De concessie voor het varen op de Binnendieze en de exploitatie van het Bolwerk St. Jan. Dit onderwerp leverde het meeste discussie op in de raadsvergadering van 12 mei 2015. Via het Brabants Dagblad van die dag begreep de raad dat de gemeente met de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch onderhandelde over de vaarconcessie op de Binnendieze. Het is aan het college om zelke contracten af te sluiten. In de vorige raadsperiode lieten verschillende partijen echter weten daar van te voren graag toch wat over  te willen zeggen. De GroenLinks fractie kwam deze vergadering met een drietal moties: ‘Electrisch goederenvervoer in de binnenstad’, ‘Informatiesysteem fietsenstallingen’ en ‘Bad, bed en brood’.

Verslag van de raadsvergadering van 12 mei 2015

De vergadering begon met vragen van de PvdA over de vaarconcessie voor de binnendieze. Onbevredigende antwoorden zorgden voor een extra agendapunt: een motie ‘vreemd aan de orde van de dag’.

Beter benutten vervolg

Beter benutten is de naam van het raadsvoorstel dat gaat over het verbeteren van de stedelijke bereikbaarheid. Het voorstel van vanavond is een vervolg op het al aangenomen stuk. De GroenLinks fractie greep de gelegenheid aan om een motie in te dienen. Graag zouden we zien dat er stappen worden gezet om in 2020 de volledige bevoorrading van de binnenstad elektrisch te laten gebeuren. In samenwerking met de winkeliers biedt dit kansen om tot een gezondere rustigere, en dus gezelligere binnenstad. De motie haalde het niet, mede doordat wethouder van Son vertelde dat er nog een voorstel aankomt waarin de totale duurzame bevoorrading van de binnenstad aan de orde zal komen.

Gastvrij bereikbaar

Naast enige discussie over het gebruik van terminologie, Transferium West wordt in dit voorstel Transferium Willemspoort genoemd, waren er vooral positieve geluiden over het voorstel om de informatievoorziening rondom beschikbaarheid van parkeerplaatsen te verbeteren. GroenLinks voegde via een motie een optie toe: informatie over de beschikbaarheid van plaatsen in fietsenstallingen. Hier was ook het college enthousiast over. De motie werd aangenomen. Via een onderzoek zal moeten blijken wat de mogelijkheden zijn.

Bad, bed en brood

Na de resultaten van de Haagse onderhandelingen was door wethouder Logister al in de media aangegeven dan de gemeente voorlopig niet zal stoppen met de (nood) opvang. Toch vond GroenLinks het nodig om, samen met de PvdA een motie in te dienen. In deze motie werd niet alleen opgeroepen de opvang open te houden, ook werd gevraagd deze uit te breiden als blijkt dat er meer verzoeken komen. Bovendien is de opvang nu (officieel) alleen toegankelijk voor mensen in een procedure, en de motie stelt ook duidelijk dat deze voor iedereen die het nodig heeft beschikbaar zou moten zijn.

Tenslotte wordt het college opgeroepen om in de onderhandelingen over de toevoeging op het bestuursakkoord (afspraken tussen rijk en gemeenten) erop aan te dringen gemeenten de kans te geven om te voldoen aan de zorgplicht. Dat betekent dat gemeenten zelf mogen voorzien in (nood)opvang voor ongedocumenteerden.

Varen op de binnendieze

Door een artikel in het Brabants Dagblad was flink wat consternatie ontstaan. In de raad zijn duidelijke uitspraken gedaan over het monopolie dat de Kring vrienden heeft op het varen in en rond de stad. Bij de oppositiepartijen leefde grote zorgen of het college met het verlenen van de vaarconcessie wel binnen de door de raad gestelde kaders zou blijven.

Helaas werd de discussie een technische. De coalitie gaf aan te geloven dat het college binnen de kaders zou blijven en dat de raad achteraf kan controleren. Een normale manier van werken zo werd aangegeven. Het verzoek van de oppositiepartijen om al voor een definitief contract inzicht te krijgen ging daarmee lijken op wantrouwen richting het college. Gevolg is wel dat bij het controlemoment op deze manier het contract al gesloten is. Binnen of buiten de kaders, er is geen weg meer terug.

De motie van de PvdA gesteund door de oppositie haalde het dus niet.

En verder:

  • De raad wil meer activiteiten in de binnenstad op bevrijdingsdag. Het college gaat kijken naar de mogelijkheden.
  • Het geld dat is gereserveerd voor een kunstgrasveld in 2015 zal in 2016 ook daadwerkelijk daaraan besteed worden. Het college was dat al van plan, maar via een motie is dit nog eens als wens van de raad vastgelegd.

Opvallende momenten:

  • Een motie die volgens Wethouder Van Son overbodig is wordt door hem ontraden. Verbaasd reageert voorzitter Rombouts: “Oh vanmorgen zei u nog dat u geen bezwaar had tegen de motie”. Uiteraard komt er vanuit de raad de vraag wat er in de tussentijds is gebeurd. Het antwoord van de voorzitter is helder: “Het is middag geworden en daarna avond”.
  • Een latere motie wordt ook wethouder Van Son als overbodig betiteld. “Deze wordt ook ontraden dus” roept GroenLinks fractievoorzitter Ufuk Kâhya. VVD’er Ralph Geers reageert: “dat ligt er maar net aan of we hem dat ’s morgens of ’s avonds vragen”.
  • Soms duurt het even voor de voorzitter heeft ontdekt wie het woord vraagt. Met een “JA HIER!” laat raadslid Bilal Kaya (D66) weten dat het hem wat te lang duurt.
  • Paul van der Krabben (Bosch Belang) geeft openheid in zijn eigen functioneren in een reactie op GroenLinks fractievoorzitter Ufuk Kâhya: “Jullie hebben niet goed geluisterd, of niet goed willen luisteren, dat heb ik ook wel eens”.