Terwijl op de Parade, voor het theater de opera Tosca stond te beginnen deelde de SP zeepjes uit aan raadsleden, wethouders en gasten van de raad. De discussie rond het theater zou daadwerkelijk een “soap” worden, maar dat kon de coalitiepartijen deze keer niet verweten worden. Voor de discussie over het theater begon werd eerst nog gesproken over o.a. de vaarvisie, de nieuwbouw VMBO, de visie jeugdzorg en Kloosterhotel de Soete Moeder.
Verslag Raadsvergadering 25 juni 2012
Met een volle agenda, vaste prik de laatste vergadering voor het zomerreces, was iedereen zich er van bewust dat er efficiënt vergaderd zou moeten worden om alles in één avond gedaan te krijgen. Over veel punten was in de commissies uitgebreid (genoeg) gesproken en hoefde vanavond niet veel tijd meer te worden besteed. De VVD wilde nogmaals een toezegging over onderzoek naar camerabewaking en de Bossche Groenen hadden graag gezien dat het college had gekozen voor natuur zonder rekening te houden met agrariërs in het bestemmingsplan noord- en kloosterstraat. GroenLinks gaf daarbij aan liever in overleg dan via een amendement op het voorstel tot natuurwaardenontwikkeling daar te komen.
Over enkele onderwerpen werd nog wel uitgebreider gesproken:
Vaarvisie
Over het algemeen was de raad positief over de gepresenteerde vaarvisie. Punt van discussie was nog wel het monopoly dat vergeven is aan de “kring vrienden” om te varen op de Binnedieze. Het bleek erg lastig iets kritisch over deze organisatie te zeggen ondervonden eerst D66 en later De Bossche Groenen. Wethouder Van Olden echter raakte de juiste snaar door zelf aan te geven dat bij ieder monopolie goed is regelmatig de zorgvuldigheidsnormen te toetsen. Ook ziet de raad binnen de stichting in de toekomst graag een stuk social-return (deelname van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt). GroenLinks had zorgen over de mensen die langs de Aa wonen. "Mogen hun bootjes niet meer in of aan het water liggen?" vroeg raadslid Anske Heerkens. “Amsterdamse toestanden” werd het in het voorstel genoemd. Gelukkig kon de wethouder die zorg voorlopig wegnemen.
VMBO
De GroenLinks wethouder en fractie hebben nu en in het verleden vaak aangegeven een goed nieuw VMBO erg belangrijk te vinden. Vandaag lag er een voorstel waar de raad in overgrote meerderheid zeer positief over was. GroenLinks raadslid Ufuk Kâhya was kort maar krachtig nadat hij voor zijn bijdragen aan het katheder was gaan staan:
“Dit is misschien wel het belangrijkste onderwerp waar ik ooit over zal spreken in deze raadszaal en daarom vond ik dit het waard om achter dit katheder te gaan staan. In Amerika zeggen ze: met het bouwen van een nieuwe school bouw je een nieuwe toekomst. Dat zijn we nu aan het doen.”
Hij voegde er aan toe dat de GroenLinks fractie erg trots is. Het was een kernpunt in het verkiezingsprogramma en een kernpunt in het coalitieakkoord. De bouw begin over een tijd maar het werken aan de nieuwe onderwijsvisie begint nu!
Met veel complimenten voor Wethouder Ruud Schouten (en zijn ambtenaren) ging de raad in overgrote meerderheid akkoord met dit mooie voorstel.
Visie Jeugdzorg
Opnieuw een onderwerp uit de portefeuille van “onze” Wethouder Ruud Schouten. Opnieuw waren er complimenten en werd er lof gesproken. "Zorg dicht bij de mensen, 1 gezin, 1 plan, 1 regisseur, is wat breed gedeeld wordt" sprak GroenLinks raadslid Antoon van Rosmalen. Hij benadrukte dat GroenLinks het PGB (Persoonsgebonden Budget) een belangrijk instrument vind om mensen regie over het eigen leven te laten behouden. Wel werd de visie aangenomen als "richtinggevend document”.
De SP wilde laten vastleggen dat geen enkele directeur van een stichting of organisatie waarmee in het kader van jeugdzorg zaken wordt gedaan meer mag verdienen dan een minister. Deze poging slaagde niet. GroenLinks kon sympathie opbrengen voor de motie, maar wil op kwaliteit afwegen, niet primair op salaris. Bovendien zijn er hierover al afspraken (Balkenendenorm) en is het volgens GroenLinks en andere fracties niet wenselijk om overal andere normen op toe te gaan passen.
De Soete Moeder
Ook over het voorstel om een bijdrage te leveren aan de Soete Moeder was de raad in meerderheid positief. De VVD zag het echter niet zitten: ondanks 3 onderzoeken gelooft die partij niet dat het kloosterhotel een haalbaar project is en zien ze het bovendien als een subsidie aan een commerciële instelling. "Misschien moeten we wat vertrouwen hebben in de expertise van de onderzoekers" zei wethouder Ruud Schouten daarover. Het CDA had nog wat moeite met de dekking maar PvdA gaf aan dat, wat hen betreft, WMO gelden mogen worden aangesproken zolang het om besteding in het sociaal domein gaat. En dat is hier duidelijk het geval, aldus de Partij van de Arbeid.
GroenLinks raadslid Ufuk Kâhya herinnerde de raad eraan dat de Motie Soete Moeder het laatste was dat hij schreef voor hij naar Amerika vertrok. Dat juist nu, bij zijn terugkeer, het besluit door de raad genomen werd noemde hij "een mooi kado".
Het Theater
Dat het vanavond ging om een voorstel waarin werd gevraagd om een investeringskrediet zou je haast vergeten. De oppositie, er van overtuigd dat de coalitie nog altijd moeite heef met samenwerken op dit dossier, deed de uiterste best om het proces te frustreren. Dat er goede afspraken lagen in de coalitie was al snel duidelijk. Geen van de coalitiepartijen liet ruimte ontstaan om daar maar enige twijfel over te laten bestaan. Toch werden met name VVD en CDA door Paul Kagie aangesproken op hun twijfelende houding en wensenlijstjes die ze opnieuw mee wilden geven aan wethouder Weyers.
De theaterdiscussie leeft in de stad. Dat is prachtig. Maar welke keuze je ook maakt, de tegenstanders zullen van zich laten horen, luider en duidelijker dan de voorstanders. Na een roep om een referendum legde PvdA fractievoorzitter Hermie van Ommeren het principe van vertegenwoordigende democratie nog maar eens uit: politici worden gekozen om beslissingen te nemen, ook moeilijke. GroenLinks raadslid Erik de Rooij merkte op dat de kwestie in dezen gewoon te complex is om in een eenvoudige vraag voor een referendum te vangen.
Nadat, zoals verwacht, 2 van de drie oppositie moties waren verworpen vroeg Paul van der Krabben (Bosch Belang) een korte schorsing aan. Verrast werd er gewacht op wat ging komen. Verrast werden we opnieuw toen de vergadering weer werd geopend. De leden van Bosch Belang, Stadspartij Knillis, Leefbaar ’s-Hertogenbosch & Rosmalen en de SP verlieten de raad, weigerden mee te stemmen en namen plaats op de tribune. D66 fractievoorzitter Jan Smit deed nog een vergeefse oproep toch vooral respect te hebben voor de democratie, maar het mocht niet baten. En zo werd het inderdaad nog een soap deze avond, zoals de SP al aan had zien komen!
Opmerkelijke momenten:
- In antwoord op vragen van de Bossche Groenen over weidevogels had wethouder Snijders het wel heel vaak over Tureluurs…
- Toen CDA raadslid Marianne van der Sloot stelde dat "andere steden mogen bidden om een club zoals de kring vrienden" werd er wat gelachen. CDA en bidden.... "Maakt u zich geen zorgen", reageerde ze scherp "wij bidden wel voor u!"
- De heldere formuleringen waar Bosch belang naar vroeg waren in de eigen motie ver te zoeken; willen ze de Bosschenaar echt vragen af te zien van een theater?
- Na kritiek op de coalitie door Paul van der Krabben (Bosch Belang) las Jos van Son (Rosmalens Belang) een uitspraak voor die Van de Krabben enkele maanden eerder had gedaan, vol lof en complimenten op precies hetzelfde punt….