Op veel plaatsen in binnen- en buitenland zijn drinkfonteinen. Soms voorzien van voortdurend stromend water omdat er een op die plaats drinkwaterbron is. Soms met een pomp, meestal aangesloten op de waterleiding en te bedienen door een kraantje, drukknop of een elektronisch oogje. Ze geven de bezoeker het gevoel welkom te zijn. Zonder iets te hoeven betalen kan men toch in de openbare ruimte rusten en iets drinken. Drinkfonteintjes kunnen een bijdrage leveren aan de gezondheid door de bestrijding van overgewicht; de verleiding van frisdrank op een terrasje wordt kleiner. Door drinkflesjes te vullen wordt bespaard op afvalberg. De ruimte rondom de drinkfontein wordt meteen een sociale ruimte. Het is een logische en natuurlijke openbare ontmoetingsplek. Bij een drinkwaterplaats komen van oudsher alle mensen en dieren samen.
Drinkfonteinen bestaan er in alle soorten en maten. Van heel simpel en louter functioneel, tot speciaal door kunstenaars voor die ene plaats ontworpen fonteintjes. Zo was het oorspronkelijk de bedoeling dat het legaat van Jonkheer Bosch van Drakestein zou worden gebruikt voor een fontein die een gratis drinkwatervoorziening moest bieden aan mens en dier. Het uiteindelijke ontwerp, dat we nu kennen als de Drakenfontein voor het station, was daar niet voor geschikt. Er werd een bijfonteintje geplaatst, dat nu verdwenen is. Ook kan je denken aan de put op de Markt. Deze plaats zou zijn oorspronkelijke functie terugkrijgen door plaatsing van een drinkfonteintje.
GroenLinks pleit ervoor dat drinkfonteintjes een vanzelfsprekend onderdeel gaan vormen van de openbare ruimte, net als banken, prullenbakken en fietsenrekken. Bij (her)inrichting van pleinen en straten kan een drinkfonteintje onderdeel uitmaken van het ontwerp. Begonnen kan worden met een aantal logische plaatsen, waar al vaak mensen in de openbare ruimte zitten zoals: de Markt; de Casinotuin; de Parade, die toch binnenkort op de schop gaat; het Kerkpleintje en het Stationsplein. In wijken en parken kan samen met buurtbewoners worden gekeken naar goede plekken voor een drinkfonteintje.
De drinkfonteintjes dienen aan een aantal voorwaarden te voldoen zoals hygiënisch, geen verspilling van water, bruikbaar om een drinkflesje mee te vullen en op een goed toegankelijke veilige plek.
Gezien de geringe investeringen kan aanleg en onderhoud van drinkfonteintjes uit de reguliere budgetten voor onderhoud en kleine ingrepen worden bekostigd. Bij (her)inrichtingprojecten kan aanleg worden meegenomen in de plannen. GroenLinks ziet vooral kansen in het stimulerend en faciliterend optreden naar derden die drinkfonteintjes willen schenken aan de stad. Ook zouden aan eigen gemeentelijke gebouwen drinkfonteintjes kunnen komen. Daarnaast bleek, op zoek naar een mogelijke partner, dat drinkwaterbedrijf Brabant Water graag een rol wil spelen in het realiseren van één of meer drinkwatertappunten in onze stad.
Wij stellen voor om dit najaar in gesprek te gaan met Brabant Water met het streven om volgend voorjaar water uit het eerste drinkfonteintje te kunnen tappen.
Wij stellen u voor bijgaand ontwerp-besluit vast te stellen.
De fractie van GroenLinks ’s-Hertogenbosch,
Peter van Doremalen.
Voorstel
De gemeenteraad van 's-Hertogenbosch in zijn openbare vergadering van 13 september 2011,
gezien het voorstel van de fractie van GroenLinks van 20 mei 2011;
gelet op de Gemeentewet en artikel 37 van het Reglement van Orde voor de
vergaderingen van de gemeenteraad;
besluit:
1. dat drinkfonteintjes in de openbare ruimte een aanwinst voor de stad kunnen zijn omdat zij gastvrijheid uitstralen, ontmoeting uitlokken en op een eenvoudige en gezonde manier de dorst kunnen lessen;
2. het college te verzoeken om de raad vóór 1 januari 2012 te informeren op welke manier dit vorm kan krijgen.
’s-Hertogenbosch,
De gemeenteraad voornoemd,
De griffier, De voorzitter,
drs. A. van der Jagt mr. dr. A.G.J.M. Rombouts