Onze gemeente zit gelukkig niet stil als het gaat om armoedebeleid en het bijstaan van inwoners met grote schulden. Bij behandeling van de Voorjaarsnota vroeg GroenLinks om voortaan ook schulden van jongeren tijdelijk over te nemen.

Antoon van Rosmalen: “Die jongeren krijgen dan tijd en ruimte om verder aan hun toekomst te werken en hun financiële problemen worden niet onnodig groter.”

Volgens het Nibud heeft 42 procent van de jongeren één of meer schulden. Het opstapelen van boetes en het niet kunnen aflossen van de schuld zorgt dat de problemen alleen maar groter worden. Omdat jongeren meestal weinig aflossingscapaciteit hebben gebeurd dit nogal snel.

Armoede en schulden veroorzaken ook chronische stress. Doordoor nemen mensen heel vaak niet de meest verstandige beslissingen blijkt uit onderzoek. Wat natuurlijk tot nog grotere problemen leidt. Voor die jongeren, hun omgeving en de maatschappij.

Als de gemeente de schulden tijdelijk overneemt, onderhandelt met schuldeisers en met de jongeren regelt dat de restschuld in vijf jaar rentevrij moet worden terugbetaald, ontstaat er ruimte voor een betere oplossing en tijd voor de jongeren om met steun van schuldhulpverlening aan hun toekomst te werken. Zo’n regeling bestaat al langer in de gemeente Den Haag, binnenkort ook in Utrecht. Die gemeente trekt daar ruim 500.000 euro voor uit.

De gemeenteraad steunde het voorstel, de wethouder onderzoekt nu hoeveel geld er voor nodig is.