Eindelijk krijgt de gemeenteraad de kans zich uit te spreken over de opwaardering van de N279. De N279 is de weg langs het kanaal naar Veghel. GroenLinks vreest dat de verbreding van de weg tot 100km 4-baans weg een stap is richting het creëren van een snelweg parallel aan de A2 van Den Bosch via Helmond naar het Roergebied. GroenLinks is fel tegen de aanleg van een nieuwe snelweg door het Aa-dal.
Eindelijk krijgt de gemeeteraad deze maand de kans de gelegenheid zich uit te spreken over de opwaardering van N279. Dit is de weg langs het kanaal naar Veghel. Jarenlang heeft ons college zich in de stuurgroep N279 beziggehouden met deze weg, zonder de raad daarbij te betrekken. En zich uitgesproken voor een voorkeursvariant die het niet geworden is. Terwijl de provincie inzet op een nieuwe snelweg parallel aan de A2 van Den Bosch via Helmond naar het Roergebied vindt het Rijk dat niet nodig. De aanvankelijke voorkeursvariant voorzag, als eerste stap daartoe, in een 100km vierbaans weg met nieuwe aansluitingen op de A2 en A50. De lobby bij het Rijk om aan deze aansluitingen mee te betalen is op niets uitgelopen.
Na het mislukken van de lobby heeft de provincie ervoor gekozen om deze aansluitingen (kosten 120 miljoen) te schrappen maar toch te kiezen voor verbreding van de weg tot 100km vierbaansweg met 4-5 ongelijkvloerse kruisingen in het kwetsbare Aa-dal. Deze weg zal extra verkeer aantrekken, waardoor er bij de aansluiting op A2 op de snelweg en de N279 files zullen ontstaan. Volgens ons is dit een bewuste strategie om uiteindelijk de extra aansluiting toch te realiseren, liefst door het Rijk.
GroenLinks is fel tegen de aanleg van een nieuwe snelweg door het Aa-dal. Volgens GroenLinks is de aanleg van een nieuwe quasi-snelweg naar Veghel niet nodig om de beperkte problemen op de weg op te lossen. Gebruik van de weg is al jaren stabiel en aanpak van verstoppingen, veiligheid en sluipverkeer is meer gediend met maatwerk. En bevordering van het openbaar vervoer. Het HOV is pas (ver)na 2025 volledig operationeel en maakt dan gebruik van een te lange route met te veel stops.
In het raadsvoorstel wordt gepleit voor een robuuste en toekomstvaste oplossing. Zonder deze precies te benoemen. Genoemd wordt verdubbelingen van op- en afritten. Het Rijk betwijfelt de effectiviteit en vindt dat de provincie als veroorzaker van de problemen verantwoordelijk is voor de oplossing ervan. Wij denken dat het op termijn, door de stapsgewijze realisatie van de snelwegdroom, zal leiden tot een nieuwe aansluiting aan de zuidkant van Zuid Willemsvaart. De provinciale verantwoordelijkheid houdt op bij de Kruithoorn. De stad komt dan voor grote kosten te staan. Zoals aanleg van een nieuwe brug en/of saneringen bij de Lambooybrug en buiten werking stellen van de Maastrichtseweg. Plannen voor de realisatie van het transferium Meerendonk zullen in deze lange periode van onzekerheid mogelijk gaan stagneren.
Al eerder (vragen 5 april 2011) vroeg onze fractie de financiële en ruimtelijke gevolgen van de eerste voorkeursvariant in beeld te brengen. Toen is beloofd :“Wij zullen in uw richting gaan aangeven op welke wijze, mede in relatie tot de ruimtelijke ontwikkelingen in de zuid-oosthoek van de stad, de infrastructuur zou moeten worden vorm gegeven. Daarbij komt ook fasering en financiering aan de orde.” Helaas kregen we ook nu geen duidelijkheid.
Onze voorkeur gaat er naar uit dat het allemaal zo ver niet komt. GroenLinks zal er voor pleiten dat het college expliciet afstand neemt van steun voor de aanleg van de nieuwe snelweg naar het Roergebied en in plaats daarvan gericht zoekt naar oplossing van de knelpunten zonder dat de weg extra bovenregionaal verkeer gaat aantrekken. Die oplossing is beter voor het milieu, de leefbaarheid, de financiën en echt ‘toekomstvast’.