De mededeling van de Oeteldonkse Club dat de intocht en de optocht dit jaar niet door de Kruisstraat en de Postelstraat trekken riep deze week veel verontruste reacties op in de stad. Ruud Schouten, fractievoorzitter van GroenLinks, stelt daarom voor de raadsvergadering van dinsdag mondelinge vragen aan het college van B&W Hij vraagt zich af of de gemeente geen andere maatregelen kan nemen zodat oude route gewoon gebruikt kan worden én of de nieuw voorgestelde route wel veiliger is.
Vragen voor het “vragenhalfuurtje” voor de Raadsvergadering van 25 januari 2011
Geacht college,
Oeteldonk is Oeteldonk en ’s-Hertogenbosch is ’s-Hertogenbosch. Het is goed gebruik dat de politiek van ’s-Hertogenbosch zich niet in Oeteldonk begeeft. Maar als het thema veiligheid een rol speelt mogen we daar gerust een uitzondering op maken!
De wijziging van de route van optocht en intocht heeft heel wat reacties opgeroepen. Die reacties zijn overduidelijk en zorgelijk. “Ik sta al 30 jaar bij de Munt; hoe moet dat nou?” Oeteldonk barst van de tradities. De sfeer op de route is er daar één van. De uitermate sfeervolle Kruisstraat en Postelstraat zijn ingeruild voor de sfeerarme(re) de Gruyterpassage in de intocht en deze straten worden overgeslagen bij de optocht. Het feest blijft geweldig maar het besluit was het gesprek van de dag.
Een dringend advies van de gemeente en hulpdiensten is de oorzaak dat de Oeteldonkse Club heeft besloten de wijziging door te voeren. Het siert de OC dat ze zo’n dringend advies opvolgen, maar de minister-president zegt in het Brabants Dagblad dat hij het tijdstip van bekendmaking wel erg laat vindt. In april vorig jaar is, bij de evaluatie, is al gesproken over het vraagstuk van de onveiligheid, maar toch is blijkbaar pas recent de realiteit doorgedrongen en zijn maatregelen genomen.
1. Kan het college aangeven wanneer een dringend advies is gegeven over de routes en wiens bevoegdheid het vaststellen van de route is?
Belangrijker is of deze wijziging van de route het probleem en de zorg over een veilig verloop oplost?
De aangepast route is beduidend korter dan de oude route. Met de toenemende bezoekersaantallen betekent dit dat per strekkende meter het aantal toeschouwers zal toenemen. Met alsnog mogelijke onveilige situaties als gevolg. Want: is de de Gruyterpassage niet gewoon smaller dan de Kruisstraat?
Het voorkomen van onveiligheid is toch het doel van het advies en veiligheid is (zeker vóór overdracht van de sleutel van de stad) de zorg en verantwoordelijkheid van de gemeente.
2. Is het college zich bewust van dat een kortere route ook risico’s met zich meebrengt en wat is de mening van het college hierover?
3. Hoe zorgt het college ervoor dat deze evt. onveilige situaties worden voorkomen?
Oeteldonk is een dorp met veel kracht. ’s-Hertogenbosch is een gemeente die de kracht van de stad wil mobiliseren en inzetten. Nu is aangegeven dat in een korte tijd een besluit over wijziging van de route genomen is moeten worden. Dat is jammer.
4. Ziet het college nog mogelijkheden om andere maatregelen toe te passen zodat de omlegging niet hoeft plaats te vinden? Ook niet om een advies te geven dat de intocht de oude route kan gaan?
5. En ziet het college voor zichzelf een rol, en welke dan, om in een volgend jaar de routes van optocht en intocht op een veilige en sfeervolle route te laten verlopen, rekening houdend met de toename van het aantal toeschouwers?
6. Zo ja, hoe gaat het college dit vormgeven?
Met vriendelijke groet en alvast een “uit de kunst” Carnaval,
Namens de fractie van GroenLinks
Ruud Schouten