GroenLinks Den Bosch wil meer aandacht voor natuur en milieu in de wijken. We horen graag van wijkbewoners zelf waar kansen liggen en wat knelpunten zijn. In december en januari hielden we daarom een enquête bij verschillende winkelcentra in Den Bosch en Rosmalen. Het winkelend publiek kreeg vragen over het groen en milieu in de eigen wijk.

De enquête bij winkelcentra bleek een goed middel om een eerste indruk te krijgen van wat er leeft onder wijkbewoners. Bovendien leverde het veel aandachtspunten en praktische tips op. Hier herhalen we de belangrijkste conclusies en doen we een aantal aanbevelingen. Die aanbevelingen gaan soms verder dan wat strikt uit de enquêteresultaten komt, maar sluiten daar wel bij aan.

Groen in de wijken
Inwoners zijn over het algemeen tevreden over de hoeveelheid groen in de wijken. Wel staan ze open voor meer groen en vragen ze nadrukkelijk aandacht voor behoud en onderhoud van het bestaande groen. Wijkbewoners hechten daarbij veel belang aan groen als speelruimte voor kinderen.
Daar waar mogelijkheden voor meer groen in de vorm van veldjes, parken en bomen beperkt zijn (zoals in de binnenstad), kan meer groen op gevels en daken een uitkomst bieden.

Energiebesparing
Het overgrote deel van de Bosschenaren doet in meer of minder mate aan energiebesparing. Spaarlampen zijn daarbij de meest genoemde maatregel. Gemeentelijke regelingen om energiebesparing en het energiezuiniger maken van woningen te stimuleren, zijn echter onvoldoende bekend.
Daar waar bewoners wel op de hoogte zijn van de gemeentelijke inzet voor energiebesparing is dit voor een belangrijk deel te danken aan ‘Watt een besparing’. Wat dat betreft is dit programma een succes, dat in enige vorm voortzetting en uitbreiding verdient.
Dat het programma zich uitsluitend richt op ‘huishoudelijke’ maatregelen, zoals energiezuinige lampen en apparaten, ervaren we wel als een beperking. Een geïntegreerd programma dat ook ‘bouwkundige’ maatregelen meeneemt, zoals woningisolatie en dubbel glas, kan meer effect en meer diepgang hebben. Daarbij is samenwerking met woningcorporaties noodzakelijk.

Duurzame energie
Een opvallende conclusie is het grote draagvlak onder de Bossche bevolking voor meer duurzame energie. Binnen de wijken zijn zonnepanelen op daken daarvoor een populair middel. Windmolens ziet men liever buiten woonwijken.
De gemeente kan duurzame energie stimuleren met subsidie en door zelf het goede voorbeeld te geven bij openbare gebouwen.

Schone en veilige wijken
Veel wijkbewoners klagen over zwerfvuil, hondenpoep, vandalisme en overlastgevende en rommel makende jongeren. Er blijkt een sterke basisbehoefte aan schone en veilige wijken. Het lijkt slim om natuur en milieu daaraan te koppelen bij politieke initiatieven.
Bewoners zien hier niet alleen een belangrijke taak voor de gemeente, maar erkennen ook een eigen verantwoordelijkheid voor het schoon en veilig houden van de buurt. Dat biedt kansen voor een gezamenlijke aanpak.

Download hier het volledige rapport.