Op zondag 1 maart maakt GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren om 13.00 uur op het Burgemeester Loeffplein in Den Bosch symbolisch een einde aan de Brabantse verslaving aan kolen, olie en gas.

GroenLinks Noord-Brabant  wil dat er meer ruimte komt voor het plaatsen van nieuwe windmolens in de provincie. Initiatieven van bewoners die samen een windmolen willen oprichten moeten daarvoor de mogelijkheid krijgen. Het huidige provinciebestuur van VVD, CDA en SP ligt dwars. Zondagmiddag maakt GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren symbolisch een einde aan de Brabantse verslaving aan kolen, olie en gas. Op het Burgemeester Loeffplein in Den Bosch trekt Liesbeth van Tongeren een muur van oliedrums omver om de schone energie van windmolens te onthullen.

Noord-Brabant is schaliegasvrij verklaard. Maar nu is het ook hoog tijd om in te zetten op slimme, duurzame energiewinning. In Het Groene Woud bijvoorbeeld willen coöperaties participeren in windenergie. Helaas ligt het provinciebestuur dwars. Buiten de zware industriegebieden biedt de provincie nauwelijks mogelijkheden om windmolens  te plaatsen. GroenLinks wil de mogelijkheden verruimen en windmolens zoveel mogelijk eigendom laten worden van burgers en bedrijven in de regio.

GroenLinks kiest voor een Nederland dat draait op schone energie en onafhankelijk is van het gas van Putin of de olie uit Irak. Windmolens zijn daarbij essentieel. Provinciebesturen bepalen voor een groot deel of en waar er windmolens mogen komen. De aanstaande provinciale Statenverkiezingen zijn dan ook van groot belang voor de toekomst van schone energie in Nederland.