Een pony hoort niet op de kermis

De rondritten met pony's op de kermis in 's-Hertogenbosch zijn niet diervriendelijk. GroenLinks wil daarom strengere voorwaarden voor het gebruik van dieren op de jaarlijkse kermis.

 

Misbruik van dieren draagt niet bij aan het plezier van de kermis. Als kinderen tegenwoordig kennis willen maken met een paard of pony kan dat veel diervriendelijker bij een van de vele maneges in de omgeving dan door een ritje van drie minuten op de kermis.

 

Raadslid Antoon van Rosmalen: 'Voor een paar euro sjokken die dieren enkele tientallen meters op en neer met een kleuter op de rug. De vraag is of je dat als gemeente nog moet willen. De pony's staan onbeschut in felle zon of in de regen, urenlang in de herrie van kermisattracties om af en toe tussen geïrriteerde fietsers door te laveren.'

 

Een verbod op dieren op de kermis zou dit op kunnen lossen. Maar dat bleek al te eenvoudig gedacht. GroenLinksraadslid René Vonk ontdekte dat de gemeente dit niet mag verbieden vanwege landelijke regelgeving. Daarom kwam hij met een motie om strikte voorwaarden te stellen aan gebruik van dieren op de kermis. Om zo het dierenwelzijn voortaan ook daar te verhogen.