De gemeenteraadsleden kozen 27 april de wethouders van het nieuwe college en bespraken het coalitieakkoord dat VVD, GroenLinks, PvdA, CDA en Rosmalens Belang afsloten.

Fractievoorzitter Ruud Schouten: "Het vorige program heette “ruimte voor de kracht van de stad”. Dit akkoord is een vervolg hierop. Het biedt ruimte maar daagt ook uit. Wij moeten samen zorgen dat deze uitdaging wordt aangenomen en opgepakt."

Een uitdagende overheid in een uitdagende tijd.


De titel van het coalitieakkoord is een goede omschrijving van wat de rol van het bestuur van de stad op dit moment moet zijn. Want het is een uitdagende tijd. Er liggen grote uitdagingen om de overheidsfinancien weer in evenwicht te krijgen, er liggen uitdagingen ten aanzien van de economie, er liggen uitdagingen en opdrachten om onze bijdrage aan de klimaatcrisis op te pakken en er liggen op het gebied van de sociale cohesie in onze gemeente grote uitdagingen.
Dit alles vraagt een overheid die bereid is uit de vaste patronen te komen en een overheid die uitnodigt en uitdaagt. Dit coalitie-akkoord legt voor deze vraagstukken een basis om als stadsbestuur met deze vragen aan de gang te gaan.

De bestuursstijl in dit akkoord bouwt voort op het vorige akkoord, ruimte voor de kracht van de stad. De bestuursstijl vraagt van het college en de ambtelijke organiatie én van de raad ook om meer voor minder maar wel samen waar te maken. We willen een activerende overheid die ondersteunt en faciliteert, die meer ruimte geeft aan inwoners en organisatie. Dat betekent dat organisaties niet, om het overdreven te zeggen, de ene helft van het jaar gedetailleerde plannen moet maken en de andere helft verantwoordingen moet schrijven om te voldoen aan de eisen van de gemeente.

Dit vraagt ook veel van de raad. Ook de raad moet bereid zijn deze ruimte te geven.
Een overheid die kritisch gaat bezien waar het zelf slanker kan heeft een bestuur nodig die hierin nadrukkelijk meebeweegt. Ook in onze eigen organisatie is een “ja ..-cultuur” nodig.

Voorzitter,
Het coalitie-akkoord gaat uit van de samenhang in de driehoek mens, milieu en economie. Dus niet de verschillende vragen als apart thema aanpakken, maar juist de samenhang zoeken. Een sterke duurzame economie is goed voor mensen. In die zin is deze uitdagende tijd extra kansrijk. Want ondanks dat er minder middelen beschikbaar zullen zijn willen we bewust en gericht investeren in de duurzame samenleving. Dat is natuurlijk voor GroenLinks van wezenlijk belang.

Duurzaamheid, klimaat- en energiebeleid, talentontwikkeling, sociale cohesie, groen investeren, werken voor verbindingen tussen mensen, tolerantie en veiligheid zijn voor ons zeer belangrijke thema’s. En die thema’s benaderen met een positieve mens- en maatschappijvisie. Kansen zien en zoeken waar gedacht wordt in bedreigingen.

Dit coalitieakkoord biedt op al deze gebieden ruimte en mogelijkheden.
 De economische groei willen we uiteraard duurzaam bereiken. Daar ligt nu net al de kracht van onze gemeente. Daarbij is het van groot belang dat wij de krachten in de gemeente gericht inzetten. En inwoners en bedrijven willen dit!


 Veiligheid krijgt in het akkoord een extra impuls. Om te kunnen en willen participeren moet je je veilig voelen – in huis, op straat, in de stad. Door een sterkere verbinding tussen wijken en veiligheid aan te brengen is hier resultaat in te boeken.


 De diversiteit aan mensen en groepen in de stad is een rijkdom en een opgave en vraagt bijzondere aandacht. Dit gaan wij doen vanuit een open en tolerante houding die wij ook van mensen in de stad verwachten.
 Meer voor minder betekent dat we de kwaliteit van de WMO vast willen houden maar ook blijven kijken wat collectief kan zodat er minder behoefte is aan individuele verstrekkingen.


 De Koersnota Verkeer is in de gemeenteraad vastgesteld en is uitgangspunt in het beleid. Het verder autoluw maken van de binnenstad, het stimuleren van openbaar vervoer en fietsverkeer en het parkeerbeleid staan in de koersnota beschreven. Kortparkeren aan de rand van de binnenstad en langparkeren op de transferia. Dit beleid staat en wordt uitgevoerd. Onderzoek naar nieuwe vervoermogelijkheden zoals lightrail of tram gaan we uitvoeren.


 Groen gaat hand in hand met openbare ruimte en duurzaamheid. Werken aan de klimaatneutrale stad, het Bosch energieconvenant, uitvoering van de groene delta, meer aandacht voor groen in de wijken, groene schoolpleinen. Ook op dit gebied willen we de kracht bij organisaties en inwoners in de stad actief inzetten en ondersteunen we deze kracht op allerlei gebied.


 In het financieel beleid en met name in de keuze voor de bezuinigingen is met het zojuist genoemde in de richting rekening gehouden.


o Investeringen gaan we duurzaam en rendabel doen,
o de efficiëntie van de ambtelijke organisatie kan beter. Niet door blind te schrappen in de organisatie maar door nadrukkelijk naar de eigen taakopvatting te gaan kijken
o en dat geldt ook voor de taken van de gemeente. Dat is de derde poot van de financiële slag die we in 4 jaar moeten maken.

Dit coalitieakkoord biedt niet de allesoverheersende eindoplossing. Het geeft een duidelijke richting. Het beleid in dit akkoord is niet in beton verankerd. En dat is goed.

Het coalitie-akkoord stelt namelijk ook een vraag. Doe mee! En niet alleen buiten dit huis. Ook hierbinnen. Deze uitdagende tijd vraagt namelijk nadrukkelijk om samenwerking. Samenwerking en bereidheid zaken gezamenlijk aan te pakken. Wachten tot een ander het regelt, is ouderwets. Ook in de politiek.

Natuurlijk kan en zal er over de richting, zoals die beschreven staat, van mening worden verschild. Maar dat we een taak hebben is helder. Op financieel gebied is een hele lijst aan maatregelen genoemd die we kunnen gaan inzetten. Het is aan het college én aan de raad om hier verder vorm aan te geven.

Voorzitter,
Daarmee daagt dit program iedereen uit. En dat biedt kansen. Het vorige program heette “ruimte voor de kracht van de stad”. Dit akkoord is een vervolg hierop. Het biedt ruimte maar daagt ook uit. Wij moeten samen zorgen dat deze uitdaging wordt aangenomen en opgepakt.