September vorig jaar nam de gemeenteraad het GroenLinksvoorstel aan 'Een bij hoort erbij, in Den Bosch' . Deze maand kreeg de raad het Actieplan Biodiversiteit. Daarin kun je lezen wat er de afgelopen twee jaar in Den Bosch gebeurde om de biodiversiteit te bevorderen. En wat de gemeente de komende twee jaar wil doen. Het uitvoeren van ons initiatiefvoortstel is een belangrijk onderdeel van die plannen. Het platform Biodivers gaat samen met andere organisaties proberen lokaal de achteruitgang van de bijenstand te stoppen. In de tekst van het Actieplan:

"2.   Bijen

De gemeente vind het behoud van bijen voor de stad belangrijk. De gemeente zal daarom een bijdrage leveren om op lokaal niveau de achteruitgang van de bijen te stoppen. We gaan daarbij uit van onze gemeentelijke verantwoordelijkheid in aanvulling op regionale en
landelijke initiatieven die er al bestaan. We richten ons vooral op lokale doelgroepen. Deze doelgroepen zijn naast de gemeente zelf, terreinbeheerders, het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en natuurlijk de bewoners van de stad. In de uitvoering werken we graag samen met lokale organisaties zoals het IVN, imkers, Food4bees en het platform Biodivers. Het platform onderzoekt of het een centrale rol kan innemen bij het initiëren en uitvoeren van bij-vriendelijke projecten. Gemeente zal daarbij ondersteunen en afspraken
maken over ambitie, aanpak en organisatie. Via de lijn van natuur- en milieueducatie besteden
we in het onderwijs extra aandacht aan bijen. Het NME centrum De Groene Poort krijgt opdracht om hiervoor een lespakket te ontwikkelen en deze aan te bieden op scholen.

Ook binnen de gemeentelijke organisatie zelf zullen we de bijenproblematiek onder de aandacht brengen. Bijvoorbeeld door voorlichting te geven en afspraken te maken met beheerders en projectleiders over hoe om te gaan met ‘bijen’. En we zullen meeliften met bestaande projecten door bij de planvorming en aanleg van wegen, bedrijventerreinen en woonwijken rekening te houden met een bij-vriendelijke inrichting. Daar waar mogelijk zullen we het ecologische beheer uitbreiden en bij-vriendelijke beplanting gebruiken. Een gemeentelijk ecoloog zal hierbij adviseren en ondersteunen.

De komende twee jaar worden mogelijk de volgende acties uitgevoerd;
1.   NME centrum De Groene Poort krijgt opdracht om een lespakket voor het basisonderwijs te maken over bijen en aan te bieden op scholen.
2.   Braakliggende gronden worden verkend op mogelijkheden van tijdelijk inzaaien met bloemenmengsel, samen met grondeigenaren en particulieren.
3.   Een gemeente perceel in Hooge Heide wordt beschikbaar gesteld voor imkers en ingezaaid met bloemenmengsel.
4.   Areaal ecologisch beheer en bijvriendelijke beplanting in wijken wordt verder uitgebreid.
5.   Platform Biodivers coördineert een bijen bijeenkomst voor particulieren en ondernemers.
6.   De gemeentelijk ecoloog ondersteunt en adviseert over bij-vriendelijke inrichting en beheer van openbaar groen
7.   Er wordt samenwerking gezocht met de Vlinderstichting omtrent educatie en informatieverstrekking over vlinders en bijen.
8.   Particulieren stimuleren we om bijenhotels aan te brengen op private eigendom.
9.   Imkers nodigen we uit om bijenkasten te plaatsen op gemeente gronden en om voorlichting te geven aan onderwijsinstellingen."

Het hele Actieplan Biodiversiteit vind je in de bijlage