Ufuk Kâhya: "GroenLinks was al niet erg kapot van het bestuursakkoord van deze coalitie en de voorjaarsnota waar zij mee kwam, maar deze begroting  maakt het er allemaal niet beter op. Want voorzitter, dit college neemt ongehoorde risico’s, past op de winkel en investeert in stenen".

Deze week behandelde de gemeenteraad de begroting voor 2016. GroenLinks stemde in met de (beleidsarme) begroting, maar stemde tegen het raadsvoorstel Ombuigingen en nieuw beleid 2016. Fractievoorzitter Ufuk Kâhya: "Met deze bezuinigingen op zorg en cultuur neemt het college ongehoorde risico's. Wat blijft er in Den Bosch straks over van talentontwikkeling? GroenLinks wil een veel ambitieuzer beleid wat betreft duurzaamheid, experimenten binnen de participatiewet en burgers de mogelijkheid geven echt mee te doen. Overbodige  investeringen in erfgoed wijzen we af."

De tien wijzigingsvoorstellen van GroenLinks om schade te beperken, de stad groener te maken en onze inwoners echt serieus te nemen haalden het helaas niet.

De bijdrage van Ufuk Kâhya bij de begrotingsbehandeling 10 november 2015

Voorzitter,

GroenLinks was al niet erg kapot van het bestuursakkoord van deze coalitie en de voorjaarsnota waar zij mee kwam, maar deze begroting  maakt het er allemaal niet beter op. Want voorzitter, dit college neemt ongehoorde risico’s, past op de winkel en investeert in stenen.

De risico's: forse bezuinigingen op zorg en cultuur

Dit college neemt risico's. Laat ik daarvan twee voorbeelden geven, op het gebied van zorg en talentontwikkeling.

- Zorg

bij zorg wordt ruim 8 ton bezuinigd op wijkwerkers, terwijl het college nog niet weet hoeveel wijkwerkers er straks nodig zijn én waarvoor. Lees je de begroting en het raadsvoorstel Ombuigingen en nieuw beleid dan zijn welzijnswerkers alleen nodig als bewoners problemen hebben. Maar volgens mijn fractie heb je welzijnswerk ook nodig als er (nog) geen problemen zijn. Want hoe gaan we straks alle Bosschenaren stimuleren en faciliteren om mee te doen?

Budgetten worden strakst ontschot. Alles gaat op een hoop. Maar hoe draag je zorg dat ook iedereen mee kan doen? Hoe voorkom je dat het steeds dezelfde kleine groep bewoners zijn die gebruik maakt van de mogelijkheden en een groot aantal burgers daar de weg niet toe vindt of zijn plekje niet kan krijgen? Ligt hier geen taak voor de wijkwerker?

De wijkwerker is er niet alleen om problemen om te lossen, maar juist ook om mensen meer mogelijkheden te geven en de toegankelijkheid en laagdrempeligheid van allerlei voorzieningen te waarborgen.

- Cultuur:

Al een jaar vragen we om een fundamentele discussie over cultuur. Wat we willen met cultuur in deze stad? Die discussie is tot nu toe uitgebleven. Nu wordt de gemeenteraad  plotseling geconfronteerd met bezuinigingen, die niet goed zijn voorbereidt met het veld, waar noch onderzoek noch een goed verhaal achter zit. Dit college probeert allerlei veranderingen te forceren door het inzetten van een financiële klem. Maar die financiële klem van de wethouder kan gemakkelijk een dodelijke wurggreep worden voor de instellingen.

GroenLinks wil een laagdrempelig en toekomstbestendig bibliotheek. Het is volstrekt onduidelijk of dat überhaupt wel kan in de pand van het Muzerije, zoals het college nu voorstelt. GroenLinks wil cultuureducatie en talentontwikkeling voor alle Bosschenaren. En daarom willen we voor we gaan bezuinigen eerst een inhoudelijke verhaal over een nieuwe organisatie of een cluster cultuureducatie. Muzerije, Bibliotheek en Bureau Babel hebben bereidheid tot samenwerken uitgesproken. Dat proces moet nu goed gefaciliteerd worden en niet al van te voren beperkt door forse bezuinigingen.   We dienen daarom samen met de PvdA hiervoor een amendement in.

Volgende maand spreekt de raad over de nieuwe financieringssystematiek in de culturele sector. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat een culturele instelling als het Grafisch Atelier omvalt voordat die in de nieuwe Bossche basisinfrastructuur kan terecht komen. We dienen daarom het amendement 'Behoud Grafische Atelier' in.

GroenLinks wil meer dan op de winkel passen

Voorzitter,

Op het gebied van economie toont het college zich ambitieus, maar op allerlei andere terreinen doet het college niet meer dan op de winkel passen. 

GroenLinks wil meer met duurzaamheid

Over duurzaamheid staan veel mooie woorden in de begroting, maar je vindt er niets over terug in de cijfers. Neem bijvoorbeeld de autoluwe binnenstad of de fiets

- Mobiliteit

Wat de autoluwe binnenstad betreft doet het college stappen terug. Diet autoluwe binnenstad wordt afgeschreven om het moment dat de piramides verdwijnen. U gelooft toch niet echt dat u met 2 fte 24u per dag, 7 dagen in de week,  de auto’s kunt weren die niets in de binnenstad te zoeken hebben? Het zijn steden als Milaan, Helsinki, Kopenhagen, die de leefbaarheid en de gezondheid in hun binnensteden willen vergroten door hun binnensteden autoluwer te maken, onze gemeente doet stappen terug. Dat wil GroenLinks natuurlijk niet. Daarom ons amendement 'Autoluwe binnenstad'.

Niet de plannen voor de fiets moeten getemporiseerd worden, maar die voor de auto. Voor de fiets kunnen er wat  GroenLinks betreft juist verdergaande plannen worden ontwikkeld. Zie bijvoorbeeld Utrecht waarbij ze experimenteren met de groene golf voor de fiets. Ook hiervoor hebben we een amendement geschreven: amendement 'Fietsstad'.

- Klimaatneutrale stad

Volgende maand komen we hier in deze raad te spreken over een notitie waarin wordt voorgesteld om in 2050 in Den Bosch 40.000 nul-op-de-meter-woningen te hebben. Als je dat wilt, dan is de ambitie om met 15 woningen in 2016 te beginnen wel erg weinig. Laten we inzetten op 100 woningen, echt ervaring opdoen en goed van start gaan. Dit is slechts een voorbeeld. We moeten gedrevener zijn als we onze klimaatambities ook daadwerkelijk willen realiseren. Vandaar ons amendement  ‘Meer prioriteit voor een klimaatneutrale stad’.

GroenLinks wil meer experimenten binnen de participatiewet

Voorzitter, ik kom weer terug op de experimenten binnen de participatiewet. Met het voorgestelde 'aanvalsplan werk' van de gemeente krijgen we niet iedereen aan het werk, constateert de gemeente ook zelf. Het is onverteerbaar dat een grote groep mensenin onze stad langs te kant moet staan en geen mogelijkheden krijgt. Met experimenten in de participatiewet kunnen we naar die mogelijkheden zoeken. Het argument dat aanmelden voor die experimenten bij het ministerie niet meer kan, is weggevallen nu de motie van GroenLinkskamerlid Linda Voortman onlangs is aangenomen in de Tweede Kamer. Meer gemeenten kunnen gaan experimenteren. Waarom hoort Den Bosch daar niet bij?

- We willen meer met nieuwe vormen van bewonersparticipatie

Er is een klimaat G1000 gehouden in Utrecht waar honderden mensen aan hebben deelgenomen, wat veel ideeën en betrokkenheid van bewoners opleverden. In Helmond zijn bewoners direct betrokken bij het zoeken naar bezuinigingen.



In Den Bosch gebeurt er niets met deze nieuwe vormen van burgerparticipatie. Het enige wat wij kennen, zijn de stadsessays waarover de discussie keer op keer wordt uitgesteld en waarop nu naar aanleiding van onze vragen (gesteld samen met D66) weten dat we ons binnenkort mogen laten verrassen door jonge ondernemende Bosschenaren.

GroenLinks is veel ambitieuzer op het gebied van bewonersparticipatie. Een eerste goede stap zou zijn dat de begroting veel toegankelijker wordt voor onze bewoners. Daarvoor hebben we tijdens de voorjaarsnota ook een motie voor ingediend. Wil het College hier nou eens echt werk van maken?!

Bewoners beschouw je als volwaardige partners, niet als goedkope uitvoerders. Dat gebeurt nu wel door dit college. Neem nu eens hoe de bezuiniging op de dierenparkjes wordt ingestoken. Het onderhoud daarvan  wordt over de schutting bij bewonerscollectieven gekieperd, en als dat niet goed uitpakt, dan sluiten we ze. Dat blijkt nu uit de factsheet bij de voorgestelde bezuinigingen. Dit willen we voorkomen, vandaar ons  amendement ‘Dierenparkjes’.

Dat blijkt trouwens ook uit de bezuiniging op de  ambtelijke ondersteuning voor stadslandbouw. Als je echt belangrijk vindt dat bewoners meedoen, dan zorg je ook dat ze door de gemeente gefaciliteerd kunnen worden. Er komen steeds meer initiatieven bij, maar de begeleiding bezuinigen we weg, terwijl we als gemeente juist willen dat er meer opgepakt wordt. We komen met een  amendement ‘Doorgaan met stadslandbouw en biodiversiteit’.

GroenLinks maakt andere politieke keuzes

GroenLinks is een groot voorstander van subsidies als die hun doel dienen. Daarom blijft GroenLinks ook kritisch op subsidies.

Bij het jeugdsportsubsidie is doelmatigheid niet het geval, die wordt door de sportclubs niet gebruikt om jeugdsport te stimuleren. Dat blijkt niet alleen uit het rapport van de rekenkamercommissie, maar ook als je een rondje langs de velden doet. Jongeren moeten we stimuleren om te sporten, maar wel op een doelmatige manier. Daarom ruilen we die jeugdsportsubsidie graag in tegen de voorgestelde tariefsverhogingen voor sportclubs, zie het amendement 'Sportombuigingen'.

Sport voor ouderen is een voorbeeld van een subsidie dat wel werkt. Instellingen zoals Vivent zouden we juist moeten uitdagen om nog meer ouderen uit wijken erbij te betrekken, in plaats van de bijdrage daaraan nu weg te bezuinigen: amendement ‘Sport voor iedereen’.

Verhuizing van het Stadsarchief naar het Groot Tuighuis vinden we gezien de bezuinigingen nu niet nodig. Dat onderdeel nieuw beleid hoeft wat ons betreft niet door te gaan.

De Pieckepoort tenslotte, voorzitter, is destijds door de Bosschenaren afgebroken omdat ze er niets meer aan hadden. De fundamenten daarvan mogen best  onder de grond blijven liggen en geen geld uitgeven aan het blootleggen daarvan. Laat ik dan nu maar een hand uitsteken naar de coalitie om hen te helpen om een ambitie uit hun Bestuursakkoord te realiseren. Daarom dien ik een amendement in, geheel naar het idee dat is geopperd in commissie Maatschappelijke Ontwikkelingen door collega van Valkenburg. Een amendement  zodat het geld bestemd voor de Pieckepoort gebruikt wordt voor iets waar de Bosschenaren wel iets aan hebben: een 'Zwembad in West'.