De nieuwjaarstoespraak van Esther

Welkom op deze bijzondere nieuwjaarsborrel van GroenLinks Den Bosch. Fijn dat jullie er allemaal digitaal bij zijn. We leven in een bijzondere tijd. Ik hoop dat het jullie goed gaat in deze omstandigheden. Voor veel mensen is het zwaar, ze hebben familie die is zijn overleden door Covid, of zijn zelf ziek geweest. Daarnaast is het voor veel mensen nu een mentale zware periode door de 2e lockdown en de avondklok. We kunnen minder familie of vrienden opzoeken, hebben de kinderen thuis.

Afgelopen maandag zijn wij opgeschrikt door rellen in het centrum van Den Bosch. Kinderen en jongeren die winkels plunderden en als dolle stieren door het centrum renden. Vreselijk dat dit in onze mooie stad is gebeurd. Inwoners en ondernemers zijn bang. Angst mag niet overheersen, dat verlamt. Fijn is om te zien dat we de volgende dag er met zijn allen de schouders er weer onder zetten en mee willen helpen om de stad op te ruimen. Dank Monique voor je actie.

Voor ons als fractie is het ook een bijzondere periode. We gaan nu digitaal vergaderen en zijn er een paar dossiers doorgeschoven. Ondertussen werkt het college en de raad natuurlijk gewoon door, zoals de Kanaalboulevard, vergroening Orthenseweg/Aartshertogenlaan, de Bossche Stadsdelta, het EKP-terrein, het NS-station en het uitvoeren van acties uit het actieplan Duurzame mobiliteit.

De komende periode willen we ons vooral inzetten om onze inwoners door de Coronacrisis te loodsen. Dat betekent dat we de sociale, culturele en economische infrastructuur zo goed mogelijk in stand moeten houden. GroenLinks wil ook een stem zijn voor onze inwoners die het nu extra moeilijk hebben. Denk aan de dak- en thuislozen, denk aan de kinderen en vrouwen die thuis mishandeld worden en geen kant op kunnen, denk aan de mensen met een beperking, denk aan de eenzame inwoners. Ik denk ook aan de jongeren in onze gemeente die het zwaar hebben en zien we een toename in depressieve klachten.  Kijk naar elkaar om waar het kan en heb een luisterend oor. Juist in deze tijd.

Straks na deze donkere tijd, moeten we de kansenongelijkheid tegen gaan, onze inwoners weerbaarder maken voor gezondheid en een grote inhaalslag maken in de zorg.

Daarnaast moeten we ons blijven inzetten in de klimaatcrisis. We zetten mooie stappen door in te zetten op duurzame mobiliteit en duurzame energie, maar er mag nog wel een tandje bij. Schone lucht, groen en duurzame energie dragen bij aan een gezonde leefomgeving en is juist nu van groot belang.

Tenslotte, als afdeling groeien we nog steeds. Inmiddels hebben we 314 leden en is het fijn dat zoveel mensen zich thuis voelen bij GroenLinks Den Bosch.

De lokale GroenLinks Academie onder leiding van Bart Eigeman was een groot succes, Daan en Wies komen onze fractie versterken de komende tijd. Ik wens jullie allemaal een goed en gezond nieuwjaar toe.

 

screenshot digitale nieuwjaarsbijeenkomst GroenLinks Den Bosch toespraken esther de Ruiter en Ufuk Kâhya