezamenlijk persbericht van Waterschap Aa en Maas en de gemeente ’s-Hertogenbosch.
Er is door mij naar aanleiding hiervan een bezoek gebracht aan de locatie en de Watersportvereniging de Viking: de secretaris, de heer R van Dartel, en de toezichthouder de heer F. Ebben. Hieruit bleek dat deze oude duwbakken al ruim voor de gebeurtenissen van afgelopen week problemen en klachten gaven . Met name bij de overslag van de lading vinden lekkages plaats. Hierdoor drijft er al langer een vettig vlies op het water dat zich vastzet op dieren, oevers en boten Mensen in Orthen klagen over stankoverlast vanuit de opslag.
De watersport is al geruime tijd in contact met medewerkers van de gemeente over deze klachten. Met name van de afdeling Beheer openbare ruimte en de milieupolitie. Het contact met de behandelend ambtenaren was goed, maar storend was dat deze geen duidelijkheid konden verschaffen de geldende vergunningen. Zo zou de vergunningverlening bij de provincie berusten waar de behandelend ambtenaar op vakantie was. Voor onze fractie zijn de persberichten en de nadere informatie aanleiding tot het stellen van de volgende vragen:
- Begrijpen wij uit het gezamenlijke persbericht goed dat college de intentie heeft de opslagactiviteiten in duwbakken te beëindigen en daartoe ook de juridische middelen in handen heeft?
- Wanneer denkt u dat de bakken weg zijn?
- Bent u, onder meer naar aanleiding van meldingen en klachten van burgers en onderzoek naar toe te passen regels, ook al vóór de gebeurtenissen van afgelopen week tot de conclusie gekomen dat het een ongewenste en illegale activiteit betrof. Zo ja, tot welke stappen en actie heeft deze conclusie toen geleid. Zo nee, waarom trof u die conclusie toen niet en nu wel?
- Kunt u ons nader informeren over de regels die van toepassing zijn, en wie is daarbij het bevoegde gezag?
a. Aan welke regels moeten duwbakken voldoen om te mogen gebruikt als opslagcapaciteit in dit openbare water. Met name zijn vragen te stellen bij de staat van onderhoud, het feit dat ze niet verlicht waren en het ontbreken van schotten in de laadruimte voor (half)-vloeibare lading waardoor er minder stabiliteit is (klotsen) en lekkages meteen grotere gevolgen hebben.
b. Hoeveel havengeld is volgens de geldende verordening verschuldigd en is dit inderdaad geheven en betaald?
c. Zijn voor de opslag en de overslagactiviteiten een vergunning of meerdere vergunningen noodzakelijk? Beschikt het bedrijf over deze vergunningen of zijn deze aangevraagd?
d. Laat het vigerende bestemmingsplan deze activiteit, wel, niet, dan wel tijdelijk of onder voorwaarden, toe?
e. Welke (juridische) beperkingen leggen de te beschermen natuurwaarden van en rond de Ertveldplas op?
- Uit het persbericht en mijn informatie blijkt dat ook vóór de gebeurtenissen van afgelopen week sprake was sprake meldingen van milieuhinder en -schade. Wat heeft het college gedaan om deze te monitoren, de oorzaak weg te nemen en de schade tegen te gaan?
- Op dit moment is kan nog geen zekerheid gegeven worden over de uiteindelijke milieuschade. Het gemeentelijk persbericht is hierover wellicht te optimistisch. Immers op de lading op de bodem zullen chemische en biologische processen inwerken en er is wel degelijk stroming die mogelijk tot verplaatsing van delen van de zich ontbindende vracht zal leiden. Zoals uit het persbericht van de watersportvereniging blijkt werd ook bij een eerder lekincident bij een ander bedrijf de milieuschade pas veel later duidelijk – vissterfte. Is het college bereid om in overleg met het waterschap de mogelijke milieugevolgen langer dan het moment tot de gezonken lading is gebaggerd, en wellicht ook uitgebreider (niet alleen zuurstof) te monitoren en daar de watersportvereniging, en wellicht ook anderen (milieuorganisaties, bewonersvereniging woonboten) bij te betrekken.
- Kun u een indicatie geven van de kosten en wie deze kosten gaat dragen.
Met vriendelijke groet,
namens de fractie van GroenLinks
Peter van Doremalen