Een inclusieve unlock

De coronacrisis betekende heel snel veel maatregelen nemen. Nu komt het erop aan het de anderhalve-meter-samenleving goed te regelen.

Wethouder Ufuk Kâhya: “Als gemeente samen met ondernemers, instellingen en inwoners op een veilige manier het “nieuwe normaal” vormgeven. Een situatie die hopelijk niet heel erg lang normaal blijft.”

De scholen sloten plotseling. Dat betekent snel opvang regelen voor kwetsbare kinderen in onveilige thuissituaties. En zorgen dat alle kinderen mee kunnen blijven doen, ook die thuis nog geen computer hebben.

Dat de bedrijven die het leerlingenvervoer verzorgen niet omvallen. Of dat alle thuiszittende jongeren toch in beweging kunnen komen dankzij de challenges van PowerUp073.

Langzaam worden de maatregelen van begin maart versoepeld. Kinderen mogen weer naar school, ook de terrassen gaan weer open, wie wil kan straks weer naar een museum of de bibliotheek. Maar dat moet natuurlijk allemaal wel veilig kunnen.

Iedereen moet overal die anderhalve meter afstand kunnen houden om weer de stad in te gaan. En dat vraagt natuurlijk om nieuwe maatregelen. Want op sommige plekken is het moeilijk om die afstand te bewaren en kom je er niet met het plakken van pijlen alleen.

Daarom werk ik nu hard aan maatregelen om voetgangers en fietsers ruim baan te geven, in het stadscentrum en op de wegen (en bruggen!) ernaartoe.

Zodat iedereen die dat wil straks met een veilig gevoel de stad in kan komen. En het voor iedereen ook echt veilig is. Waar ook onze stadsgenoten met een handicap een plek kunnen vinden.

De openbare ruimte zo ingericht dat winkels en café’s goed bereikbaar zijn, ondernemers weer wat kunnen verdienen, Theaterfestival Boulevard een aangepast programma kan tonen. En waar inwoners en bezoekers deze zomer graag heengaan.

Ook zorgen we, zeker nu, dat ontmoeten op veel plekken plaats kan vinden, ook zonder consumptieplicht. Lekker met een koelbox op een kleedje in de casinotuin.

Een 'inclusieve unlock' waar iedereen op een gezonde en veilige manier aan mee kan doen.