Vrijdag 15 juni reikte Paul Smeulders , GroenLinksfractievoorzitter in de Brabantse Provinciale Staten, een GroenLintje uit aan twee dames van de Graafse Hof. "In de Graafse Hof komt alles samen: lokale voedselproductie, natuurbeleving, betrekken van kinderen en jongeren en een buurtontmoetingsplek."De jury vond dat de Sophie Karremans en Janneke Karremans het Lintje dit jaar verdiende, maar had lovende woorden voor de andere genomineerden: Ton Joore, Ben van Bennekom Cor de Rooij, Theo Ritmeijer en Peter Twisk
De genomineerden op een rijtje met commentaar van de jury: Ruud Schouten, wethouder van o.a. milieu en de groene ruimte; D onald van den Akker, Oprit Duurzaamheid - voor duurzaam strategisch beleidsadvies en Sofie Faes, l id van de Bossche Milieugroep, platform biodiversiteit en docent biologie:
1. Ton Joore zet zich al een leven lang in voor natuur & milieu in zijn omgeving. Eerst vooral met practisch natuurbeheer. Nu leidt hij kinderen uit Boschveld, Den Bosch West, op tot IVN-ambassadeurs. Daarnaast is hij gids van Staatsbosch beheer in o.a. de Moerputten. IVN betrekt mensen bij natuur, milieu en landschap. Voor IVN gaat het om kennis, passie en doen: hoofd, hart en handen. (www.ivn.nl)
De toekomstige generatie betrekken bij duurzaamheid en natuur is van ongekend belang. Met het project “Woordvoerders van de natuur” slaagt Ton Joore hier goed in door kinderen op te leiden tot gidsen zodat ze zelf ouders en kennissen de Bossche Broek laten ontdekken. Onmisbaar in onze groene stad!
2. Sophie Gruijters en Janneke Karremans van de Graafse Hof in Den Bosch Oost, een buurttuin voor iedereen die de buurt woont van het van Roosmalenplein in den Bosch, op een stukje grond van woningbouwcorporatie Zayaz. Janneke en Sophie organiseren een keer per maand een workshop voor volwassenen., elke woensdagmiddag is de tuingeopend voor de wijk en is er de kindertuinclub. Door de productie van groente en fruit wil de Graafse Hof een bijdrage leveren aan een gezonde leefstijl en de bewustwording van de herkomst van ons voedsel. (www.graafsehof.wordpress.com)
Bij een bezoek aan de tuin werd een jurylid rondgeleid door een jongen van een jaar of 8 die enthousiast kon vertellen over alles wat in de tuin groeide en bloeide. Meer hoef je daar niet over te vertellen. Daarnaast zijn Sophie en Janneke actief in transfarmers die de “stadse steenwoestijn transformeren naar een eetbare en sociale leefomgeving. Ze hebben geholpen bij het realiseren van de groentenkist zodat Bossche burgers makkelijk zelf groente kunnen kweken.
In de Graafse Hof komt alles samen: lokale voedselproductie, natuurbeleving, betrekken van kinderen en jongeren en een buurtontmoetingsplek.
3. Ben van Bennekom en Cor de Rooij van 't Heempark in Den Bosch Zuid. Ben van Bennekom nomineerde Cor van Rooij en vervolgens werd hij kort daarop zelf genomineerd. Allebei voor hun werk in Heempark ’s-Hertogenbosch. We hebben er daarom maar een nominatie van gemaakt. Het Heempark bestaat al sinds 1959. Het wil een overzicht geven van enkele voor de Meierij karakteristieke plantengemeenschappenen plantensoorten en hun historische waarde in een zo natuurlijk mogelijke omgeving. Bezoekers kunnen er van de natuur genieten en kennis maken met de planten. (www.heempark-s-hertogenbosch.nl) Niet alleen de natuur in het Heempark in bijzonder, de mensen die het aansturen en onderhouden zijn minstens even mooi. In het Heempark zijn structureel 20 a 30 vrijwilligers actief betrokken bij het beheer en de promotie zodat het park in stand blijft en steeds diverser wordt. Dit is natuurlijk niet mogelijk zonder drijvende krachten als Ben en Cor.
4.
5. Brabants ondernemer van het jaar 2010 Theo Ritmeijer, die een machine heeft ontworpen om zuikenhuisapparatuur schoon te maken met zeer grote besparingen op water en energie, had helaas pech met de financiering van zijn onderneming, maar maakt nu een doorstart met het bedrijf Medisound Int. Het reinigingsproces ,gebasseerd op ultrasoontechniek, wordt afgerond met thermische desinfectie. Groene economie bij uitstek. (www.medisound.nl).
Duurzaamheid is vooral een kwestie van gewoon doen. Theo is daar een prachtig voorbeeld van. Met een innovatief idee is er direct milieuwinst en ook een aantrekkelijk product voor bedrijven. En wat misschien nog wel het belangrijkste is: Theo laat zien dat het KAN! Goed voorbeeld doet goed volgen.
6. Peter Twisk, natuurillustrator en vleermuisdeskundige, met veel passie actief binnen de Vleermuiswerkgroep Nederland om het biotoop van de vleermuis, maar ook andere dieren in de bebouwde omgeving te verbeteren,. (www.petertwisk.net)
De jury bewonderd de manier waarop Peter zijn passie voor natuur op een effectieve manier inzet om deze te behouden en versterken. Met zijn kennis van natuur draagt hij bij aan beleid zodat belangrijke soorten in deze stad niet verdwijnen maar juist een goede basis krijgen. Zijn enthousiasme werkt bovendien erg aanstekelijk.