Dat het een lange avond zou gaan worden was wel duidelijk. De grootste vraag van de avond was misschien wel “halen we het in 1 avond?”. Er stonden een aantal onderwerpen op de agenda waar nog wel eens lang over gesproken zou kunnen gaan worden. Het collegevoorstel om voorlopig af te zien van een locatiekeuze voor het nieuwe theater bijvoorbeeld.
Verslag gemeenteraadsvergadering 26 juni 2012
Theater locatie
Het eerste noemenswaardige punt diende zich al aan bij het vaststellen van de agenda. GroenLinks fractievoorzitter Peter van Doremalen deed namens de coalitiepartijen het woord en verzocht om het agendapunt over het theater voor deze vergadering te schrappen. Zo kunnen de coalitiepartijen opnieuw zoeken naar mogelijkheden om het eens te worden. De gezamenlijke wil een nieuw theater te bouwen moet reden zijn om toch nader tot elkaar te komen. Een deel van de oppositie probeerde eerst dit zg. “ordevoorstel” op basis van de vergaderafspraken van tafel te krijgen, maar volgens de voorzitter was er wel degelijk ruimte voor dit verzoek. Vervolgens wilden ze van de coalitiepartijen horen wat er dan veranderd was, en wat dan dat hoopgevende element was waardoor er weer nieuw geloof in een oplossing was ontstaan. Waren VVD, CDA en Rosmalens Belang bereid de binnenstad als enige optie los te laten? Willen PvdA en GroenLinks andere opties dan het paleiskwartier overwegen? Er kwamen (natuurlijk) geen concrete antwoorden, maar duidelijk was dat alle coalitiepartijen erg ongelukkig zouden zijn met het stopzetten van het traject. D’66 en Bossche Groenen waren positief over het voorstel en steunden het, ondanks enige scepsis. Na het zomerreces gaat de voorstelling verder.
Culturele Hoofdstad
De posities op dit onderwerp waren al ingenomen. Enkele oppositiepartijen (BB, Knillis, Leefbaar) zijn fel tegen het initiatief van de vijf Brabantse steden om een gooi te doen naar de titel Culturele Hoofdstad 2018. Via een motie wilden ze wel oproepen om de bijdrage van de provincie te verzekeren. Los van het wel of niet binnenhalen van de titel. De overige partijen voelde er weinig voor om over andermans financiën oproepen of uitspraken te doen. De motie werd verworpen en met een flinke meerderheid werd het voorstel om 10 miljoen te investeren in dit bid aangenomen. Niet lang daarna volgde het nieuws dat ook in Eindhoven en Helmond de gemeenteraden hadden ingestemd.
“In goede banen” & AWBZ
De lokale uitwerking van de Wet werken naar Vermogen (WwnV) werd door de raad grotendeels positief ontvangen. PvdA en SP gaven aan wat moeite te hebben met het werken voor een uitkering, ipv een salaris. De PvdA stelde echter liever te zien dat mensen mee kunnen doen in de maatschappij dan van dit punt een groot probleem te maken. Enkele partijen zagen graag dat met deze plannen gewacht zou worden tot na de landelijke verkiezingen op 12 september. Alles verandert dan toch weer, was de redenatie. GroenLinks vind het een goede ontwikkeling dat in dit voorstel wordt uitgegaan van wat mensen WEL kunnen, en dat daarop wordt ingezet. Dit blijft een prima uitgangspunt, wat er verder ook uit onze politieke hoofdstad mag komen.
GroenLinks is blij dat ondanks het stopzetten van wetgevingsprocessen in Den Haag er toch gemeentelijk verder wordt gegaan op de ingezette weg van transformatie en ontschotting. Enkele maanden geleden dienden we ook mede de motie in die vroeg om een Bosch PGB (PersoonsGebonden Budget) De manier waarop dit in dit voorstel werd uitgewerkt voldeed niet aan onze verwachtingen. Juist door het terugdraaien van de PGB regeling in Den Haag (de afschaffing hiervan is teruggedraaid) hebben we nu minder haast met het ontwikkelen van een eigen PGB. Het verzoek om de huidige PGB optie te schrappen uit het voorstel werd dan ook gesteund, en de motie om met een nieuwe, betere uitwerking te komen haalde het ook. De oproep van CDA en D’66 om het Centrum Jeugd en Gezin te integreren in de wijkpleinen werd ook aangenomen, ondanks dat Wethouder Schouten vertelde dat dit al in de planning zat en toch al wel zou gaan gebeuren.
Kanaalpark & Mariaburg
Het was lastig een negatieve mening te vinden over het voorstel over de aanleg van de eerste fase van het kanaalpark. De gemeente wordt er groener en mooier door. Er was een enkel onvertogen woord over de breedte van het park en er waren wat zorgen over de financiering van de tweede fase, maar dit voorstel werd natuurlijk aangenomen.
De zorgen van de Bossche Groenen over de bebouwing in de kloostertuin (Graafsebaan 172) konden vlot van tafel. Wethouder Snijders legde uit binnen welke kaders het college kon handelen. Afzien van het bebouwen van bepaalde plaatsen zou de afspraken schenden, en zou betekenen dat het proces weer van voor af aan zou moeten worden ingezet.
Parallelweg & Industriehaven
Een aantal moties met betrekking tot de industriehaven, een gebied niet ver van waar de parallelweg zal worden aangelegd werd aan dit agendapunt toegevoegd. Een totale visie voor dit gebied zou voor meer duidelijkheid in de toekomst kunnen zorgen en daar werd door sommige partijen dan ook om gevraagd.
Dat het bestemmingsplan voor de parallelweg er nu eindelijk lag was voor bijna iedereen goed nieuws. Het aanleggen van deze weg is een grote stap richting realiseren van het koersplan, zo meldde Wethouder Hoskam. Wel wilde, en kreeg, GroenLinks een onderzoek naar een vrije busbaan op de oude “Diezenbrug”, kon de wethouder de BosscheGroenen niet beloven dat deze brug autovrij zou gaan worden maar werd wel een onderzoek toegezegd naar mogelijkheden om via openbaar vervoer de Brabanthallen (beter) te bereiken. De hele raad steunde een VVD motie om watersportvereniging Neptunus nu eindelijk eens duidelijkheid te verschaffen. Misschien de belangrijkste motie vroeg om maatregelen om de wijken op west te ontlasten van sluipverkeer.
Plantlab
Moet de overheid investeren, zelfs participeren in een bedrijf? Zelfs als dit bedrijf, zoals PlantLab, veelbelovend is op velegebieden die je als gemeenteraad erg belangrijk vind? Deze vraag vormde de kern van het debat over gemeentelijke steun aan het bedrijf PlantLab. Een groot deel van de raad ziet het wel zitten, en de toezegging dat de business case eerst tot 3 maal toe goedgekeurd moet worden trok enkele twijfelaars over de streep. Overigens steunt de gemeente(raad) hiermee haar eigen investeringsmaatschappij, de BIM, dat dan vervolgens investeert in PlantLab.
Tot slot
Tot slot werd nog besloten de speciale werkwijze van de stichting WAO/WSW niet verloren te laten gaan. De GroenLinks fractie stemde tegen dit voorstel, vooral omdat deze werkwijze nooit gedefinieerd is. De vraag is dus wat dan eigenlijk behouden moet worden.
Zo bleek dat de lange agenda toch in 1 avond te behandelen was. Opgelucht werden de drankjes na afloop genuttigd. Met het zomerreces voor de boeg viel er na een goede raadsvergadering best wat te lachen.