Ieder jaar in november wordt in de Bossche gemeenteraad de begroting voor het komende jaar besproken. Dit keer was er iets bijzonders aan de hand. Er was, eerst door het Catshuisberaad en later door het vallen van het kabinet, geen voorjaarsnota geweest. In de voorjaarsnota wordt gekeken naar de staat van de lopende begroting, en geven de fractievoorzitter in de algemene beschouwingen hun kijk op actuele zaken in de gemeente. Dat laatste konden ze nu alsnog doen bij de behandeling van de begroting.

Verslag raadsvergadering  13 november 2012

Omdat dit soort vergaderingen nogal eens lang wil duren werd er om 14.00u al begonnen. Iedere fractievoorzitter had een uitgebreid verhaal voorbereid. Ralph Geers trapte af namens de VVD. Na nog geen halve minuut was daar de eerste interruptie. Het bleek een voorbode voor de verdere avond. Met name de coalitiepartijen werd veel gevraagd. De volledige bijdrage van GroenLinks fractievoorzitter Peter van Doremalen is natuurlijk ook op onze site te vinden!

De begroting

Positief was het grootste deel van de raad over het financiële beleid van de gemeente. Er zijn flinke reserves, en de tijdige bezuinigingen hebben geleid tot een gezonde situatie op dit moment. Enkele oppositiepartijen hadden we nadrukkelijk moeite met de term “solide”. Ze benadrukten dat de afgesproken reserve van 15% zoals genoemd in het coalitieakkoord er niet is. Met name bij het grondbedrijf ligt daar volgens hen een probleem. Ook was nagenoeg iedereen tevreden met de manier waarop in onze gemeente de zwaksten worden ontzien. Ellen Pauel van de SP was de enige die hierover negatief was en uitte dat er juist meer zou moeten gebeuren. Na herhaaldelijk aandringen bleven concrete voorstellen daarover echter uit.

Het FIA

De totale begroting van de gemeente ’s-Hertogenbosch bedraagt ongeveer 550 miljoen Euro, toch leken de 15 miljoen euro uit het FIA (Fonds Integrale Afweging) veruit het meest interessant. Het fonds was ooit in het leven geroepen om bij te kunnen springen voor diegenen die het meest getroffen werden door (stapeling van) landelijke en provinciale bezuinigingen. Omdat bleek dat dit al in de normale begroting gedekt was had het college ook geld uit dit fonds uitgetrokken voor andere zaken. Met name de vraag of dit gerechtvaardigd was bleek erg interessant en was opvallend vaak onderwerp van discussie.

Het college was met een voorstel gekomen over de inzet van FIA geld. Zo stelden ze voor hieruit de gymzaal die in de binnenstad komt te financieren, maar ook bv. geld uit te geven aan de supportersclub van FC Den Bosch, Theater festival Boulevard, onderhoudswerkzaamheden aan het inloopschip en aan nog vele andere zaken.
Waar de coalitie het elkaar de laatste maanden nogal eens moeilijk maakten hadden ze dit keer kennelijk besloten dat dat maar eens afgelopen moest zijn. Gezamenlijk kwamen ze met een amendement (wijzigingsvoorstel) op de collegeplannen. De wijziging vroeg op een aantal punten om concrete voorstellen die dan op zich gewogen kunnen worden, maar waar de samenwerkende partijen met een positieve insteek naar zullen kijken. Op welke punten precies bleef even onduidelijk maar na de pauze kon dit precies worden aangegeven. Het andere deel van het amendement vroeg om opheffing van het FIA.

Ook de wethouder voelde wel wat voor opheffing van dit fonds. Al was het alleen al om de discussie over de techniek te voorkomen en een volgende keer weer gewoon over de begroting te kunnen spreken.

De rest van het geld

Omdat het geld in deze vergadering verdeeld werd waren er ook verschillende moties. In moties wordt het college opgeroepen om beleid te gaan maken. GroenLinks diende 3 moties in die werden aangenomen, maar ook andere partijen kwamen met initiatieven waarvoor steun in de raad te vinden was. Zo werden o.a. moties over het Vicky Brown huis, zonnepanelen op daken van sportclubs, het CCC en een raadsbrede motie over Kamp Vught aangenomen.

Interpellatie nachtnet

Naast de begroting werd er door D66 ook nog aandacht gevraagd voor het NS nachtnet tussen de Brabantse steden. Vorige maand nog werd er door de raad een motie aangenomen om dit nachtnet, ook na 2.00u, te behouden. Dat dit de wens van de raad is was geen verassing. Het was dan ook vreemd dat de Wethouder al akkoord bleek te zijn gegaan met het handhaven van het nachtnet tot 2.00u en daar bovendien in de vorige raadsvergadering geen melding van had gemaakt.

Een groot deel van de raad was hier inderdaad niet erg blij mee, en in de beantwoording kon Wethouder Hoskam niet volledig overtuigen. Met de toezegging dat in de volgende commissie vergadering het hele dossier op tafel komt hield D66 een motie van treurnis of afkeuring uiteindelijk toch op zak.

Conclusie:

De meerderheid van de Bossche partijen is blij dat er in onze gemeente rekening gehouden wordt met de zwaksten. Dat het college in haar plannen nog steeds nauwelijks bezuinigt waar het deze groep mensen aangaat wordt gewaardeerd. Met de reserves zit het goed, al wordt niet helemaal voldaan aan de doelen van het  coalitieakkoord. De coalitiepartijen hebben elkaar weer eens weten te vinden en zijn bereid een compromis te verdedigen. Ze komen er wel…

Leuke momenten:

-    Paul v.d. Krabben die verklaarde namens drie partijen te spreken en meteen aankondigde dat Paul Kagie dit later ook nog eens zou doen.
-    Ellen Pauel die het (in haar ogen) tekort aan armoede beleid verklaarde met een gebrek aan “sexyness”.
-    Peter van Doremalen die uitlegde dat zijn oude Eend beter startte dan de nieuwe regering
-    Ben Wagemaker die richting een luide Paul Kagie opmerkt dat als hij harder gaat praten hij niet meer gelijk krijgt.