Half juni besprak de gemeenteraad de voorjaarsnota: welk beleid wil en kan de gemeente uitvoeren in deze tijd van aangekondigde bezuinigingen? Fractievoorzitter Ruud Schouten (GroenLinks) wil goed en doordacht kunnen bezuinigen en in het najaar keuzes kunnen maken bij de begrotingsbehandeling voor 2011.

“Deze tijd vraagt om gedragen keuzes maar dat wil niet zeggen dat er geen richting gegeven moet worden in de bezuinigingen én dat wil ook niet zeggen dat alle ambities aan de kant gezet moeten worden. Dat het nieuwe beleid voor maximaal 1 of 2 jaar wordt ingezet ondersteunen wij dan ook. Dit houdt in dat wij, als raad, continu met echte keuzes moeten worden gevoed.”

Voorzitter,

 

In de commissies is al veel gesproken over de voorjaarsnota voor het komend jaar. Ik kan om die reden kort hier op terug komen en uiteindelijk twee moties indienen.

 

Het college heeft gekozen om het proces van de begroting 2011 los te koppelen van het bezuinigingsproces. Onze fractie heeft aangegeven dat wij dat onverstandig vinden om dat op deze wijze te doen. De begrotingsbespreking is hét moment om hier al duidelijkheid in te geven. Het college heeft in de commissie al gesteld dat binnenkort het proces van de bezuinigingen aan de raad wordt voorgelegd. Dat is goed.

Wij delen, met het college, dat het belangrijk is dat dit proces volwaardig plaatsvindt en dat ook de keuzes voor de bezuinigingen goed en doordacht plaats vinden.

Deze tijd vraagt om gedragen keuzes maar dat wil niet zeggen dat er geen richting gegeven moet worden in de bezuinigingen én dat wil ook niet zeggen dat alle ambities aan de kant gezet moeten worden. Dat het nieuwe beleid voor maximaal 1 of 2 jaar wordt ingezet ondersteunen wij dan ook.

Dit houdt in dat wij, als raad, continu met echte keuzes moeten worden gevoed.

 

De actualisatie van de begroting voldoet wat ons betreft dan ook niet aan deze voorwaarde.

Het stoppen van het grote-steden-geld is een gegeven. Dat dat betekent dat alle door dit geld gefinancierd beleid moet stoppen is dat niet. Een afweging van dit beleid ten opzichte van ander beleid moet gebeuren bij de begroting. Daarom dienen wij een amendement in op de actualisatie waarin wij instemmen met de financiële aanpassingen van de begroting 2010 maar alleen kennis nemen van de doorwerking van de aangepaste begroting in de meerjarenraming 2011-2013.

 

In de commissie MO is, door fracties, uitgebreid gesproken over het voortzetten van het beleid op het gebied van sociale activering. Wij hebben toen de vraag gesteld aan het college of er concrete vragen liggen voor meer financiën op dit gebied. Daar heb ik nog geen antwoord op gezien. En ondanks dat wij sociale activering erg belangrijk vinden, is het voor ons nu te voorbarig om te zeggen dat er meer geld bij moet. Dat is ook onderdeel van de volledige afweging.

Het coalitieakkoord wil meer met minder. Maar kwaliteit staat hierin voorop.

De buurtvaders hebben hun grote zorg uitgesproken over het stoppen van hun (beperkte) subsidie. De wethouder heeft aangegeven dat aansluiting op de wijktafels de bedoeling is.

Dat is prima. Maar onze fractie wil dan wel weten, ten tijde van de begroting, weten hoe het staat met deze aansluiting op de wijktafels en dus of de keuze voor het stoppen van deze subsidie kan.

 

De raad heeft tot taak om de richting te geven aan het college. En die richting moet gebaseerd zijn op voldoende info. Onze fractie geeft aan dat het feest met Leuven een sober karakter moet hebben en wij geven aan dat de St. Jan ook voor ons een zeer belangrijk monument in de stad is, maar dat wij ons afvragen hoe dit financieel moet worden vertaald.

De kwaliteit van het VMBO moet omhoog. Hoe wij dit gaan faciliteren vraagt meer informatie van college én het werkveld om hierin goede keuzes te maken. Het werkbezoek, waarvoor wij zijn uitgenodigd is daarom van belang.

 

Het nut en noodzaakonderzoek voor het cultureel jongerencentrum moet snel van de grond komen. De raad is nu aan zet. Natuurlijk ligt er een blauwdruk maar dat is niet genoeg. Onze fractie hecht aan goede afspraken over het tijdspad en de inhoud van dit onderzoek. Daarom dienen wij een motie hierover in.

 

……………………………………

 

 

 

AMENDEMENT ACTUALISATIE BEGROTING 2010

 

 

De gemeenteraad van ’s-Hertogenbosch in vergadering bijeen op 15 juni 2010 gezien het raadsvoorstel 10.504 Actualisatie begroting 2010

 

Gehoord de beraadslagingen in de commissie FES op 31 mei jl.

 

Overwegende dat:

-  de raad bij dit voorstel besluiten neemt die alleen betrekking hebben op 2010.

-  de besluitvorming over de begroting 2011 (inclusief de meerjarenraming) die tijdens de

   begrotingsbehandeling in november plaatsvindt .

-  het op dit moment niet nodig is om besluiten te nemen die verder reiken dan 2010.

 

Wijzigt het besluit als volgt:

 

Besluit:

In te stemmen met:

- de financiële aanpassingen van de begroting 2010.

Kennis te nemen van:

- de doorwerking van de aangepaste begroting in de meerjarenraming 2011-2013

 

 

Fractie GroenLinks   

 

Erik de Rooij