Op 5 juni was het Wereldmilieudag. Een mooie gelegenheid om Groene Lintjes uit te delen vindt GroenLinks. Want wie zich verdienstelijk maakt voor het milieu verdient een lintje. Twee personen, twee bedrijven en een hele groep werden genomineerd.

Het bedrijf Segway, studentenonderneming Freeze van het Koning Willem I College, Kitty Kramer van de Fietsersbond, Hanno Maas van Shortcut Fietskoeriers en de Werkgroep Oosterplas leveren allemaal op hun eigen manier een bijdrage aan een beter milieu. En kregen daarom van wethouder Bart Eigeman een Groen Lintje.

Judith Hendrickx las het juryrapport voor (zie lees meer), Iek de Pagter maakte de foto's.

Goedenavond allemaal, mijn naam is Judith Hendrickx, GroenLinks raadslid van 's- Hertogenbosch.

Het is de eerste keer dat GroenLinks Den Bosch het Groene lintje uitreikt. In totaal zijn er vijf personen of organisaties voor het Groene Lintje genomineerd, te weten:

Het bedrijf Segway dat de bekende Segways produceert (een  zelfbalancerend elektrisch balansvoertuig  voor 1 persoon ). De Amerikaanse uitvinder, Dean Kamen, heeft de Segway uitgevonden. Hij voorzag in de jaren 90 dat steden drastische maatregelen zouden moeten nemen om de CO 2 uitstoot te verminderen en vooral op een andere manier tegen mobiliteit aan te kijken.

De Segway is een goed alternatief voor de auto, als er grotere afstanden overbrugt moeten worden en er snelheid gemaakt moet worden. Bovendien zijn ze snel en wendbaar.

In Den Bosch kun je als toerist een City tour maken op de Segway. In bewaakte stallingen op de Bossche bedrijventerreinen staan Segways. Werknemers met een Wegwijs A2 pas kunnen Segways gebruiken als vervoermiddel tussen de shuttlebus en hun werk. Verder is het een ideaal vervoermiddel voor bedrijven, politie en beveiliging.

In Nederland is het Segway kantoor in Den Bosch gevestigd en kon je in Den Bosch als eerste stad een city tour maken op de Segway.  Verder zijn wij benieuwd naar het autootje op batterijen, waarin je met twee personen kan zitten, en hopen wij dat Den Bosch ook hier een trend  mee kan zetten en we ze binnenkort in ons straatbeeld kunnen verwelkomen. Wij vinden de Segway een goede alternatief voor de auto, als je de fiets niet kan gebruiken,  doordat je grotere afstanden moet overbruggen of meer snelheid moet maken.

De studentenonderneming Freeze van het Willem I college in Den Bosch. Een aantal studenten van het Willem I college, wilde niet alleen een product, maar ook een gedachte verkopen. Ze wilden een goed doel steunen met het project en kwamen op het klimaatprobleem. Ze bedachten om een kaars in de vorm van een ijsberg te gaan verkopen. De naam van de kaars is ' piece of ice'. Inmiddels hebben ze al een aantal prijzen gewonnen zoals de eerste prijs van Jong Ondernemen te  Eindhoven  en de eerste prijs voor de standinrichting op een studentenmarkt.

Kitty Kramer van de Fietsersbond Ruim twintig jaar lang behartigt Kitty Kramer de belangen van de Bossche fietser, vanuit de Fietsersbond aldus Aad Smid. Bovendien heeft ze  tegen onzorgvuldige verkeersbesluiten bezwaar gemaakt. Dit alles vergt veel doorrzettingsvermogen en geduld.

Den Bosch scoorde in 2008 nog niet goed op de Fietsbalans. Bosschenaren pakten tien procent vaker de auto dan het landelijk gemiddelde en had het fietsen een lage politieke prioriteit bij de gemeente Den Bosch. Juist personen zoals Kitty Kramer zijn nodig om gemeenten hier op te wijzen en de belangen van de fietser te behartigen!

Hanno Maas van Shortcut Fietskoeriers In 2006 is Hanno Maas gestart met het fietskoeriersbedrijf  Shortcut Fietskoeriers. Enerzijds omdat hij van een sportieve uitdaging houdt,  anderzijds zeker met het oog op het milieu. Hanno en zijn fietskoeriers hebben sinds de start reeds 55.000 km gefietst. Fietskoeriers zorgen voor minder uitlaatgassen en is dus beter voor het milieu.

En de werkgroep Oosterplas in den Bosch is 5 jaar geleden opgericht om onder andere  de natuur  rondom de Oosterplas  te behouden en zodanig in te richten dat iedereen er van kan genieten. Zo is de inrichting van het belevingspark afgestemd om mensen met een beperking, is er een natuurspeelplaats ingericht waar kinderen kunnen spelen en bouwen met natuurlijke materialen en waar inwoners van kunnen genieten door er te wandelen en te fietsen. Om dit voor elkaar te krijgen, was er veel geduld en doorzettingsvermogen nodig. Ambtelijke molens werkten traag en was er niet altijd voldoende empathie aanwezig.

Uit  deze vijf genomineerden moest de jury de uitverkorene(n) kiezen voor een Groen Lintje. Aanvankelijk wilden we een persoon en een bedrijf een Groen Lintje uitreiken. Wij konden uit deze genomineerden echter geen keuze maken wie er wel en wie er niet voor in aanmerking kwam. Alle genomineerden kenmerkten zich door bevlogen personen met veel doorzettingsvermogen en veel geduld die vaak tegen ambtelijke molens in, blijven volhouden om zich in te zetten voor een duurzaam milieu.

Daarom hebben wij besloten de Groene lintjes voor deze eerste keer aan alle vijf genomineerden uit  te reiken.

Wethouder Bart Eigeman zal de lintjes  uitreiken.