De gemeente Maasdonk wil zich opsplitsen: de kernen Nuland en Vinkel komen naar den Bosch, de kern Geffen gaat naar Oss. Voor de vakantie besloten de drie gemeentes dit, op 27 augustus spraken zij over het herindelingsadvies dat via de provincie naar de minister van Binnenlandse Zaken gaat.

Het advies kreeg een meerderheid in alle raden, alleen een grenscorrectie gaf aanleiding tot veel discussie. Een klein aantal huishoudens uit Nuland verhuist na 1 januari 2015 helaas gedwongen naar Geffen. GroenLinks ging opnieuw akkoord met de herindeling, fractievoorzitter Peter van Doremalen had nog wel een paar vragen aan het college over de grenskwestie.

Voorzitter.


In mei zag het er naar uit dat we vanavond een vooral ceremoniële vergadering zouden hebben waarin een bevestigende klap zou worden gegeven op een herindelingsvoorstel dat in korte tijd in grote harmonie was opgesteld en waarin de gemeente Maasdonk naar op eigen verzoek wordt opgesplitst. Een vergadering waarin wij de gemeenschappen van Nuland en Vinkel van harte welkom heten.


Wat GroenLinks betreft is dat inderdaad het besluit wat we vanavond gaan nemen. De gemeenten Maasdonk en Oss steunen een eventuele grenswijziging zoals in het aangekondigde amendement niet. Een eendrachtig besluit zit er dan ook niet in. 


Maar er is wel iets aan de hand. In mei namen wij een besluit op basis van een voorstel waarin wij er vanuit gingen dat de gemeenschappen van Nuland en Vinkel ongedeeld zouden overgaan. Onze fractie heeft bij die gelegenheid nog benadrukt dat financiële afhandeling en de eenvoudigere bestuurlijke aansturing van Hees West  belangrijk zijn, maar ondergeschikt aan het feit dat Den Bosch er bijna zevenduizend bewoners, mensen bij krijgt.


In het herindelingsvoorstel was ons allemaal ontgaan dat de gekozen grens niet helemaal  voldeed aan de simpele uitspraak Geffen naar Oss, Vinkel en Nuland naar Den Bosch. Dat komt voor een belangrijk deel door het feit dat in het herindelingsontwerp niet erg helder is over de grenscorrectie. In de tekst is het wel te lezen. Maar voor wie de namen, wegen en bebouwing ter plaatse niet kent is dit niet te volgen. Er staat een  kaartje in, maar daarop ontbreken  de oude grenzen en namen van straten en gebieden.


Deze zomer is hierom begrijpelijk flink rumoer ontstaan. De bewoners vanouds bij Nuland meenden te horen kwamen onverwacht toch bij Oss. Daarom de volgende vragen aan het college:


1.    Bent u het met ons eens dat het wezenlijk onderdeel van de grens in het herindelingsvoorstel niet erg helder is omschreven.


2.    Waar lag het initiatief voor het opschuiven van de historische grens precies?

3.    Heeft hierbij de oriëntatie van de bewoners van de Lage Kant op Nuland op de een of andere kern een rol gespeeld.