Ruim 2 jaar geleden werd op initiatief van GroenLinks gestart met het project “Bossche Benskes”. Inmiddels zijn er 22 aanvragen geweest in deze periode en is er meer dan 4400 uur vrijwilligerswerk in het mozaïeken gestopt. In het Brabants Dagblad stond te lezen dat het project zal gaan stoppen. GroenLinks stelde vragen en kreeg een positief antwoord.
Ruim twee jaar geleden werd het initiatief voorstel voor het project van de Bossche benkskes met een grote meerderheid aangenomen in de gemeenteraad. De benkskes zijn betonnen bankjes die, na aanvraag, in buurten geplaatst kunnen worden. De bewoners van zo’n buurt werken samen om via mozaïek het bankje een eigen stijl en gezicht te geven. Niet alleen ontwerpen ze hoe het er uit moet komen te zien, ze maken het benkske ook echt samen.
“De positiviteit en het enthousiasme rondom de benkskes is enorm” aldus Ufuk Kâhya. “De benkskes bevorderen de sociale cohesie aanzienlijk in de buurten waar ze komen, het zijn ontmoetingsplaatsen”. Ufuk hield in 2011 zijn benkskes-tour. Hij kwam in veel buurten waar benkskes staan en sprak met veel buurtbewoners.
In het Brabants Dagblad was vorige week te lezen dat het project zal gaan stoppen. GroenLinks zou dit erg jammer vinden. Ufuk Kâhya heeft dan ook de volgende brief met vragen naar het college gestuurd:
Aan het College van Burgemeester & Wethouders
’s-Hertogenbosch, 9 april 2012
Betreft: Schriftelijke vragen ex art. 39 RvO m.b.t. Bossche Benkskes
Geachte College,
In 2009 omarmde de gemeenteraad breed het GroenLinks initiatiefvoorstel voor Bossche Benkskes. De benkskes dragen niet alleen bij aan het creëren van ontmoetingsplekken in wijken en buurten, maar bevorderen ook aanzienlijk de sociale cohesie in de buurt waar ze komen. De benkskes krijgen hun uiteindelijke vorm dankzij bewoners, die samen meer dan 200 uur investeren in het mozaïeken van de benkskes. Dit proces leidt vaak het opbouwen van vriendschappen en duurzame relaties in die buurt. In het Brabants Dagblad van 28 maart jl. wordt gemeld dat het project stopt. In dit artikel is ook te lezen hoe enthousiast bewoners over dit project zijn. Dit blijkt ook uit 22 aanvragen die zijn geresulteerd in benkskes door de hele stad, waar 4400 uur aan gewerkt is door vrijwilligers. Ook is het goed te melden dat het eerste benkske tot stand is gekomen door sponsoring van Bossche bedrijven. GroenLinks stelt u daarom de volgende vragen;
1. Bent u het met GroenLinks eens dat Bossche Benkskesproject een initiatief is dat veel maatschappelijk rendement oplevert tegen geringe kosten en bijdraagt aan ontmoeting en versterking van de sociale cohesie in wijken en buurten?
Antwoord: Ja, wij zijn het hier mee eens.
2. Het Benkskesproject bij uitstek een initiatief is waarbij de kracht van de stad door de overheid wordt gefacilliciteerd. Ziet u mogelijkheden om het project op een andere manier door te zetten?
Antwoord: Het is niet zo dat het project stopt. Wel is het eerder gereserveerde budget van € 88.000,-- inmiddels opgebruikt voor 22 bankjes. Wij verwachten dat er de komende jaren nog gem. 5 bankjes per jaar zullen worden aangevraagd. We maken hiervoor geen apart budget vrij, maar zullen de aanvragen bekostigen vanuit het budget Wijkspeerpunten, zolang dit nog niet is uitgeput tot een maximum van € 20.000,-- per jaar. Ook willen wij nadrukkelijk de mogelijkheid van cofinanciering door derden bevorderen.
Namens de fractie van GroenLinks,
Ufuk Kâhya
GroenLinks raadslid Ufuk Kâhya werd door TV73 geïnterviewd over de Bossche Bènkskes. Bekijk dit interview hier!